Αυξήσεις στο Τέλος Παρεπιδημούντων: Ποιοι Δήμοι επιλέγουν να επιβαρύνουν τον τουρισμό το 2025

0
2161

Έρευνα πραγματοποίησε το Tornos News με αντικείμενο την αύξηση ή μη του τέλους  παρεπιδημούντων για το 2025 από δήμους της χώρας.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου εσωτερικών, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν από του χρόνου σε αύξηση του ποσοστού του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από 0,5% που ίσχυε μέχρι και το 2024 σε ποσοστό 0,75%, επί του καταβαλλόμενου μισθώματος κλίνης, ενοικιαζόμενου δωματίου, διαμερίσματος και επί της τιμής κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα κάθε λειτουργικής μορφής.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι σε δείγμα 40 δήμων της χώρας, οι 24 δήμοι προχώρησαν σε αύξηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, ενώ 16 δήμοι διατήρησαν το τέλος στα ίδια ποσοστά με το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικά, στην Αττική, ο δήμος Αθηναίων αυξάνει το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε 0,75%, με τον δήμο Ηρακλείου να ακολουθεί, αυξάνοντας επίσης το τέλος σε 0,75%, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, και κάθε είδους κατάλυμα κάθε κατηγορίας βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν η διαμονή διαρκεί λιγότερο του εξαμήνου. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος αποφάσισε την αναπροσαρμογή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και καταστημάτων, από ποσοστό 0,5% σε 0,75%. Επίσης, στην Αττική την αύξηση στο 0,75% αποφάσισαν οι δήμοι Αλίμου, Παπάγου-Χολαργού, Κηφισιάς και Λαυρεωτικής, διαμορφώνοντας το ποσοστό του τέλους σε 0,75%. Στον αντίποδα, όσον αφορά στους δήμους της Αττικής, ο δήμος Μαραθώνος διατήρησε το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε 0,50%.

Στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη συμπρωτεύουσα, ο δήμος Θεσσαλονίκης αυξάνει το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε 0,75%. Την ίδια απόφαση έλαβε και ο δήμος Θέρμης, ο οποίος αποφάσισε την επιβολή ποσοστού τέλους διαμονής παρεπιδημούντων 0,75% από 0,50%, καθώς και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Αλλά και στη Χαλκιδική, ο δήμος Σιθωνίας αύξησε το τέλος σε 0,75% για το 2025. Περαιτέρω, την αύξηση του τέλους αποφάσισαν και δήμοι Κομοτηνής και Καστοριάς.

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, οι δήμοι που αποφάσισαν την αύξηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων είναι οι δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Επιδαύρου.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας, διατηρεί το ποσοστό του τέλους στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στο 0,50%. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι δήμοι ‘Αρτας, Αμφιλοχίας, Δυτικής Μάνης, Ζαγορίου, Ιωαννιτών, Καλαβρύτων, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Σοφάδων, οι οποίοι διατηρούν το τέλος σε ποσοστό 0,5%.

‘Οσον αφορά στη νησιωτική Ελλάδα, στην έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο δήμος Κω, στο σκεπτικό της απόφασης για την αύξηση ή μη του τέλους παρεπιδημούντων, αναφέρει ότι στο νησί λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ οι ετήσιες αφίξεις πλησιάζουν το 1,5 εκατ. επισκεπτών. Συνεπώς ο δήμος έχει ανάγκη εξοικονόμησης εσόδων, για την κάλυψη των δαπανών καθαριότητας και εκτέλεσης έργων, με τα οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τον δήμο, αν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση παρακρατεί 5% και εισπράττει για λογαριασμό του, το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο όμως δεν αποδίδει εγκαίρως, με αποτέλεσμα τα έσοδα αυτού στο σύνολο τους, να μη δύναται να απεικονιστούν στον προϋπολογισμό, γίνεται αντιληπτή η τεράστια στρέβλωση στα οικονομικά δεδομένα ενός δήμου που παράγει τοπικό πλούτο που όμως, δεν καρπούται. Για όλα τα παραπάνω, ο δήμος αποφάσισε την αύξηση του τέλους σε ποσοστό 0,75% προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα έσοδα προς κάλυψη των αναγκαίων δαπανών για το έτος 2025, ενώ προτείνει από την αύξηση αυτή εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα για τα οποία το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων θα παραμείνει στο ποσοστό 0,50%.

Περαιτέρω, την απόφαση αύξησης του τέλους από 0,50% σε 0,75% αποφάσισε και ο δήμος Ρόδου, ο οποίος στο σκεπτικό του αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, προκαλούνται σε βάρος του δήμου Ρόδου αυξημένες δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού, και προκύπτει η ανάγκη της εκτέλεσης έργων για την αντιμετώπιση των σχετικών με την τουριστική κίνηση προβλημάτων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση τουριστών και δημοτών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και δήμοι της Κρήτης, όπως είναι ο δήμος Ηρακλείου, ο δήμος Χανίων και ο δήμος Σητείας, οι οποίοι αποφάσισαν να αυξήσουν το τέλος σε 0,75%.

‘Άλλα νησιά της χώρας που αυξάνουν το ποσοστό τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από 0,50% σε 0,75%, είναι οι δήμοι Μυκόνου, Σερίφου, Τήνου και Τήλου.

Από την άλλη πλευρά, νησιωτικοί δήμοι που διατηρούν το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων στο 0,50%, είναι οι δήμοι Πόρου, Αντιπάρου, Ληξουρίου, Μεγανησίου, Σύρου-Ερμούπολης, Φολεγάνδρου και Κυθήρων.

Εξάλλου υπάρχουν και δήμοι όπως για παράδειγμα ο δήμος Πάρου, οι οποίοι έχουν επιβάλλει και πρόσθετα πέραν των συνήθων τελών. Ειδικότερα, ο δήμος Πάρου θα διατηρήσει και το 2025 πολιτιστικό τέλος με συντελεστή 0,37 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα ακίνητα και τέλος τουριστικής προβολής 0,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταστημάτων γενικής χρήσης.

Από την πλευρά του ο δήμος Αλοννήσου προχωρά για το 2025 σε αναπροσαρμογή του Τέλους διαφημιστικών καταχωρήσεων από επιχειρήσεις στο Site του Δήμου. Από το 2012 έως το 2024 το Τέλος ήταν 100 ευρώ σε ετήσια βάση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 80 ευρώ για τις λοιπές επιχειρήσεις και 50 ευρώ για όσους εγγράφονταν για πρώτη φορά ασχέτως της κατηγορίας που ανήκουν. Η δημοτική Επιτροπή πρότεινε από το 2025 να ισχύσει γενικό Τέλος 100 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις και να καταργηθεί το Τέλος των 50 ευρώ για την αρχική εγγραφή των ενδιαφερόμενων.
TornosNews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ