Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Ψηφιοποίηση στον Τουρισμό

0
12

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Ψηφιοποίηση στον Τουρισμό

Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου ΤΑΑΣ

 

 

Η Περιφέρεια  Ν. Αιγαίου, ως ένας από του εταίρους του ευρωπαϊκού έργου TAAS: Tourism as a Service; a 360 degrees tourism experience (Ο τουρισμός ως υπηρεσία -μια τουριστική εμπειρία 360 μοιρών), βρέθηκε στην Ιρλανδία στις 18 Σεπτεμβρίου  2024, εκπροσωπούμενη από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε., κ. Μάρας Αντωνιάδη, με τη συμμετοχή του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κ2 ως βασικού συνεργαζόμενου φορέα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου.

 

Η πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Letterkenny της Επαρχίας  Donegal σε διοργάνωση του Ατλαντικού Τεχνικού Πανεπιστημίου (Atlantic Technological University), εταίρου του έργου TAAS, και περιελάμβανε παρουσιάσεις από ειδικούς στον  τομέα της ψηφιοποίησης και της τουριστικής προώθησης μιας σειράς καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στην εν λόγω Ιρλανδική  περιφέρεια. Το απόγευμα, το εταιρικό σχήμα μετέβη στον εμβληματικό φάρο Fanad, όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική έκθεση εικονικής πραγματικότητας που αναδεικνύει τη δύναμη του ψηφιακού τουρισμού.

Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι οι επισκεπτόμενοι εταίροι να αντλήσουν έμπνευση από τις βέλτιστες πρακτικές που παρουσιάστηκαν ώστε να βρουν τρόπους να τις εφαρμόσουν και στις δικές τους περιφέρειες, ενσωματώνοντας τις στα περιφερειακά εργαλεία πολιτικής, που στην περίπτωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027».

 

Το TAAS υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Interreg Europe, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένας από τους 9 φορείς που αποτελούν το εταιρικό σχήμα του έργου από την Ελλάδα, τη Φιλανδία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, με επικεφαλής εταίρο το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το έργο στοχεύει στην ψηφιοποίηση του τουριστικού τομέα με διττό τρόπο:

  • Πρώτον, στοχεύει να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία προωθώντας υπεύθυνες συμπεριφορές, όπως η επιλογή βιώσιμων μέσων μεταφοράς, η εξερεύνηση λιγότερο εναλλακτικών τουριστικών περιοχών, η υποστήριξη των τοπικών οικονομιών, ο σεβασμός της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, και
  • Δεύτερον, προσπαθεί να αξιοποιήσει προσεγγίσεις οι οποίες  βασίζονται σε δεδομένα που προκύπτουν από αυτές τις παρεμβάσεις για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μακροπρόθεσμα και έξυπνα τουριστικά σχέδια.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υιοθετώντας την ψηφιοποίηση στον τουρισμό, στοχεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών της, να αυξήσει τη βιωσιμότητα μέσα από συστήματα παρακολούθησης, να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα με ψηφιακές λύσεις για την κινητικότητα και να διευκολύνει τη διαχείριση προορισμού.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ