«Βαριές» ποινικές διώξεις σε δύο διακινητές μεταναστών 18χρονου & 24χρονου βοηθό του που μετέφεραν 32 άτομα από τις γειτονικές ακτές στην Κω

0
4261
«Βαριές» ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος ενός 18χρονου χειριστή σκάφους και στον 24χρονο βοηθό του, οι οποίοι, όχι μόνο μετέφεραν 32 άτομα από τις γειτονικές ακτές στην Κω, αλλά δεν δίστασαν να ρίξουν πέντε από τους μεταφερόμενους στο νερό, προκειμένου να διαφύγουν από τους λιμενικούς που τους καταδίωκαν.

Ευτυχώς, όλοι οι αλλοδαποί περισυλλέχτηκαν από τους λιμενικούς και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ οι δύο συλληφθέντες διακινητές παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για:

– Ο 18χρονος αλλοδαπός χειριστής του ταχύπλοου σκάφους για παράβαση των άρθρων 25 του Ν. 5038/2023 «Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη Είσοδος και Έξοδος από τη χώρα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και των άρθρων 291 «Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία», 169 «Απείθεια», 306 «Έκθεση» και 187 «Εγκληματική Οργάνωση» του Π.Κ.

– Και ο 24χρονος βοηθός του, για παράβαση των άρθρων 25 του Ν. 5038/2023 «Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης» σε συνδυασμό με το άρθρο 47 «Άμεσος και απλός συνεργός», 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη Είσοδος και Έξοδος από τη χώρα» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και 187 «Εγκληματική Οργάνωση» του Π.Κ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 24 Αυγούστου, ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.) που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβάτες, να κινείται στη θαλάσσια περιοχή «ΨΑΛΙΔΙ» της Κω.

Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχύπλοου και ο βοηθός του δεν συμμορφώθηκαν. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία, ο χειριστής του ταχύπλοου αντί να σταματήσει, άρχισε να διενεργεί επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβαίνοντές του, καθώς και το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο χειριστής του ταχύπλοου, έριξε πέντε (05) από τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θάλασσα, οι οποίοι περισυλλέχτηκαν από το πλήρωμα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, το ταχύπλοο αποβίβασε στο ακρωτήριο «ΛΟΥΡΟΥ», τους υπόλοιπους αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ενώ ο χειριστής και ο βοηθός του τράπηκαν σε φυγή, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

Κατόπιν χερσαίων περιπολιών από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Κω, με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή τριάντα δύο (32) αλλοδαποί (25 άνδρες, 03 γυναίκες και 04 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, καθώς και ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους με τον βοηθό του.

Οι δύο διακινητές, ηλικίας 18 και 24 ετών, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ το ταχύπλοο σκάφος μεταφοράς των αλλοδαπών κατασχέθηκε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ