Γ. Νικητιάδης : Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία.
Χαιρετισμός στο 1ο συνέδριο της ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ
Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ) για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, εξέφρασε ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπό την ιδιότητα του ως υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη στο 1ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 19 και 20 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Νικητιάδης συνεχάρη τις περίπου 2000 επιχειρήσεις των Βιομηχανικών Περιοχών για τη συμβολή τους με 6% στο ΑΕΠ της χώρας παρά το γεγονός «ότι αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις Β’ διαλογής» όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι «Ο νόμος 4982/22 δυστυχώς δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Θεωρούμε απαράδεκτο να ακούμε για χρεώσεις που αυξήθηκαν μέχρι και 800%, θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχετε ουσιαστικώς καμία δυνατότητα στη λήψη των αποφάσεων για τη διαχείριση των πάρκων και τέλος θεωρούμε απολύτως αδιανόητο στην ουσία ένα fund χωρίς της δική σας συμμετοχή να ρυθμίζει ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας σας. Και βεβαίως ένα ζήτημα είναι οι ΒΙΠΕ, το καθεστώς λειτουργίας, τα μονοπώλιά ή τα ολιγοπώλιά για τα οποία βάζει πλάτη η Κυβέρνηση ακόμη και στη διαχείριση των ΒΙΠΕ αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι το «κόστος ευκαιρίας» για να μιλήσω με δικούς σας όρους, το κόστος ευκαιρίας που «πληρώνει» η Ελληνική βιομηχανία και η χώρα μας ως προς την ανάπτυξη της».
Ο κ. Νικητιάδης έδωσε το στίγμα που επικρατεί σήμερα στην πραγματική οικονομία τονίζοντας «είμαστε υποχρεωμένοι να συγκρίνουμε την πορεία άλλων χωρών σε σχέση με τη δική μας. Η Πορτογαλία το 2004 είχε ΑΕΠ 189 δις δολάρια, το 2023 276 δις σημειώνοντας αύξηση 46%. Η Ιρλανδία το 2004 είχε 188 δις ΑΕΠ και το 2024 609 δις σημειώνοντας αύξηση 223%. Η Ελλάδα το 2004 είχε ΑΕΠ στα 241 δις δολάρια. Το 2023 το ΑΕΠ της χώρας είχε ανέβει μόνο κατά 1 δις φτάνοντας στα 242 δις δολάρια. Τι έφταιξε για αυτή τη χαμένη εικοσαετία; Τα τελευταία 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε λίγο πάνω από 2 χρόνια για τους λάτρεις τις στατιστικής από το 1981 μέχρι το 2004 που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 19 από τα 23 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας ανέβηκε από τα 52 δις δολάρια στα 241 δις δολάρια, κοντά 4 φορές επάνω δηλαδή».
Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Νικητιάδης επεσήμανε το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούσε μία «χρυσή ευκαιρία» για την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων. Αντ΄αυτού όμως η Κυβέρνηση διανέμει τους πόρους σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις βάζοντας φρένο στην ουσιαστική ανάπτυξη. Ταυτοχρόνως ανέφερε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου : «Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι η 2η χαμηλότερη στην ΕΕ μετά την Βουλγαρία. Ο πληθωρισμός και ειδικά ο πληθωρισμός τροφίμων, είναι σταθερά υψηλότεροι απ ότι στην ΕΕ. Η Επιτροπή ανταγωνισμού βάζει πρόστιμα στις τράπεζες για αθέμιτες πρακτικές. Τα ολιγοπώλιά αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στους περισσότερους κλάδους ακόμη και στο εμπόριο τροφίμων. Το παραγωγικό μοντέλο οδηγεί σε μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό και τις εξαγορές στο real estate με χρήματα από τις τράπεζες που έσωσε ο Έλληνας φορολογούμενος από το υστέρημα του και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα όραμα για πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».