«Μια απάντηση στην Πρόεδρο Φιλοζωικής Οργάνωσης για την ηθική υπεράσπισης κατηγορουμένου»

27
2982

Επιστολή Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου για το υπερασπιστικό δικαίωμα

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

 

Αγαπητοί συνδημότες,

Πρόσφατα και με αφορμή την δίκη συμπατριωτών μας οι οποίοι φέρονται να έχουν κακοποιήσει οικόσιτα ζώα, ακούστηκαν κάποιες απόψεις για τους ηθικούς κανόνες στην άσκηση  του δικηγορικού λειτουργήματος και για δήθεν ασυμβίβαστα, στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου, όταν συντρέχουν στο πρόσωπο του δικηγόρου και άλλες ιδιότητες άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Η παραπάνω δίκη έγινε αφορμή για σπέκουλα στο πρόσωπο δικηγόρου και λόγος για πολιτική εκμετάλλευση. Κάποια πρόεδρος φιλοζωικής οργάνωσης αλλά και η επικεφαλής πολιτικής παράταξης του δημοτικού μας συμβουλίου, τοποθετήθηκαν δυσμενώς για το γεγονός ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του πρωτογενούς τομέα, είναι ταυτόχρονα συνήγορος υπερασπίσεως των κατηγορουμένων. Και αυτό λένε είναι ανεπίτρεπτο. Δεν συμβιβάζονται λένε οι δύο αυτές ιδιότητες μεταξύ τους και δεν πρέπει να συντρέχουν στο ίδιο πρόσωπο.

Έτσι άνοιξε μια κουβέντα περί «ασυμβιβάστων» από την οποία εγώ ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος.  Έχω χρέος να καταδείξω τον ρόλο των δικηγόρων στο ποινικό φαινόμενο και την ποινική δίκη. Έχω υποχρέωση υπεράσπισης του κλάδου και των συναδέλφων μου, αλλά και προάσπισης του ίδιου του νόμου, κατά τον οποίο, το δικαίωμα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου είναι ιερό, χωρίς περιορισμούς και ασυμβίβαστα. Χωρίς εκπτώσεις και περιστολές.

Αγαπητοί συμπατριώτες, ο ρόλος του Δικηγόρου είναι καθορισμένος στον κώδικα περί δικηγόρων.  Οι διατάξεις του κώδικα ορίζουν με το πλέον σαφή τρόπο το ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, καθορίζουν την δράση του σε κάθε φάση της ποινικής διαδρομής και οριοθετούν την σχέση του με τον εντολέα του. Ο ίδιος κώδικας έχει θεσπίσει διωκτικούς κανόνες για όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. Έχει μηχανισμούς ασφαλείας και κάθαρσης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Οι παραπάνω διατάξεις του κώδικα περί δικηγόρων βρίσκονται σε μια αλληλέγγυα σχέση με τις διατάξεις περί δίκαιης δίκης. Βρίσκονται επίσης σε μια εξαρτημένη σχέση με καθιερωμένους θεσμούς. Όπως το περιβόητο τεκμήριο αθωότητας. Η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών. Τα ένδικα μέσα για τον έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων. Η εξαίρεση των δικαστών εξαιτίας απλής υπόνοιας προσωποληψίας. Η ποινική, αστική και πειθαρχική ευθύνη των δικαστών. Η  αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων. Η αρχή της αιτιολόγησης των αποφάσεων και η δημοσίευση της γνώμης της μειοψηφίας. Όλοι αυτοί οι θεσμοί αποτελούν τις ασφαλιστικές δικλίδες και εγγυώνται την απονομή του δικαίου στην πράξη, όποιος και αν είναι ο συνήγορος υπεράσπισης, όποια ιδιότητα και αν έχει.. Εξάλλου ας μην ξεχνάτε ότι η υπερασπιστική προσπάθεια του δικηγόρου μπορεί να εστιάζεται, στην αναγνώριση ενός ελαφρυντικού, αναδεικνύοντας την μεταμέλεια του κατηγορουμένου.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται από όσους μιλούν για υπερασπιστικά ασυμβίβαστα, ότι ο Έλληνας νομοθέτης έχει κάνει πρωτοποριακές επιλογές σε σχέση με το δικαίωμα του κατηγορουμένου στην υπεράσπισή του.   Διορίζει με κρατικές δαπάνες δικηγόρο, ακόμη και στον πιο στυγερό εγκληματία. Για το αξιακό μας σύστημα, ακόμη και αυτός πρέπει να έχει συνήγορο υπεράσπισης. Στην πιθανότητα να καταδικαστεί ένας αθώος ο νόμος έχει θεσπίσει τον διορισμό δικηγόρου δημοσία δαπάνη.

Όσον λοιπόν και αν ακούγεται υπερβολικό, στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου έχει στηθεί ένα ολόκληρο δικαιϊκό σύστημα. Μέσα από την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου και τον θεσμό της δίκαιης δίκης κρίνεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας μιας πολιτείας. Έτσι μέσα από το δικαιϊκό πλέγμα κανόνων, καθορίζεται ένα αξιακό σύστημα ρόλων που δεν επιτρέπει παρερμηνείες από κανέναν. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια σπίλωσης του υπερασπιστή δικηγόρου,  είναι προσπάθεια σπίλωσης του θεσμού της υπεράσπισης. Ισχυρισμοί περί ηθικών ασυμβίβαστων ή ιδιότητες ασυμβίβαστες με το υπερασπιστικό λειτούργημα του δικηγόρου είναι αστείες, αφού αντιστρατεύονται τον νόμο και εμποδίζουν  την δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας. Εξάλλου όπου ο νομοθέτης ήθελε περιορισμούς στην δράση των λειτουργών της δικαιοσύνης, εκεί έχει θεσπίσει ο ίδιος ασυμβίβαστα.

Ας είμαστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί στους αφορισμούς. Ο νόμος δεν αφήνει περιθώρια για ηθικά διλήμματα. Ότι επιτρέπει ο νόμος δεν μπορεί να βαφτιστεί ασυμβίβαστο από κανέναν. Ο δικηγόρος μπορεί να είναι και αντιδήμαρχος και να υπερασπίζεται τον εντολέα του χωρίς αυτό να υποδηλώνει ταύτιση με την πράξη ή πολύ περισσότερο υιοθέτηση αυτής.         Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στις αναφορές μας για τους υπερασπιστές – δικηγόρους. Ο δημόσιος λόγος μας οφείλει να είναι συνετός.

 

Κως 10-2-2022

Μανώλης Χατζηάμαλλος

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω

 

 

27 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί δεν πάτε να τα πείτε αυτά στον Ευαγγελάτο, στη Μάνδρου σε όλα τα πανελλαδικά ΜΜΕ που έψαχναν τον αντιδήμαρχο και έκπληκτοι απορούσαν πως γίνεται να αναλάβει την υπόθεση ;

  2. Μπράβο αγαπητέ Μανώλη καλά τα λες και είσαι ένα σπάνιο είδος του νομικού συστήματος τίμιος και καθαρός αλλά φίλε Μανώλη μου το σύστημα δυστυχώς δεν βλέπει αυτά θα σου πω ένα πράγμα και για τα τελευταία 20 χρόνια του δήμου Κω τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα !!!!Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο σου Μανώλη.

  3. Το μόνο που έχει μείνη για το καλό του τόπου μας των παιδιών μας τα παιδιά των παιδιών μας είναι η επιστροφή του μαρμαρωμενου βασιλιά!!!

  4. Αγαπητέ Μανώλη ο Νόμος μπορεί να επιτρέπει, και εσύ ως όφειλες (κατά την γνώμη σου), απάντησες καθαρά νομικά. Όμως η απάντηση σου απευθύνεται προς απλούς πολίτες και όχι προς κάποιο δικαστήριο. Να μην ξαναλέμε τα ίδια τσιτάτα.. «ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό». Στο κάτω κάτω της γραφής, όταν ο Νόμος σου δίνει την εντολή να υπερασπιστείς κάποιον κατηγορούμενο, σου δίνει επίσης την επιλογή να παραιτηθείς από την υπεράσπιση του εφόσον το ζητήσεις.

  5. Μανώλη μια χαρά τα έγραψες κι άδικο δεν έχεις. Όμως, σκέφτηκες πόσο χρόνο θα γλίτωνες από τη σύνταξη αυτού του κειμένου και πόση αναστάτωση θα είχε αποφευχθεί, εάν ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος, απλά…ναι έτσι απλά, δεν αναλάμβανε ο ίδιος αυτή την υπόθεση και την ανέθετε σε έναν συνεργάτη του ή σε έναν καλό συνάδελφό του; Δεν θέλει κόπο Μανώλη, τρόπο θέλει, όχι μόνο η πολιτική, αλλά και όλα στη ζωή μας.

  6. Ο νόμος μπορεί να το επιτρέπει αλλά απο Ότι φαίνεται το επιτρέπει και η συνείδηση του…..!για ποιά ελαφρυντικά και για ποιά μεταμέλεια μιλάτε; Σε ποιά κατάσταση βρίσκονται αυτά τα δύστυχα τα ζωα; γνωρίζει κανείς;

  7. ΑΣ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΡΥΦΤΗΚΑΤΕ ΟΛΟΙ

  8. με το κείμενο του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, επιβάρυνε περισσότερο τη θέση του συναδέλφου του νομικού – Αντιδημάρχου !!! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, απλώς σιωπάς !!!

  9. Μανώλη καλά τα λες αλλά λύση υπάρχει από των ανθοκυπο ο άλλος Μανώλης είναι αυτός που θα καθαρίσει τα πάντα

  10. Κάποιες φορές ο Ποινικός Κώδικας είναι ασυμβίβαστος με τον Αστικό ,π.χ. για το αν είναι το έμβρυο άνθρωπος

    Πόσο μάλλον με το Ηθικό Δίκαιο,τον Κανόνα δικαίου που εκφράζει το κοινό περί του Δικαίου αίσθημα.
    Εδώ στην χώρα μας υπάρχουν πλέον κάποιοι Νόμοι βιτρίνα ,πεπαλαιωμένοι όπως αυτός ο 121 που λέει για τους Ανήλικους,πεπερασμένοι,απαρχαιομένοι ,άλλων εποχών, που όμως βυθίζουν τον Κοινωνικό ιστό στο έγκλημα ,κάποιοι άλλοι νόμοι όπως στο Εργατικό δίκαιο,είναι τόσο ασαφείς που δεν υπάρχει πια νομική κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας,όποιος δεν κάνει αυτά που του επιβάλλουν ,απολύεται και μένει και απλήρωτος.
    Αλλά δεν βαριέσαι,ματαιοδοξία..τροφή για σκουλήκια και εμείς όπως και τα ζωντανά..απλά το δίποδο μετανοιώνει όταν του φέρνουν τον Παπά για μετάληψη…

  11. Οι δικηγόροι αλλά έλεγαν προεκλογικά περί ηθικής και κατηγορούσαν δημοσίως για ηθικά ασυμβιβαστα. Τώρα οι ίδιοι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν υποθέσεις εναντίον του δήμου !!!!

  12. Ο δημαρχος πρεπει να απαντησει,πως ανεχεται ο δημος ως αντιδημαρχο,εναν δικηγορο που παιρνει υποθεσεις εναντια του δημου? ειναι ωραιο?πως ακουγεται στα αυτια των πολιτων αυτο? το νομιμο δεν ειναι και ηθικο…κανεις δεν ειπε οτι δεν ειναι νομιμο,αλλα ηθικο δεν ειναι με τιποτα κ.χατζηαμαλλε

    • Ασφάλεια;ή του ‘σκοτεινού εγκλήματος’;
      Μήπως του Λευκού Κολάρου;;

  13. O κόσμος έχει κρίση και ηθικές αξίες και ηθικό αισθητήριο. Καταλαβαίνει. Ως έμπειρος δικηγόρος θα έπρεπε να αντιλαμβάνεσαι οτι δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

  14. Συμφωνω με τον Πρόεδρο
    Παράδειγμα ο βουλευτής Λοβέρδος τού ΚΙΝΑΛ είναι δικηγόρος τού Καλογρίτσα στο σκάνδαλο με τις τηλεοπτικές άδειες ΣΥΡΙΖΑ

  15. Ουδείς κρυπτόν από τον ήλιο !!! Εντυπώση έκανε πανελλήνια η πράξη του δικηγόρου αυτού !!!

  16. Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.Κάποιοι κατέβηκαν στις εκλογές απλά για δικά τους προσωπικά συμφέροντα.Οι περισσότεροι από αυτούς «τυχαία» ήταν δικηγόροι .Παρέσυραν πολύ κόσμο και τελικά είναι αόρατοι στο δήμο.Όλα τα αλλά είναι λόγια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ