Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

0
121

Το σμήνος πουλιών, η ομίχλη, οι μαρτυρίες και το ενδεχόμενο της κατά λάθος κατάρριψης από πυρά κατά drones

Ποικίλα σενάρια και, ως συνήθως, θεωρίες συνωμοσίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, καθώς νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σημείο της τραγωδίας, φαίνεται να δείχνουν «μυστηριώδη» σημάδια στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης.

Καθώς οι έρευνες για την τραγωδία με τους 38 νεκρούς -αυτός ήταν, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο επίσημος απολογισμός- τα νέα πλάνα εγείρουν ερωτήματα, καθώς πολλοί χρήστες του Διαδικτύου διερωτώνται εάν οι τρύπες στην άτρακτο του αεροσκάφους προέρχονται από πυρά ή από θραύσματα του ίδιου του Embraer.

Σε συνέχεια των αναφορών στα social media για περίεργες τρύπες στην άτρακτο του αεροπλάνου, το Euronews, σε δημοσίευμά του, αναφέρει, επικαλούμενο πηγές με γνώση των ερευνών για την αεροπορική τραγωδία στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν, ότι ενδέχεται να χτυπήθηκε από θραύσματα πυραύλου εδάφους-αέρος, πριν τη συντριβή του.

Τι λένε το Euronews και ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ

Πιο συγκεκριμένα, το Euronews, πάντα με βάση επίσημες πηγές που συνδέονται με την έρευνα για τη συντριβή, μετέδωσε πως επιζήσαντες επιβάτες δήλωσαν ότι, ενώ πλησίαζαν στο Γκρόζνι, τον προορισμό της πτήσης, άκουσαν μια έκρηξη και ακολούθησε κάτι που έμοιαζε με θραύσματα που χτύπησαν το αεροπλάνο και «τρύπησαν» την άτρακτο.

Το ίδιο μέσο ενημέρωσης σχολιάζει πως οι πληροφορίες που μετέδωσε μπορούν να συσχετιστούν με ένα δελτίο ειδήσεων του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού AnewZ, με έδρα το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, επικαλούμενο με τη σειρά του έναν Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ, ανέφερε πως «οι ζημιές στο αεροσκάφος υποδηλώνουν ότι μπορεί να χτυπήθηκε κατά λάθος από ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας (SAM)».

Το Γκρόζνι «προστατεύεται» σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους, καθώς οι Τσετσένοι μαχητές του Καντίροφ είναι εξαιρετικά σημαντικοί για το Κρεμλίνο και στόχος υψηλής αξίας για τους Ουκρανούς -γεγονός που μπορεί να εξηγήσει μία ακραία δράση της ρωσικής αεράμυνας απέναντι στην αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την πόλη, καθώς το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines πλησίαζε για να προσγειωθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επισημαίνει το Euronews.

Τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα social media έδειχναν ζημιές και τρύπες στην άτρακτο και στο πίσω τμήμα του αεροπλάνου, με αρκετούς να αναρωτιούνται για την προέλευσή τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα «σημάδια από πυρά» θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα από την πρόσκρουση σε βράχους ή πέτρες κατά τη συντριβή του αεροπλάνου.

Τα ερωτήματα κι οι αντιφάσεις

Πάντως, επίσημα, η εταιρεία ανέφερε αρχικά ότι το αεροσκάφος έπεσε σε ένα σμήνος πουλιών, ενώ η εκδοχή που ακολούθησε, ήταν η συντριβή λόγω ομίχλης. Από την πλευρά του, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάν Αλίγιεφ, δεν έσπευσε να υιοθετήσει κάποια εκδοχή, λέγοντας ότι είναι «νωρίς για συμπεράσματα».

Ένα ακόμη ζήτημα είναι πώς το αεροσκάφος, που είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, βρέθηκε από τον αρχικό προορισμό του -το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας στη νότια Ρωσία- στο Ακτάου του Καζακστάν. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, η επίσημη αιτία της απαγόρευσης της προσγείωσης στο Γκρόζνι ήταν η «ομίχλη». Ωστόσο, η Τσετσενία και τρεις παρακείμενες περιοχές δέχθηκαν νωρίτερα σήμερα μία σειρά από επιθέσεις από ουκρανικά drones, με συνέπεια η ρωσική αεράμυνα να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για οτιδήποτε πλησίαζε τον εναέριο χώρο.

Ένα ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν το αεροπλάνο, που προερχόταν από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, υπέστη ζημιές από ρωσικά πυρά κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το έδαφος, καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Γκρόζνι. Ακόμα όμως κι αν συνέβη αυτό, δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί πώς στη συνέχεια πέταξε 275 μίλια μέχρι το Ακτάου, στο δυτικό Καζακστάν, όπου και τελικά κατέπεσε. Διέσχισε την Κασπία Θάλασσα, χωρίς να προσγειωθεί στο εφεδρικό αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα, στη Ρωσία, το οποίο ήταν επίσης κλειστό, παρά τις… μυστηριώδεις τρύπες που φαίνονται στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, από το βίντεο της πτώσης του Embraer, δεν φαίνεται να είναι φλεγόμενο, καθώς πλησιάζει στο έδαφος, λίγες στιγμές πριν τη συντριβή του -εάν είχε δεχτεί πυρά, πιθανότατα θα υπήρχε και φωτιά στα ίδια πλάνα.

Αργότερα, υπήρξαν αναφορές για «έκρηξη» μιας δεξαμενής οξυγόνου για την τροφοδοσία του πιλοτηρίου σε περίπτωση αποσυμπίεσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι μπορεί να προκάλεσε μια τέτοια «έκρηξη». Η υποτιθέμενη ξαφνική αποσυμπίεση της φιάλης είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές στο κύτος του σκάφους και τη «διασπορά του σε θραύσματα», σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και απαντήσεις φυσικά αναμένεται να δώσει το «μαύρο κουτί» του μοιραίου αεροπλάνου. Μέχρι τότε, οι… εμπειρογνώμονες των social media είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν και άλλα σενάρια…

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ