Πολιτική Προστασία Κω: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

0
236

Θέμα: ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω ανακοινώνει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ισχύει από αύριο Κυριακή (12-01-2025) έως και Τρίτη (14-01-2025).
Συγκεκριμένα,
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή (12-01-25) έως την Τρίτη (14-01-25) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά.
Η θερμοκρασία το τριήμερο θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξης των 9 με 10 βαθμών και στα υπόλοιπα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, επανερχόμενη σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Τα έντονα φαινόμενα την Τρίτη (14-01-25) βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-01-2025
α) ΒΡΟΧΕΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν (κυρίως στα ανατολικά και βόρεια), και από το απόγευμα πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία, το νότιο Ιόνιο και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
β) ΑΝΕΜΟΙ
Τοπικά θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο.
γ) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Η θερμοκρασία βαθμιαία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα της τάξεως των 6 με 7 βαθμών Κελσίου και 3 με 4 βαθμών στην κεντρική χώρα.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-01-2025
α) ΒΡΟΧΕΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια.
β) ΑΝΕΜΟΙ
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
γ) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξεως των 3 με 4 βαθμών.
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-01-2025
Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 8 με 9 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 4 με 5 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 09 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Δίχως πανικό θα πρέπει από όλους μας να υπάρχει ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να μην αντιμετωπίσουμε         άσχημες καταστάσεις εάν τελικά το φαινόμενο εκδηλωθεί στην περιοχή μας. Έτσι ο καθένας μας θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που απαιτούνται για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και την προστασία των συνανθρώπων μας.

 

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως:Τροχαία κλπ.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Αντιδήμαρχος

 

Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας  Σταμάτης Αντ. Καμπουράκης

 

 ΜΕΤΕΟ ΚΩΣ

Καιρός: Νέο καμπανάκι των Ιταλών μετεωρολόγων για την Ελλάδα – Κακοκαιρία διαρκείας στη χώρα μας

Το πέρασμα της κακοκαιρίας φαίνεται πως δεν θα είναι άμεσο και θα μας ταλαιπωρήσει

Καιρός: Νέο καμπανάκι των Ιταλών μετεωρολόγων για την Ελλάδα - Κακοκαιρία διαρκείας στη χώρα μας

Βαρομετρικό σύστημα με χαρακτηριστικά κυκλώνα που θα εδραιωθεί στο Ιόνιο Πέλαγος για αρκετές ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, Βαλκάνια και Λιβύη, όπως αναφέρει η μετεωρολογική σελίδα Weather Phenomena.

Σε παρατεταμένη κακοκαιρία αναμένεται να εξελιχθεί το ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που σχηματίζεται στο Τυρρηνικό Πέλαγος και το οποίο αναμένεται να εγκλωβιστεί εν συνεχεία στο Ιόνιο Πέλαγος, εξαιτίας ενός ισχυρού Αντικυκλώνα που επηρεάζει την Ευρώπη, με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να φτάνει τα 1040hPa.

Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι στις προβλέψεις τους, ο συγκεκριμένος Αντικυκλώνας θα είναι ουσιαστικά και ο βασικός παράγοντας που θα επικρατήσουν άκρως χειμερινές συνθήκες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού θα ευνοήσει στην κάθοδο ψυχρότερων αέριων μαζών από την Ρωσία, ρίχνοντας κατακόρυφα τον υδράργυρο ενδεχομένως και μέσα σε ώρες, ενώ ο εγκλωβισμός του βαρομετρικού συστήματος στο Ιόνιο Πέλαγος θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να έχουμε ισχυρές βροχές αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ιταλίας, της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Λιβύης, οι οποίες πιθανόν να διατηρηθούν καθ’ όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Οι χιονοπτώσεις αν και αρχικά θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πολύ γρήγορα θα καταλήξουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ δεν αποκλείεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να δημιουργήσουν πιθανόν ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Όσον αφορά τους ανέμους που θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις φτάνοντας ακόμα και τα 10 μποφόρ, θα έχουν ως αποτέλεσμα το κρύο να είναι ιδιαίτερα αισθητό, ενώ σε πολλές περιοχές αναμένεται να δημιουργηθεί ισχυρός παγετός, με τις Άλπεις να καταγράφουν θερμοκρασίες που θα πέσουν ακόμα και στους -30 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους, η επερχόμενη κακοκαιρία αναμένεται να διατηρηθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για τουλάχιστον 7 ημέρες και παρά την ύφεση των φαινομένων από την Πέμπτη και μετά, το κρύο θα είναι τσουχτερό και ο κίνδυνος για διακοπές ρεύματος ή ατυχημάτων λόγω της μειωμένης ορατότητας και της ολισθηρότητας των δρόμων θα είναι αρκετά αυξημένος.

11.jpg

Πηγή δεδομένων και χαρτών : Meteoweb.eu

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ