Κ. Καΐσερλης: Πρόνοια και Στέγη: Σκέψεις πριν από την γιορτή του Θεανθρώπου

1
55

Πρόνοια και Στέγη: Σκέψεις πριν από την γιορτή του Θεανθρώπου.

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στέκεται μια κοινωνία που επιθυμεί να επιβιώσει. Είναι η βασική και μοναδική στον κόσμο αρχή της Θρησκείας μας. Χωρίς την κοινωνική αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και  οι κοινωνίες μετατρέπονται σε ζούγκλα, όπου ο ασθενής, ο αδύνατος, ο φτωχός πεθαίνει πρώτος και μετά έρχεται και η σειρά όλων των υπόλοιπων. Γι’ αυτό οι οργανωμένες κοινωνίες θέτουν κανόνες με στόχο την κοινωνική συνοχή.

Αλήθεια στην Ελλάδα αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη που σχετίζεται με τις πολιτικές της πρόνοιας για τους αδύναμους και της στέγης για τους φτωχούς λειτουργεί? Εάν είναι άρρωστοι και δεν έχουν λεφτά για νοσοκομεία. Εάν είναι κατάκοιτοι και δεν έχουν που να μείνουν ή διαλύουν τις οικογένειες τους. Εάν είναι φτωχοί και δεν έχουν στέγη ή να φάνε. Εάν τα παιδιά μας είναι δυσλεκτικά ή έχουν ψυχική αναπηρία.

Εάν ρωτήσετε κάποιον πολίτη, έναν συμπατριώτη μας στην Κω, ποιοι είναι οι αδύνατοι συμπατριώτες μας και τι κάνουμε γι’ αυτούς θα σε βλέπει καλά, καλά! Ή αν ρωτήσετε τι κάνει η οργανωμένη μικρή μας κοινωνία και ο Δήμος θα γελά!!

Σε όλη την Ευρώπη η πρόνοια και η κοινωνική στέγη είναι ευθύνη των Δήμων. Στην Ελλάδα είναι ευθύνη του υπουργού!!!

Σε όλη την Ευρώπη ο κάθε Δήμος και μόνο ο κάθε Δήμος, γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια όλους τους πολίτες του που έχουν πραγματική ανάγκη και γι’ αυτό από τα γενικά έσοδα των τοπικών φόρων καλύπτουν αυτές τις ανάγκες με ακρίβεια χιλιοστού με δημόσια διαφάνεια και δικαιοσύνη. Μετά από αυτήν την ευθύνη και την υποχρέωση όλης της κοινωνίας ξεκινά ο εθελοντισμός που αποκλειστικό στόχο έχει την μείωση των τοπικών φορολογικών βαρών και όχι την υποτιθέμενη φιλανθρωπική ευαισθησία!.

Στην Ελλάδα τα πάντα από την καταγραφή των αναξιοπαθούντων, την πιστοποίηση τους και την υποστήριξη τους με επιδόματα την έχει ο υπουργός!!! Στα 10 εκατομμύρια πολιτών!!! Και από εκεί ξεκινά η ανωνυμία της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα λάθη και οι παραλείψεις που φτάνουν μέχρι τις πελατειακές σχέσεις!! Ένας υπουργός τους έχει όλους στο χέρι!

Μετά από αυτή την απίστευτη κατάσταση και λειτουργία ξεκινά στην τοπική κοινωνία, στον Δήμο της Κω και σε κάθε άλλη κοινωνία, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός που κρύβουν ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας, από την πολιτική σκοπιμότητα και τις προσωπικές επιδιώξεις και το θεαθήναι μέχρι την πραγματική ευαισθησία.

Στην Ευρώπη αυτοί που εμείς τους διδάξαμε την δημοκρατία, είπαν πολύ απλά στις τοπικές κοινωνίες: «Δικό σας είναι το πρόβλημα, πάρτε την ευθύνη και χτυπάτε την στο κεφάλι σας!!» Και επειδή οι κοινωνίες δεν πάνε πίσω αλλά μπροστά, πήραν την ευθύνη, εθελοντικά ή υποχρεωτικά και έφτιαξαν από τους φόρους τους τα ειδικά σχολεία, έφτιαξαν τα γηροκομεία και τα βρεφοκομεία και όλες τις άλλες δομές στης πρόνοιας και της στέγης γιατί οι αναξιοπαθούντες είναι οι γονείς, οι αδελφοί, τα παιδιά τους .

Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα που στήθηκε χρόνια τώρα αγνόησε τους πολίτες και κρατά για τις δικές του πελατειακές ανάγκες την τεράστια δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι μικρές και μεγάλες κοινωνίες, ακόμα και οι αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.

Σημείωση: Γι’ αυτό φτιάχτηκε τότε, αγαπητοί μου φίλοι σχολιαστές, το ειδικό σχολείο του Δήμου. Γι’ αυτό χτίστηκαν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, χωρίς τότε ο Δήμος μας να έχει την αρμοδιότητα. Σήμερα τα νηπιαγωγεία που σχετίζονται με την μέριμνα της κοινωνίας και όχι την εκπαίδευση τα έχει ο υπουργός!!! Και το γηροκομείο, το έχει η Εκκλησία μας με χίλια ζόρια μέσω των δωρεών και όχι η κοινωνία μας μέσω των φόρων της. Και η αντιδημαρχίνα ψάχνει τρόφιμα με δωρεές από τα σούπερ μάρκετ των πολυεθνικών στα οποία η ακρίβεια έχει φτάσει στα σύννεφα….. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα! Είναι η Ελλάδα των πολιτικών που σκοτώνει τα παιδιά της….

Καλά Χριστούγεννα ενός Θεού που γεννήθηκε σε φάτνη και μας δίδαξε την κοινωνική αλληλεγγύη Κ. Καϊσερλης π. Δήμαρχος Κω

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άσε τη γκρίνια Κώστα, μέρες που είναι. Εσύ μας τους φόρτωσες. Άντε γιατί θα αρχίσουμε κι εμείς……. για να ξεχνάμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ