Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον παλαιό ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Καρδάμαινα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Αρχιερατικός επίτροπος π. Αντωνιος Κασιώτης, ο Αρχιαμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος, ο π. Ηλίας Καμπάκης, ο π. Νικόλαος Γρύλλης και ο π. Περικλής Πουλέντσης.
Έψαλλε χορός ιεροψαλτών της περιοχής: Σεβαστιανός Παναγιώτου, Γιώργος Μιαούδης, Ευάγγελος Παλούμπης, δαυίδ Καλλούδης και Παναγιώτης Κούβελος.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος, Άρχων του Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας Γιώργος Ψύρης, ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Πόγιαςκαι πολλοί προσκυνητές.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και όσους φροντίζουν για τον ευπρεπισμό του ιστορικού ναού και του περιβάλλοντα χώρου ενώ στην την ομιλία του αναφέρθηκε στους δύο αδελφούς Αγίου Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό και τη μητέρα τους Θεοδότη, η μνήμη των οποίων τιμάται σήμερα από την εκκλησία μας.
Παράλληλα έκανε αναφορά στη χαρακτηριστική φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι μπορεί να είμαστε φαινομενικά λίγοι αλλά ουσιαστικά αμέτρητοι με τις ψυχές των προγόνων που έχουν κατακλύσει ασφυκτικά το ναό, όπως και σε κάθε Θεία λειτουργία. Εμείς μπορεί να μην γνωρίζουμε τους πιο μακρινούς μας αλλά εκείνοι είναι εκεί και παρακολουθούν αν κάποιος έστω από τους μακρινούς απογόνους τους είναι παρών.
Οι ιατροί Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία από γονείς χριστιανούς. Ορφανοί από πατέρα, δέχτηκαν απλόχερα από τη μητέρα τους Θεοδότη τη χριστιανική ανατροφή και παιδεία.
Τόνισε ότι η δυναμική της γυναίκας είναι μεγάλη σε ότι αφορά τη σχέση με τα παιδιά και τους συζύγους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η γυναίκα είναι το ισχυρό φύλο και βιολογικά. Η συμβολή της στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι καθοριστικής, σχολίασε επίσης την επιλογή των σχολείων να γιορτάζουν το ξενόφερτο έθιμο του Halloween (με ειδωλολατρικές ρίζες σύμφωνα με τις οποίες τη συγκεκριμένη μέρα έρχονται μεταμφιεσμένοι σε τρομακτικά καρναβάλια πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο»… σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς) ενώ αγνοούν τα Ψυχοσάββατα και την δική μας ζωντανή παράδοση.
«Αυτή την περίοδο που η βροχή άργησε να ρθει και ευχόμαστε να έρθει ήρεμα… με πλησιάζουν άνθρωποι και λένε να κάνουμε μια λιτανεία. Τους λέω να κάνουμε όλοι καθημερινά μια προσευχή και να μην παραθεωρούμε τη δύναμή της…»
Οι Άγιοι Ανάργυροι επιδόθηκαν στη σπουδή των επιστημών και ιδιαίτερα της ιατρικής, με επιμέλεια και σύνεση, καλλιεργώντας ταυτόχρονα όλες τις χριστιανικές αρετές. Ως ιατροί, πρόσφεραν τις γνώσεις και τις ιατρικές τους υπηρεσίες προς τους πάσχοντες αδελφούς αφιλοκερδώς με αγάπη και σεβασμό, και για το λόγο αυτό ονομάστηκαν από την Εκκλησία «Ανάργυροι».
Η συνείδηση των πιστών εκφράζεται μέσα από την υμνογραφία της εορτής. Οι Άγιοι αφού εναπόθεσαν στον Τριαδικό Θεό την ελπίδα τους, τότε θησαύρισαν θησαυρό ασύλητο, δηλ. αιώνιο. Είχαν πάντα την πεποίθηση ότι «δωρεάν έλαβαν, δωρεάν δίδουν» στους ανθρώπους τα ιάματα και τη θεραπεία, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, χρυσό και αργυρό δεν απέκτησαν. Με χαρά μεταδίδουν διαρκώς τις πνευματικές ευεργεσίες και στους ανθρώπους και στα άλογα ζώα.
Ολοκλήρωσαν την επίγεια ζωή τους ειρηνικά και με πλούσια προσφορά.
Πολλοί άνθρωποι ζητούν, με θερμή προσευχή και ταπείνωση, τη συμπαράσταση των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, του Οσίου Δαβίδ και των Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής, που εορτάζουμε σήμερα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα την ώρα του σωματικού πόνου και της ψυχικής ασθένειας, καθώς και σε κάθε άλλη ανάγκη και δοκιμασία που επιφέρει η συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία μας. Οι πιστοί έχουν αντίληψη ότι το ιατρείο των Αγίων του Θεού παραμένει πηγή ανεξάντλητος. Αντλούμε και δεν εξαντλείται, διαχέεται και πάντα περισσεύει. Οι ασθενείς λαμβάνουν θάρρος και αισιοδοξία και παράλληλα οπλίζονται με πνευματικά εφόδια οι οικείοι τους με τη χάριν του Αγίου Πνεύματος.
Μη λησμονούμε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι το εφαρμοσμένο Ευαγγέλιο.
Το πρωί της εορτής εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Αρχιερατικός επίτροπος π. Αντώνιος Κασιώτης και ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος ο ποίος τέλεσε και τη Θεία λειτουργία.
Έψαλλαν οι Ιεροψαλτες: Σεβαστιανός Παναγιώτου, Γιάννης Γιωργαλλής, Παναγιώτης Κούβελος, Παναγιώτης Γιακαλής και Δαυίδ Καλλούδης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Θεοδόσης Βαρκάς, ο Νίκος Πόγιας, ο Νίκος Ιερομνήμων και πολλοί προσκυνητές.
Αμέσως μετά τον εσπερινό ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικά εδέσματα ( πλιγούρι, χοιρινό, ντολμαδάκια λαχανοντολμάδες) και ζωντανή μουσική με τον Δαυίδ Νέσκε, τον Νίκο Παριανό κ.α.
Ο ταλαντούχος μικρός Νικόλας Κουσπακίδης (του Δημήτρη και της Ρένας) στο λαούτο, δάσκαλός του είναι ο Νίκος Παριανός:
Οι μαιντανοι τωρα δεν ερχονται στις αλλες εκλογες πάλι .
εύγε στούς νεαρούς παίκτες.
Βοήθεια σε όλο τον κόσμο να είναι οι Άγιοι Ανάργυροι. Μπράβο στη νέα γενιά που συνεχίζει την παράδοση.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Κ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ. ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ
Βοήθεια σας. Χρονια πολλά