Live οι εξέλιξεις στη Συρία – Γκρεμίζουν τα αγάλματα των Άσαντ, χιλιάδες Σύροι επιστρέφουν στη χώρα τους

1
5394

Η μεταβατική περίοδος μέχρι τις εκλογές μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες, λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης

Για «μεταβατική περίοδο 18 μηνών» προκειμένου στη Συρία να δημιουργηθεί «ένα ασφαλές, ουδέτερο και ήσυχο περιβάλλον» ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, έκανε λόγο ο Χάντι αλ Μπάχρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα.

Ο Αλ Μπάχρα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, είπε ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, επί του οποίου θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, που θα είναι ένα δημοψήφισμα.

«Το Σύνταγμα θα λέει αν θα έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα, προεδρικό ή μικτό. Και με βάση αυτό, θα οργανώσουμε εκλογές και ο λαός θα εκλέξει τον ηγέτη του» είπε ο Αλ Μπάχρα.

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν τη δουλειά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους πειράξει κανείς.

Αναφερόμενος στη φυγή του Άσαντ από τη χώρα, ο Αλ Μπάχρα είπε ότι αισθάνθηκε ανακούφιση αλλά και «θλίψη» επειδή «θα έπρεπε να δώσει λόγο για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε».

O Νετανιάχου χαιρετίζει μια «ιστορική ημέρα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Επισκεπτόμενος μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταλάβει εδάφη στην ουδέτερη ζώνη, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είπε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τον ΗΕ, ελήφθη για την προστασία των ισραηλινών κοινοτήτων στα Υψώματα του Γκολάν.

Μιλώντας στην τηλεόραση από τα σύνορα με τη Συρία ο Κατς είπε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες.

Πανηγυρισμοί στο Βερολίνο για την πτώση Άσαντ

berlin1
berlin2
berlin3

«Κερδίσαμε το στοίχημα»: Το πρώτο δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος

«Σε αυτούς που πόνταραν σε εμάς και σε αυτούς που δεν πόνταραν, σε αυτούς που νόμιζαν μια μέρα ότι καταρρεύσαμε, σας ανακοινώνουμε από το κρατικό κανάλι ειδήσεων τη νίκη της μεγάλης συριακής επανάστασης μετά από 13 χρόνια υπομονής και θυσιών», είπε ο παρουσιαστής Γιουσέφ Αλ-Γιούσεφ.

«Κερδίσαμε το στοίχημα και ανατρέψαμε το εγκληματικό καθεστώς Άσαντ», είπε ο παρουσιαστής, πριν δώσει μια σύντομη περίληψη των ειδήσεων.

Ιράν: Το μέλλον της Συρίας θα αποφασιστεί από τον συριακό λαό

Η μοίρα της Συρίας είναι αποκλειστική ευθύνη του συριακού λαού και θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς ξένες επιβολές ή καταστροφικές παρεμβάσεις, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αφού ο σύμμαχος της Τεχεράνης, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανατράπηκε από τους αντάρτες.

Το Ιράν σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας, διαβεβαίωσε το υπουργείο. Η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις συνομιλίες της με όλες τις πλευρές, ιδίως στην περιοχή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι η στάση της μπορεί να αλλάξει. «Θα υιοθετεί τις κατάλληλες προσεγγίσεις και θέσεις» αναλόγως των εξελίξεων, ανέφερε το υπουργείο.

Το Ιράν διαβεβαίωσε πάντως ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών θα συνεχιστούν. Ζήτησε επίσης να τερματιστούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ξεκινήσει «εθνικός διάλογος», τονίζοντας ότι στηρίζει τους διεθνείς μηχανισμούς και ιδίως την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σολτς: «Καλό νέο» η πτώση Άσαντ, να αποκατασταθεί γρήγορα ο νόμος και η τάξη

Ως «καλό νέο» περιγράφει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, τονίζει ωστόσο ότι το σημαντικό τώρα είναι να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη στην χώρα και τάσσεται υπέρ μιας λύσης στη βάση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, φέρει ως βάρος στη συνείδησή του αμέτρητες ζωές και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Συρία. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και στη Γερμανία. Ο συριακός λαός έχει βιώσει τρομακτικά δεινά. Το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στην Συρία είναι επομένως καλό νέο», σημειώνει ο καγκελάριος στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να αποκατασταθούν γρήγορα ο νόμος και η τάξη στην Συρία» και ότι «όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασία και τώρα και στο μέλλον». Παραμένει εφικτή μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην Συρία «σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

«Θα κρίνουμε τους μελλοντικούς κυβερνώντες με βάση το εάν επιτρέπουν σε όλους τους Σύρους να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, εάν υπερασπίζονται την κυριαρχία της Συρίας από κακόβουλες παρεμβάσεις τρίτων και από το εάν ζουν ειρηνικά με τους γείτονές τους», καταλήγει η δήλωση του καγκελάριου.

Συρία: Πρώτο σημάδι από τη Ρωσία για την τύχη του Άσαντ – «Παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα»

Το αεροσκάφος που φέρεται να επέβαινε ο Άσαντ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ πυροδοτώντας φήμες για κατάρριψη ή συντριβή

Συρία: Πρώτο σημάδι από τη Ρωσία για την τύχη του Άσαντ - «Παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα, αφού προηγουμένως έδωσε εντολή να υπάρξει μια «ειρηνική μεταβίβαση» της εξουσίας. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο δεν διευκρινίζει πού βρίσκεται τώρα ο Άσαντ.

Η Μόσχα έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία και οι βάσεις της στο συριακό έδαφος έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή. Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχει κάποια «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων.

Η Ρωσία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν συμμετείχε σε συνομιλίες σχετικές με την παράδοση της εξουσίας, μολονότι είναι σε επαφή «με όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες» στη Συρία. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματα.

Τέλος, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των Ρώσων που βρίσκονται στη Συρία.

Το θρίλερ με το Ilyushin-76

Η δήλωση της Μόσχας για τον Άσαντ αποτελεί το πρώτο σημάδι για την τύχη του Σύρου ηγέτη μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από συριακές πηγές, ο Άσαντ φέρεται να επιβιβάστηκε σε ένα Ilyushin-76 της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας, το οποίο αναχώρησε εσπευσμένα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, γύρισε προς τη Χομς, έχασε απότομα ύψος και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Επέβαινε σε αυτή την πτήση ο Άσαντ και, αν ναι, κατέπεσε το αεροσκάφος κάπου, καταρρίφθηκε, ή έκλεισε τους μεταδότες του; Είναι νεκρός, ή μήπως θα επανεμφανιστεί σχηματίζοντας μια εξόριστη κυβέρνηση;

Το FlightRadar24 επιβεβαίωσε ότι έγινε αυτή η πτήση, επισημαίνοντας ότι κάποια δεδομένα του μεταδότη του παλιού σε ηλικία αεροσκάφους μπορεί να μην είναι ακριβή, ή να λείπουν, αλλά “παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι τα δεδομένα γενικά δίνουν μια καλή ένδειξη του τι συνέβη με το αεροσκάφος. Δεν γνωρίζουμε κάποια αεροδρόμια στην περιοχή όπου χάθηκε το σήμα”.

Συρία: Ποιος είναι ο 42χρονος ισλαμιστής που «έριξε» τον Άσαντ – Η ρήξη με την Αλ Κάιντα και ο διακαής πόθος για την εξουσία

Ψηλός, γεροδεμένος, με μαύρα γένεια και ζωηρό βλέμμα ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είναι ένας πραγματιστής ριζοσπάστης γράφει ο ξένος Τύπος

Συρία: Ποιος είναι ο 42χρονος ισλαμιστής που «έριξε» τον Άσαντ - Η ρήξη με την Αλ Κάιντα και ο διακαής πόθος για την εξουσία

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, ο ισλαμιστής αρχηγός του συνασπισμού των ανταρτών που πραγματοποίησε μια αστραπιαία επίθεση στη Συρία η οποία προκάλεσε σήμερα, σύμφωνα με τους μαχητές του, την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει περάσει από ένα φονταμενταλιστικό λεξιλόγιο σε ένα λόγο που επιδιώκει να είναι μετριοπαθής για να επιτύχει τους σκοπούς του.

Ο αρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην κλάδου της αλ-Κάιντα στη Συρία, έθεσε ως στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο Άσαντ, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2000. Σήμερα οι αντάρτες μπήκαν στην πρωτεύουσα και κήρυξαν «ελεύθερη την πόλη της Δαμασκού».

Συρία: Ποιος είναι ο 42χρονος ισλαμιστής που «έριξε» τον Άσαντ - Η ρήξη με την Αλ Κάιντα και ο διακαής πόθος για την εξουσία
Μετά τη ρήξη με την αλ-Κάιντα το 2016, ο Τζολάνι επιχειρεί να εξομαλύνει την εικόνα του και να εμφανίσει ένα πρόσωπο πιο μετριοπαθές. Μάλιστα αποχωρίστηκε το τουρμπάνι

Ψηλός, γεροδεμένος, με μαύρα γένεια και ζωηρό βλέμμα, ο Τζολάνι εγκατέλειψε σταδιακά το τουρμπάνι των τζιχαντιστών, που φορούσε στην αρχή του πολέμου το 2011, για μια στρατιωτική στολή και μερικές φορές ένα κοστούμι.

Al-Julani: From ISIS to Al-Qaeda to HTS

Μετά τη ρήξη με την αλ-Κάιντα το 2016, επιχειρεί να εξομαλύνει την εικόνα του και να εμφανίσει ένα πρόσωπο πιο μετριοπαθές, χωρίς ωστόσο να πείθει τους αναλυτές ή και τις δυτικές κυβερνήσεις, που κατατάσσουν την HTS στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Είναι ένας πραγματιστής ριζοσπάστης», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομά Πιερέ, ειδικός για τον ισλαμισμό στη Συρία.

«Το 2014 βρισκόταν στη κορύφωση του ριζοσπαστισμού του για να επιβληθεί έναντι της ριζοσπαστικής φράξιας της εξέγερσης και της (τζιχαντιστικής) οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά στη συνέχεια μετρίασε το λόγο του», εξηγεί αυτός ο ερευνητής του CNRS.

Γεννημένος το 1982, ο Άχμεντ αλ-Σάρα, όπως είναι το αληθινό όνομα του Τζολάνι, μεγάλωσε στη Μαζέ, μια πλούσια συνοικία της Δαμασκού, σε μια εύπορη οικογένεια. Και άρχισε σπουδές ιατρικής.

Μετά την επίθεση των ανταρτών που εξαπολύθηκε στις 27 Νοεμβρίου, ο Τζολάνι άρχισε να υπογράφει με το αληθινό όνομά του.

Το 2021 είχε εξηγήσει σε μια συνέντευξή του στο δημόσιο αμερικανικό δίκτυο PBS ότι το πολεμικό ψευδώνυμό του, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, είναι μια αναφορά στις ρίζες της οικογένειάς του, που κατάγεται από τα υψώματα του Γκολάν (αλ-Τζολάν στα αραβικά).

Συρία: Ποιος είναι ο 42χρονος ισλαμιστής που «έριξε» τον Άσαντ - Η ρήξη με την Αλ Κάιντα και ο διακαής πόθος για την εξουσία
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου «θα αρχίσει να παρακολουθεί κηρύγματα και μυστικά στρογγυλά τραπέζια στα περιθωριοποιημένα προάστια της Δαμασκού»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παππούς του εκτοπίσθηκε από το Γκολάν το 1967 μετά την κατάκτηση από το Ισραήλ μεγάλου μέρους αυτού του συριακού οροπεδίου.Σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye, «τα πρώτα σημάδια του τζιχαντισμού άρχισαν να εμφανίζονται στη ζωή του Τζολάνι» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οπότε «θα αρχίσει να παρακολουθεί κηρύγματα και μυστικά στρογγυλά τραπέζια στα περιθωριοποιημένα προάστια της Δαμασκού».

Syria War Leader: Who Is Rebel Abu Mohammed Al-Golani, Mastermind Of Civil War Against Assad? | HTS

Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, έφυγε για να πολεμήσει σ’ αυτή τη γειτονική της Συρίας χώρα, όπου εντάχθηκε στην οργάνωση αλ-Κάιντα στο Ιράκ του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, πριν φυλακισθεί για πέντε χρόνια.

Μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ το 2011, επέστρεψε στην πατρίδα του για να ιδρύσει εκεί το Μέτωπο αλ-Νόσρα, που θα εξελιχθεί στην HTS.

Το 2013, αρνείται να χριστεί από τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, μελλοντικό αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, και προτιμά τον εμίρη της αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Syria Rebel Leader Abu Jolani In An Exclusive Interview With CNN | Syria News | World | N18G

Ποιες είναι οι προθέσεις του
Ρεαλιστής, σύμφωνα με τους οπαδούς του, οπορτουνιστής, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, δηλώνει το 2015 ότι δεν έχει την πρόθεση να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της Δύσης, αντίθετα με το Ισλαμικό Κράτος.

Όταν διακόπτει τις σχέσεις με την αλ-Κάιντα, λέει πως το κάνει «για να αφαιρέσει τα προσχήματα της διεθνούς κοινότητας» για να επιτεθεί στην οργάνωσή του.

Έκτοτε ακολουθεί «μια πορεία βασισμένη στην επιδίωξή του να αναδειχθεί σε κρατικό άνδρα», λέει ο Πιερέ.

Επιλέγοντας το βελούδινο γάντι από τη σιδηρά πυγμή, επιβάλλει τον Ιανουάριο 2017 στους ριζοσπαστικούς αντάρτες της βόρειας Συρίας να συγχωνευθούν στους κόλπους της HTS. Εγκαθιδρύει μια πολιτική διοίκηση και πολλαπλασιάζει τις θετικές κινήσεις έναντι των χριστιανών στην επαρχία του Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), που η οργάνωσή του ελέγχει εδώ και δύο χρόνια.

Εκεί είναι που η HTS κατηγορήθηκε από κατοίκους, συγγενείς κρατουμένων και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων για βαναυσότητες που προσομοιάζουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε εγκλήματα πολέμου, προκαλώντας διαδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες.

Μετά την επίθεση, ο Τζολάνι επεδίωξε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Χαλεπιού, πόλης που έχει μια σημαντική χριστιανική κοινότητα. Και κάλεσε τους μαχητές του να διαφυλάξουν «την ασφάλεια στις απελευθερωμένες περιοχές».

«Πιστεύω πως είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα καλής πολιτικής. Όσο λιγότερο φοβούνται οι Σύροι και η διεθνής κοινότητα, τόσο περισσότερο ο Τζολάνι θα εμφανίζεται ως ένας υπεύθυνος παράγοντας μάλλον, παρά ως ένας τοξικός εξτρεμιστής τζιχαντιστής και τόσο περισσότερο θα καθίσταται πιο εύκολη η επίτευξη του στόχου του», διαβεβαιώνει ο ερευνητής Άρον Λουντ.

«Είναι άραγε εντελώς ειλικρινής; Σίγουρα όχι. Ο τύπος αυτός προέρχεται από μια πολύ σκληρή θρησκευτική φονταμενταλιστική παράδοση. Όμως αυτό που κάνει, είναι το ευφυές που πρέπει να πει και να κάνει αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο Λουντ.

Άμεση ανάλυση από τον Γιάννη Χαραμίδη: Η αυτοκρατορία της σιωπής κατέρρευσε μετά από 50 χρόνια – Νικητές και ηττημένοι στη Συρία

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα σύμμαχοι και εχθροί του Σύρου προέδρου, ο οποίος αγνοείται μετά την πτώση της Δαμασκού – Κέρδη και ζημίες για Τουρκία, Ισραήλ, Ρωσία και Ιράν

Άμεση ανάλυση από τον Γιάννη Χαραμίδη: Η αυτοκρατορία της σιωπής κατέρρευσε μετά από 50 χρόνια - Νικητές και ηττημένοι στη Συρία

Αυτό που εδώ και πενήντα χρόνια φάνταζε αδύνατο, συνέβη μέσα σε μόλις μία εβδομάδα: η «αυτοκρατορία της σιωπής» όπως αποκαλείται το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ κατέρρευσε μετά από 5 δεκαετίες κραυγών από την καταπίεση και την καταδυνάστευση του ίδιου του Συριακού λαού.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ μπορεί να αγνοείται, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αυτό που του «κληροδοτήθηκε» από τον πατέρα του ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Κι όμως πριν από 24 χρόνια ο Μπασάρ Αλ Άσαντ διαδέχθηκε τον Χαφέζ Άσαντ, στη χώρα υπήρχε ελπίδα πως θα είναι διαφορετικός… Το «μήλο όμως όπως συμβαίνει «έπεσε κάτω από τη μηλιά» και ο υιός Άσαντ εφάρμοσε τις ίδιες και κάποιες φορές ακόμη σκληρότερες πρακτικές: «Αντίλογος δεν υπάρχει» ήταν το δόγμα της 24χρονης πορείας του και είναι αυτό το δόγμα που οδήγησε έναν λαό στον εμφύλιο του 2011 που κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 500.000 ανθρώπους και εκτόπισε ακόμη τουλάχιστον 5 εκατομμύρια.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ συνέχισε τη «δυναστεία» της απάνθρωπης σκληρότητας γεμίζοντας τις υπάρχουσες φυλακές με πολιτικούς κρατουμένους και κατασκεύασε και εκατοντάδες νέες προκειμένου η αντίδραση στις πρακτικές του να μην γίνεται ούτε «ψιθυριστά». Οι κραυγές των εκατοντάδων χιλιάδων βασανισμένων σε αυτές τις φυλακές κολαστήρια μπορεί να μην ακούγονταν αλλά είναι η συσσωρευμένη κραυγή αυτών των ανθρώπων που έριξε τελικώς το καθεστώς. 49 χρόνια μετά ο άφωνος και άφαντος είναι ο βασανιστής και ελεύθεροι – ή τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη ημέρα – οι βασανιζόμενοι. Η Συρία μπαίνει μετά από μισό αιώνα σε μία νέα εποχή. Είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος τι θα φέρει η νέα αυτή σελίδα όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και το μόνο δεδομένο πως το έλεγχο σήμερα έχουν οι επαναστατικές δυνάμεις της χώρας που είναι σαρξ εκ της σαρκός της Αλ Κάιντα…

Από την ανατροπή Άσαντ δεδομένα υπάρχουν πάντως νικητές και χαμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Εύκολη είναι η ανάγνωση των ηττημένων εκτός του Άσαντ. Η Ρωσία θα έχει σίγουρα πολλά να διαπραγματευτεί ακόμη και με δυνάμεις με τις οποίες σήμερα δεν έχει επαφή καθώς είναι η Μόσχα που κράτησε το καθεστώς της χώρας ζωντανό το 2011. Είναι τα ρωσικά μαχητικά που διέλυσαν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις χτυπώντας χωρίς ουσιαστική αντίσταση τις θέσεις τους. Το Κρεμλίνο διαθέτει κάποιες από τις μεγαλύτερες και από στρατηγικής σημασίας σημαντικότερες βάσεις του στην περιοχή και η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι πιθανό να δώσει άμεσα εικόνες που θα μοιάζουν με την άτακτη φυγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Για την Ρωσία επίσης έχει χαθεί από μία κρίσιμη για την ίδια περιοχή ο μοναδικός κομβικός πυλώνας που κατάφερε να κερδίσει τα τελευταία 20 χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο. Τα ρωσικά συμφέροντα κυριάρχησαν έναντι των αμερικανικών από την επιλογή Ομπάμα να αποσύρει το αμερικανικό βλέμμα και την Μόσχα να είναι και έτοιμη και ικανή να καλύψει το κενό ισχύος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε δεδηλωμένα υποστηρικτής του καθεστώτος και δύσκολα θα καταφέρει να έχει έρεισμα στην επόμενη ημέρα της χώρας.

Ηττημένη και μάλιστα ακόμη περισσότερο είναι για ακόμη μία φορά η Τεχεράνη. Το Ιράν είχε μέσω Συρίας και Άσαντ την χωρίς προβλήματα διέλευση όπλων και ρευστού προς το μακρύ της χέρι στον Λίβανο. Η ήττα της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ και η διαφαινόμενη απώλεια της Συρίας θα φέρει και γεωγραφικό αποκλεισμό – μετά τον δεδομένο διπλωματικό και εμπορικό – για το Ιράν.

Το θεοκρατικό καθεστώς θα πρέπει δεδομένα να είναι θορυβημένο από τις σαρωτικές εξελίξεις καθώς μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε όλα τα επίπεδα θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα με σημαντικότερο το γεγονός πως η Ρωσία εμφανίζεται ανήμπορη ή ανίκανη στη σημερινή κρίση να στηρίξει εμπράκτως φίλους και συμμάχους.

Για το Ιράν ο τελευταίος χρόνος ήρθε απλά να αποδείξει έμπρακτα πως η απώλεια του Κασέμ Σολεϊμανί μετά από χτύπημα των ΗΠΑ, επί της ουσίας διέλυσε κάθε φιλοδοξία για κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Η πτώση του Άσαντ δεν είναι απίθανο επίσης να αναζωπυρώσει τις ελπίδες για αλλαγή και από τον λαό του Ιράν για τον οποίο έχει κάνει μόνο το τελευταίο δίμηνο δύο διαγγέλματα και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στους ηττημένους αν και καθ’ υπερβολή θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τις ΗΠΑ καθώς με τις εξελίξεις να «τρέχουν» η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να κινηθεί αναλόγως καθώς αναμένει την ορκωμοσία του νέου Προέδρου τον ερχόμενο Ιανουάριο. Δεδομένα οι εξελίξεις ικανοποιούν την αμερικανική διπλωματία που βλέπει τη Μόσχα να χάνει το ισχυρότερο «χαρτί» της στην περιοχή ενώ οι ίδιες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά σε θέση απόλυτου κυριάρχου εάν καλύψουν οι ίδιες το κενό. Το Ιράκ δεδομένα είναι υπό τον έλεγχό τους και εάν στην «αλυσίδα δυναμικής» προστεθεί και η Δαμασκός τότε η ζώνη θα έχει μετατραπεί από κίνδυνο σε ευκαιρία.

Στους ξεκάθαρους νικητές και μάλιστα με ταχύτατα αντανακλαστικά θα πρέπει πριν από το Ισραήλ να μπει η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν διαθέτοντας κατεχόμενα εδάφη στη συριακή μεθόριο εδώ και χρόνια από την ανακοίνωση της πτώσης Άσαντ σήμερα τα ξημερώματα δεν έχει χάσει λεπτό. Τα μαχητικά της Άγκυρας σφυροκοπούν τα εδάφη των Κούρδων χωρίς έλεος και το σημαντικότερο χωρίς την παραμικρή άμυνα…

Η Τουρκία δεδομένα θα διεκδικήσει και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει και τα κατεχόμενα στη Συρία εδάφη της αλλά και τον έλεγχο στα όμορα σύνορά της με την περιοχή ενδιαφέροντος της. Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην έχει επίσημα «αγκαλιάσει» τους αντάρτες της Συρίας αλλά είναι δεδομένο πως μετά τις απώλειες των εταίρων του – Χεζμπολάχ και Χαμάς – στην περιοχή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει. Είναι επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν ο άνθρωπος που πρότεινε σχέδιο διευθέτησης πριν από λίγο καιρό στον Άσαντ ζητώντας του να συζητήσει με τους αντιφρονούντες και να βρεθεί μία μέση λύση. Η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αξιοζήλευτα αντανακλαστικά καθώς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και Χεζμπόλαχ βρίσκεται και πάλι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή για διαδραματίσει ρόλο και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση.

Για ακόμη μία φορά στην πλευρά των νικητών είναι και το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ μπορεί να μην έχει άμεση ή γνωστή μέχρι τώρα ανάμειξη στην πτώση Άσαντ αλλά είναι δεδομένο πως ο επικεφαλής μέχρι εχθές του καθεστώτος ήταν διαχρονικά εχθρός της χώρας. Μετά τον Νασράλα και τον Χανίγιε ο Νετανιάχου βλέπει και τον Άσαντ να φεύγει από την μέση και τους κρίκους από την αλυσίδα του «άξονα της Αντίστασης» να σκορπίζουν… Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το Ισραήλ επί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τελικώς απαντήσει στην Τεχεράνη για την δεύτερη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που είχε δεχθεί σφυροκόπησε τη Συρία.

Τα κατεχόμενα επίσης εδώ και χρόνια υψίπεδα του Γκολάν έχουν σήμερα πλημμυρίσει από ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι δεν είναι απίθανο να λάβουν εντολές να αυξήσουν την γκρίζα ζώνη με την Συρία καταλαμβάνοντας μία μεγαλύτερη ζώνη στο εσωτερικό της χώρας. Η νίκη αυτή την φορά για το Νετανιάχου έχει και «πονοκέφαλο». Με τους ορκισμένους εχθρούς – πλην του Ιράν ακόμη – να διαλύονται η Τουρκία φαίνεται να παίρνει τουλάχιστον σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο δύναμη που ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια δεν είχε. Η Τουρκία για το Ισραήλ κάθε άλλο από απλή υπόθεση θα είναι καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει δεδομένα το πολιτικό εκτόπισμα και την δεινότητα να ανταπεξέλθει στις πιέσεις του Τελ Αβίβ και η Άγκυρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ παρά τα διαχρονικά φάλτσα… Ο Νετανιάχου δεν έχει στρατιωτική δυνατότητα – όχι άμεση – επέμβασης αλλά κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εξελιχθεί η μεγάλη όπως φαίνεται σύγκρουση των δύο.

Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ – Δείτε φωτογραφίες

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και στην Τουρκία

Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες

Εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώνονται αυτήν την ώρα στην πλατεία Συντάγματος όπου ανεμίζοντας σημαίες της χώρας τους, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, πανηγυρίζουν για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Νέοι άνθρωποι, γονείς με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι δηλώνουν συγκινημένοι για το τέλος όπως λένε της πολυετούς δικτατορίας Άσαντ. Η αστυνόμευση στην πλατεία Συντάγματος είναι διακριτική.

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στο Σύνταγμα: 

Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες
Πανηγυρισμοί Σύρων στο Σύνταγμα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - Δείτε φωτογραφίες

Την ίδια ώρα, στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων έχουν ξεχυθεί χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, πανηγυρίζοντας για τις εξελίξεις στην πατρίδα τους.
Δείτε ενδεικτικά βίντεο από πανηγυρισμούς στη Γερμανία, τη Βρετανία:

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φωτογραφίες από το Σύνταγμα… Άντε αδέλφια να σηκωθείτε να πάτε πίσω στην πατρίδα σας τώρα που αποκαταστάθηκε η «δημοκρατία» στη χώρα… Όπως έγινε και με το Σαντάμ στο Ιράκ και τον Καντάφι στη Λιβύη!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ