Χ. Βαρδαλής με αφορμή το άρθρο της Κ. Παπαθωμά «Μια επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο»: Το αέναο μήνυμα της Αντιγόνης

0
4105

Το αέναο μήνυμα της Αντιγόνης

κ. Διευθυντά

Στην τραγωδία «Αντιγόνη» της τριλογίας του Θηβαϊκού κύκλου του Σοφοκλή, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, παιδιά του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αλληλοσκοτώθηκαν σε μονομαχία μεταξύ τους. Ο πρώτος δεν παρέδωσε τον θρόνο της Θήβας στον δεύτερο όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος της συμφωνίας που είχαν κάνει να κυβερνούν εναλλάξ. Έτσι, ο δεύτερος βρήκε συμμάχους και διεκδίκησε με τα όπλα αυτό που του ανήκε. Ο Κρέων, ο αδελφός της Ιοκάστης που ανέλαβε τον θρόνο, απαγόρευσε με ποινή λιθοβολισμού την περισυλλογή και ταφή του «προδότη» Πολυνείκη. Κανένας δεν τόλμησε να παρακούσει την εντολή του άρχοντα. Μόνο μία γυναίκα, η αδελφή τους Αντιγόνη, αψήφησε την απαγόρευση και έθαψε τον αδελφό της με όλα τα έθιμα της τότε εποχής, γιατί οι άγραφοι θεϊκοί νόμοι όριζαν ότι κανένας νεκρός δεν πρέπει να μένει άταφος χωρίς νεκρικές τιμές.

Πριν από έξι χρόνια (28/10/2018) ένας άλλος νεκρός, ο Κ. Κατσίφας, περίμενε δώδεκα μέρες άταφος σε κάποιο ψυγείο – νεκροθάλαμο των Τιράνων μια Αντιγόνη που θα μεσολαβούσε για να πάρουν οι χαροκαμένοι γονείς το κορμί του και να το κηδέψουν για να αναπαυθεί η ψυχή του και να γαληνέψουν οι ίδιοι.

Πάνω από το νεκρό του κορμί ειπώθηκαν τα χίλια μύρια. Ηταν αναρχικός, ήταν τρελός, έμπορος ναρκωτικών, Νοτιοαλβανός, «να ευχαριστούμε τον Θεό και οι δύο χώρες που δεν θρηνήσαμε θύματα μιας εξτρεμιστικής τρέλας», δήλωσε ο Εντι Ράμα χωρίς να πάρει απάντηση. Κι αν ακόμη όλα αυτά είναι αλήθεια όμως δεν βρέθηκε, δώδεκα μέρες, η Αντιγόνη που θα παραμέριζε τον φόβο και θα απαιτούσε από τις αλβανικές αρχές το άψυχο και ακίνδυνο πλέον κορμί του για να ταφεί. Δεν βρέθηκε ούτε στον πολιτικό ούτε στον θρησκευτικό κόσμο ένθεν και ένθεν των συνόρων.

Το παραπάνω κείμενο το είχα φυλαγμένο από το 2018 μέχρι που στην «Κ» 16 Ιουλίου 2024 διάβασα την επιστολή της κ. Κατερίνας Παπαθωμά Μαστοροπούλου με το συνακόλουθο αρνητικό σχόλιο της(;) Θ.Λ. Η επιστολογράφος μεταξύ άλλων διαμαρτυρόταν για την πολύ πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία φιλικού της προσώπου με τη δικαιολογία ότι είχε πάει στην κηδεία του Κ. Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Β. Ηπείρου. Στη διαμαρτυρία της ας προστεθεί και η δική μου ετεροχρονισμένη δευτερολογία απευχόμενος κάθε τριλογία.

Χ. Βαρδαλής*

*Συνταξιούχος μηχανικός, Καβάλα

Πηγη: Εφημερίδα Καθημερινή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ