Προειδοποιήσεις Νετανιάχου από τον ΟΗΕ – «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που δεν μπορούμε να φτάσουμε, αν μας επιτεθεί θα απαντήσουμε

0
66

Καθώς ανέβηκε στο βήμα, πολλοί ηγέτες αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας – Το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη αλλά μάχεται για τη ζωή του, τόνισε

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ειδικότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν είχε «πρόθεση να πάει» στη Γενική Συνέλευση φέτος, καθώς η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο «παλεύοντας για τη ζωή της».

Ωστόσο, η απόφασή του να το πράξει ακολούθησε αυτό που αποκάλεσε «ψέματα και συκοφαντίες» για τη χώρα του που ειπώθηκαν από άλλους που βρίσκονταν στο βήμα, όπως είπε. Τόνισε ότι πήγε τελικά για να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα» και ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη.

Μάλιστα, καθώς ανέβηκε στο βήμα, πολλοί ηγέτες αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δείτε βίντεο:

«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ»

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην «κατάρα της 7ης Οκτωβρίου», η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε όταν η Χαμάς εισέβαλε, αλλά, όπως σημείωσε «δεν τελείωσε εκεί». «Στις 8 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ από τον Λίβανο και έκτοτε έχει εκτοξεύσει πάνω από 8.000 ρουκέτες».

Απαρίθμησε και άλλους που έχουν επιτεθεί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Χούτι της Υεμένης και είπε ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ από το έδαφός του. «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το «μακρύ χέρι» του Ισραήλ» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

«Αν επιτεθεί το Ιράν θα απαντήσουμε»

Την ίδια ώρα, είπε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να «επαναφέρει» τις κυρώσεις κατά του Ιράν και «πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα». Τόνισε ότι έχει προειδοποιήσει τον κόσμο κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο, όπως λέει, «καθυστέρησε» κατά περίπου μια δεκαετία, αλλά δεν το σταμάτησε.

«Για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας ολόκληρου του κόσμου, δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί» δήλωσε αναφερόμενος στο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. «Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης: Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε εμείς».

«Έχουμε σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει περισσότερο από το ήμισυ της Χαμάς»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στράφηκε επίσης και κατά της Χαμάς και απαρίθμησε τι έχουν κάνει οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους – μεταξύ άλλων, είπε σκότωσαν ή αιχμαλώτισαν «περισσότερο από το ήμισυ» της Χαμάς και κατέστρεψαν τάγματα.

Όπως πρόσθεσε, οι εργασίες τώρα επικεντρώνονται σε τομείς όπως «η χαρτογράφηση των [εναπομεινάντων] δυνατοτήτων μάχης».

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι»

Ο Νετανιάχου συνέχισε την ομιλία του εστιάζοντας σε ορισμένους από τους παρευρισκόμενους που είναι μέλη των οικογενειών των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.Αφηγήθηκε εκ νέου τις ιστορίες ορισμένων από αυτούς τους ανθρώπους που απήχθησαν από τα κιμπούτς και το μουσικό φεστιβάλ Nova.

Περιέγραψε όσα έγιναν την 7η Οκτωβρίου ως «τα γεγονότα που θυμίζουν το ναζιστικό ολοκαύτωμα» και πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν στα «μπουντρούμια της Γάζας». Ανέφερε ότι επέστρεψαν 154 όμηροι, εκ των οποίων οι 117 ζωντανοί. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι».

«Το Ισραήλ δεν θα ησυχάσει μέχρι οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τώρα αν η Χαμάς παραδοθεί, συνέχισε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Νετανιάχου. Αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να νικήσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Την επομένη των επιθέσεων της Χαμάς, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες αναγκάζοντας περισσότερους από 60.000 Ισραηλινούς στο βόρειο Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Φτάνει πια – δεν θα ησυχάσουμε μέχρι οι πολίτες μας να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα δεχτούμε έναν τρομοκρατικό στρατό που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στα βόρεια σύνορά μας, έτοιμος να πραγματοποιήσει άλλη μια σφαγή τύπου 7ης Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους και ρουκέτες από σχολεία, νοσοκομεία και ιδιωτικά σπίτια των πολιτών του Λιβάνου είπε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ισραήλ «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το λαό του Λιβάνου αλλά σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ η οποία έχει καταλάβει τη χώρα σας. Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή και έχει κάθε δικαίωμα να απομακρύνει αυτή την απειλή».

Ειδήσεις σήμερα:

Λαύριο: «Γιατί τσακώνεστε, τι διαφορά έχετε» – Δύο τραυματίες από τα μαχαιρώματα έξω από το 1ο ΕΠΑΛ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ