Δήμος Κω: Η αλήθεια για το νέο νοσοκομείο της Κω Δεν χωρούν κινδυνολογίες και ανακρίβειες

7
404

«Η πρόσκληση της Περιφέρειας στις 26 Ιουνίου ήταν με πίστωση 8 εκ. € και όχι 15 εκ. €.

Η καταληκτική ημερομηνία ήταν 30 Σεπτεμβρίου αλλά δόθηκε παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου

Σαν μια γροθιά, κοινωνία, δήμος, περιφέρεια, υπουργείο υγείας»

Η αλήθεια για το νέο νοσοκομείο της Κω

Δεν χωρούν κινδυνολογίες και ανακρίβειες

 

Τις τελευταίες δύο ημέρες, με αναρτήσεις και δημοσιεύματα, επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εντελώς εσφαλμένη εντύπωση, σε σχέση με όσα αφορούν στην προσπάθεια για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου στο νησί μας.

Ως Δήμος Κω, είμαστε υποχρεωμένοι, με αίσθημα ευθύνης, να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα για τον σπουδαίο παγκωακό στόχο.

Το 2022, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κω παραχώρησε στο νοσοκομείο Κω δημοτική έκταση 34.6 στρεμμάτων στην περιοχή «Λινοπότης», για την ανέγερση νέου νοσοκομείου.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ρόλος και η ευθύνη του Δήμου τελειώνει εκεί, αφού οτιδήποτε πέραν αυτού δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Ο φορέας που διαχειρίζεται τον φάκελο, και για τη δημοπράτηση του έργου, είναι οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Όμως, επιλέξαμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για τη συλλογή των ειδικών εγκρίσεων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, για να επισπευστεί ο χρόνος ωρίμανσης του φακέλου του έργου.

Έτσι, ο Δήμος Κω συνέβαλε τα μέγιστα για τη λήψη σωρείας εγκρίσεων, όπως έγκριση από Αρχαιολογία, έγκριση μη δασικής έκτασης, ΟΤΕ, Πολιτική Αεροπορία, ΔΕΥΑΚ, ΔΕΔΔΗΕ, Γεωτεχνική μελέτη, προσωρινή οριοθέτηση ρέματος, Πρότυπες Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για την οριοθέτηση του ρέματος, Πρότυπες Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για τα έργα του ρέματος, ειδική οικολογική αξιολόγηση για την ανέγερση του νοσοκομείου.

Περαιτέρω, έχουμε ήδη υποβάλει την έγκριση πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ν.Α. για τη δημιουργία κυκλοφοριακής σύνδεσης.

Η ΚΤΥΠ, με εντολή του Υπουργείου Υγείας, ανέλαβε τη διερεύνηση καταλληλότητας της έκτασης για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, καθώς και την προμελέτη αυτού.

Έχει ήδη, λοιπόν, συνταχθεί και κατατεθεί ο οικείος φάκελος στη 2η ΔΥΠΕ, η οποία και έχει ήδη εγκρίνει το κτιριολογικό του νέου Νοσοκομείου και την αρχιτεκτονική προμελέτη, στις 20  Αυγούστου 2024.

Ήδη, συντάσσεται η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κτιρίου, αφού ο Δήμος Κω έγκαιρα παρέδωσε τη γεωτεχνική μελέτη και το οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου, μέσω έγκρισης της προσωρινής οριοθέτησης του ρέματος, διαδικασία που επίσης επιμελήθηκε ο Δήμος μας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ενδέχεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 25 εκ..

Στις 26 Ιουνίου 2024, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοσίευσε την πρόσκληση με τίτλο «Επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου υποδομών υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» με πίστωση 8 εκ. € και όχι 15 εκ. €.

Η εν’ λόγω πρόσκληση δεν απευθύνεται αποκλειστικώς και μόνον στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Κω, αλλά αφορά υποδομές υγείας σε όλο το νότιο Αιγαίο και επομένως μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι φορείς (Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ κλπ) για την αντιμετώπιση αναγκών τους στον τομέα της υγείας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ποσό της πρόσκλησης δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνολικού κόστους κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, ακόμη και δίχως την αφαίρεση ποσών που ενδέχεται να κατευθυνθούν σε άλλες προτάσεις που θα υποβληθούν.

Ήδη, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι γίνεται προσπάθεια, τόσο από τη μεριά της Π.Ν.Α. να γίνει υπερδέσμευση, ώστε να συμπληρωθεί η διατιθέμενη πίστωση, όσο και από το Υπουργείο Υγείας για την εύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης.

Σημειώνουμε ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 30η Σεπτεμβρίου, η οποία παρατάθηκε μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας και του Νοσοκομείου Κω.

Επομένως, είναι προφανώς ψευδής η διαδιδόμενη φήμη ότι εχάθη η δυνατότητα υποβολής πρότασης για το νέο νοσοκομείου της Κω από την ΚΤΥΠ.

Οφείλουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε το μεγάλο στόχο των Κώων, για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου, από κινδυνολογίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η εκπεφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Υγείας, του Περιφερειάρχη και η δική μας, για την ολοκλήρωσή του, παραμένει στέρεη στο ακέραιο.

Η υπόθεση του νέου νοσοκομείου ενώνει σύμπασα την κωακή κοινωνία και όπως ξεκινήσαμε, αφού τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε.

Σαν μια γροθιά, κοινωνία, δήμος, περιφέρεια, υπουργείο υγείας.

Ο Δήμος μας έδωσε την έκταση και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να τρέξει μαζί με όλους όσοι εμπλέκονται την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για να γίνει ο μεγάλος στόχος πραγματικότητα.

Το έργο, όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά ωριμότερο από ποτέ, σε ότι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, για την Κω που επιθυμούμε και εργαζόμαστε για αυτή.

 

 

Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε εμπιστευομαστε και σε εκτιμουμε το μεγαλύτερο μέρος του Κωακου λαού!!! πάντα θα υπάρχουν οι λίγοι (από κάθε αποψη) που κάνουν πολύ φασαρια.ουτε τους εκτιμά κανείς ούτε τους πιστεύει.

    • Άχρηστος, Ανίκανος, Άσχετος με προγραμματισμό έργων το Τριώροφο ΤΕ@ΝΤΟΣΑΚΗ....

      Έδωσε συγκατάθεση για το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΑΘΡΟ ΣΤΟ ΠΥΛΊ μπας και του φέξει κανένα εργάκι ψυχικό, πήρεΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ το μακρύτερο αλλά πέρα βρέχει…

  2. Γιαυτο δημαρχε θα δουν παλι την σκόνη σου.Κινδυνολογουν για να κερδίσουν τι;;;;;;;; απολύτως τίποτα.Οι φρουροί σου παρακολουθούν και βλέπουν τις αλήθειες από τους ίδιους τους κωους.

  3. έχουμε νοσοκομείο με προσωπικό που προσπαθεί να ανταπεξέλθει, δώστε λίγη προτεραιότητα στο υπάρχων νοσοκομείο μας κύριοι

  4. ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΕΥΤΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΕΖΑΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ