«Ανοιχτοί Ορίζοντες: “Οριστικές” λύσεις ή μεταφορά των προβλημάτων από νησί σε νησί | Νησιά ομήροι της αλαζονείας και του αυταρχισμού

0
3560

“Οριστικές” λύσεις ή μεταφορά των προβλημάτων από νησί σε νησί

ΜΑΤΑΙΑ ανέμεναν με ανυπομονησία και ελπίδα οι Καλυμνιές και Καλύμνιοι το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα “Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γεώργιο Χατζημάρκο – Λήψη αποφάσεων αναφορικά με την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στο νησί της Καλύμνου“, πριν από  την έναρξη του οποίου ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε:  “κομμένο το ηφαίστειο” ( https://kalymnos-news.gr/2024/07/%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1/ ).

Μάταια, γιατί αντί της δεματοποίησης των απορριμμάτων ως ενδιάμεσης λύσης, πριν την ολοκλήρωση της Ο.Ε.Δ.Α., ο Περιφερειάρχης πρότεινε  τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ήδη προβληματικό (όπως αναφέρει ο ίδιος)  ΧΥΤΑ της Κω. Έκπληκτοι στο άκουσμα της πρότασης φάνηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Να σημειωθεί ότι το  2022 ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι θα βάλει πλάτη στον Δήμο Καλυμνίων για να γίνεται  δεματοποίηση των απορριμμάτων ( https://kalymnos-news.gr/2022/05/%CE%B3-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%B1/ ).

Η  απαρχαιωμένη και μη- οικολογική λύση της  μεταφοράς απορριμμάτων  προτείνεται ως φθηνότερη και γιατί, τελικά, η δεματοποίηση αποδείχθηκε σε τέσσερα άλλα νησιά της Περιφέρειας μη αποτελεσματική, αφού κατέστη  αδύνατη η μεταφορά των δεμάτων. Κατ’ εξακολούθηση τα λάθη (και τα τεράστια κόστη),  εις βάρος των νησιωτισσών και των νησιωτών.

Τονίστηκε δε,  ότι την πληρωμή και ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αναλάβει ο Δήμος Καλυμνίων! Σχήμα οξύμωρο λοιπόν  η  δια – ζώσης  ανακοίνωση  από τον  Περιφερειάρχης της … «συμφέρουσας» αυτής  λύσης.

Ακόμη  μεγαλύτερη έκπληξη προξένησε η άγνοια του Δήμου Κω για το όλο θέμα https://www.kosnews24.gr/politika/item/271487-dimos-ko-oxi-sti-metafora-aporrimmaton-apo-tin-kalymno-stin-ko-i-diadikasia-apo-to-fodsa-notiou-aigaiou-einai-antidimokratiki-kai-apaksiotiki-gia-tin-ko-kai-tous-katoikous-ti )   και δυσαρέσκεια,  αφού  ο Δήμος της Κω καλείται να πληρώνει υπέρογκα ποσά λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων ανά τόνο αποβλήτων (https://www.kosnews24.gr/politika/item/269410-dimos-ko-676-934-to-telos-tafis-aporrimmaton-gia-to-2022-kai-423-083-75-gia-to-a-eksamino-tou-2023-g-kassioti-sovari-arnitiki-ekseliksi-gia-to-dimo-kai-tous-sympolites-mas ).

Αυτή είναι η κοντινή σχέση που έχει δημιουργήσει ο περιφερειάρχης με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.  Αποφασίζει μόνος,  δε συνεργάζεται με φορείς- δημάρχους-τοπικές κοινωνίες, προτείνει χωρίς εισήγηση  μη- ευνοϊκές λύσεις  και  έτσι  επιβεβαιώνει όσα  σωστά ανέφερε ο ίδιος στον πρόλογό του: Ο  κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς.  Πολιτικούς κυρίως που δε χάνουν ευκαιρία να αυτό-προβάλλουν τη «μοναδική τους ικανότητα» να επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό της χώρας για την υλοποίηση των εργασιών  του ΦΟΔΣΑ, δημιουργώντας νησιά ομήρους της αλαζονείας και του αυταρχισμού τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ