Κορωνοϊός – Παγκόσμιος συναγερμός για δεύτερο κύμα: Δραματική η αύξηση κρουσμάτων

0
92

Ανεξέλεγκτη  η κατάσταση στις ΗΠΑ – Προβληματίζει τους αερομεταφορείς η απόφαση της Βρετανίας να βάλει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από την Ισπανία – Πώς ένα κομμάτι ύφασμα κάνει άνω κάτω τον πλανήτη – Το 90% των κρουσμάτων παγκοσμίως διαβιούν στις πόλεις σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ

Στη δίνη του νέου κορωνοϊού «στροβιλίζεται» ο πλανήτης με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία, τις υγειονομικές αρχές να εφιστούν την προσοχή των πολιτών οι οποίοι εν μέσω θέρους έχουν χαλαρώσει, τις κυβερνήσεις να ανησυχούν από τώρα για το Φθινόπωρο και τον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο να αιμορραγεί.

Υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι πολίτες κλείνονται στο… καβούκι τους αποφεύγοντας τα αεροπορικά ταξίδια και τις διακοπές στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των κρουσμάτων παγκοσμίως, έρευνα του ΟΗΕ έδειξε ότι το 90% διαβιούν στις πόλεις.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί κάτοικοι των πόλεων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου το 24% των κρουσμάτων που διαβιούν στις πόλεις είναι σε φτωχές περιοχές, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή υγειονομικά μέσα.

Στην Ευρώπη οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενώ η χώρα του Τραμπ θυμίζει καζάνι που βράζει. Πάνω από 4,2 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει συνάντηση με επικεφαλής φαρμακοβιομηχανιών για να συζητήσουν το θέμα του εμβολίου, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού αλλά και προεκλογικής περιόδου ο Αμερικανός πρόεδρος κινητοποιείται επιχειρώντας να δείξει στους συμπολίτες του ότι δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Επιπλέον, καλεί τους κυβερνήτες να ανοίξουν τις αμερικανικές πολιτείες προκειμένου να ξαναβρει τους ρυθμούς της η αμερικανική οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας των HΠA (NSA), Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο που βρέθηκε θετικός στον ιό. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Στη Βρετανία η κυβέρνηση του Λονδίνου μείωσε την διάρκεια της καραντίνας σε όσους όσοι επιστρέφουν από την Ισπανία μετά την αντίδραση της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ ότι είναι άδικη η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε κατ’ οίκον απομόνωση όσους βρίσκονταν στην ιβηρική χώρα.

Σήμερα η κυβέρνηση του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο ταξιδιώτες από Ισπανία θα τίθενται σε 10ημερη και όχι σε 14μερη καραντίνα.

Στη Γερμανία, ύστερα από ένα μήνα παύσης της καθημερινής ενημέρωσης από τον ινστιτούτο επιδημιολογίας «Ρόμπερτ Κοχ», επιστρέφει η πληροφόρηση για την κατάσταση του νέου κορωνοιού στη χώρα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Το γεγονός ότι ο δείκτης μετάδοσης ξεπέρασε το 1% (συγκεκριμένα Παρασκευή και Σάββατο ήταν στο 1,08) έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές.

Η Αυστραλία προειδοποιεί ότι το lockdown στη Μελβούρνη ενδέχεται να παραταθεί.

Το Χονγκ Κονγκ κλείνει εστιατόρια

Στην Ασία, οι χώρες έχουν επιβάλει νέα περιοριστικα μέτρα. Στη Λατινική Αμερική η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού αφού οι νεκροί ξεπέρασαν τους 3.000.

Η Αυστραλία κατέγραψε ρεκόρ καθημερινά άνοδο. Το Βιετνάμ έβαλε σε καραντίνα την πόλη Ντανάγκ. Η Παπούα Νέα Γουινέα έκλεισε τα σύνορά της.

Η ηπειρωτική Κίνα επιβεβαίωσε νέά αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου

Το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων, και επέβαλε τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών χώρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν θα μπορούσαν να είναι η απάντηση για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19 μακροπρόθεσμα, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν αποδεδειγμένες στρατηγικές όπως η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας.

Από την πλευρά της, η Google καλεί το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι έως το επόμενο καλοκαίρι.

Πάνω από 16 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ξεπέρασαν τους 650.000 οι νεκροi 

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μολύνει 16.323.558 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου το βράδυ της Δευτέρας και σε αυτό το πλαίσιο «χαρακτηρίζεται εύκολα η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, συμπληρώνοντας πως απομένει ακόμα μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Πέρα από τα κρούσματα, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 650.011 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία από το βράδυ της Δευτέρας.

Καραντίνες, απαγόρευση αλκοόλ και συναθροίσεων

Στην Παπούα-Νέα Γουινέα, η κυβέρνηση διέταξε την επιβολή καραντίνας στην πρωτεύουσα, το Πορτ Μόρεσμπι, μετά τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εξαιτίας του SARS-CoV-2.

Άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Αλγερία, επανέφεραν την καραντίνα κατά τόπους. Στην Κένυα, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια και παρέτεινε για έναν μήνα την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η «επιθετική» εξάπλωση της Covid-19.

Ανησυχία και στην Ασία

Η αναζωπύρωση της πανδημίας ανησυχεί και την Ασία. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική στο Χονγκ Κονγκ, όπου απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των 2 προσώπων. Στην Κίνα αναφέρθηκαν χθες 61 κρούσματα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Απριλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ