Πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας για ξενοδοχεία

2
700

Οι ξενοδόχoι, σε συνεργασία με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση, σχεδιάζουν το μοντέλο επανεκκίνησης του τουρισμού.

TUV Austria, TUV Hellas, SGS Hellas και Cosmocert είναι οι τέσσερις εταιρείες πιστοποίησης στις οποίες ανέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων υγειονομικής ασφάλειας και λειτουργίας για τα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα φιλοξενίας προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση να βρεθεί μοντέλο επανεκκίνησης του τουρισμού.

Οι τέσσερις εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή αναμένεται να παραδώσουν τα σχέδιά τους έως τα μέσα Μαΐου ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος έως τα τέλη του μήνα να επιτευχθεί συμφωνία με την επιστημονική ομάδα που διαχειρίζεται την πανδημία στη χώρα και να ξεκινήσει η λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης περιόδου στις αρχές Ιουνίου και των εποχιακών ένα μήνα αργότερα. Ομως, δεν θέλουν όλοι οι ξενοδόχοι να ανοίξουν υπό συνθήκες ξενοδοχείων-νοσοκομείων όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και προτιμούν να μην ανοίξουν καθόλου.

Επιπλέον, η απόσταση που χωρίζει επί του παρόντος τις θέσεις των επιστημόνων με αυτές του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με το κεντρικό ζητούμενο, το πότε θα επιτραπεί η είσοδος σε ξένους επισκέπτες στη χώρα και υπό ποιες προϋποθέσεις, παραμένει μεγάλη. Αυτό έγινε σαφές στην πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων. Ειδικότερα αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε μια πρώτη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη παρουσία και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου για το θέμα στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, Α. Βασιλικός, πρόεδρος ΞΕΕ, Γιώργος Βήλος και Αλεξάντερ Τσινέλ από τη Fraport, Γ. Παράσχης από το ΔΑΑ, Κ. Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού που αναφέρθηκε στην ομάδα εργασίας την οποία έχει συγκροτήσει το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών και η οποία ετοιμάζει τα πρωτόκολλα λειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ο υπουργός κάλεσε τους εταίρους να στείλουν τις εισηγήσεις τους. Το προσεχές διάστημα οι ομάδες εργασίας θα εργαστούν εντατικά. Στόχος είναι τις αμέσως επόμενες μέρες να ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου, λέει το υπουργείο Τουρισμού, αλλά όλοι ξέρουν πως θα χρειαστεί ακόμα και μεγάλη προσπάθεια και σχετικές πολιτικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΕΤΕ από κοινού με τους ομολόγους του, συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων, Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft (Γερμανία), Federturismo Confindustria (Ιταλία) και Norwegian Tourism Partners (Νορβηγία), απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης Thierry Breton και σε όλα τα μέλη της, καθώς επίσης και στον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά, στην οποία χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη οριζόντιας στήριξης του τομέα, και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, και μάλιστα άμεσα, ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2020 και όχι απλά αναμένοντας τα εργαλεία του νέου πακέτου 2021-2027.

Ο τουρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, συνεισφέρει το 9,7% στο ΑΕΠ και στην απασχόληση της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, το 2019, αποτέλεσε άμεσα το 13% του ΑΕΠ, ενώ η συνολική συνεισφορά ξεπέρασε το 25%. Μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιφέρειες (Ν. Αιγαίο 93%, Επτάνησα 73% και Κρήτη 47%), η δραστηριότητα καλύπτει από το μεγαλύτερο έως σχεδόν όλο το ΑΕΠ των περιοχών αυτών.

Προς διμερείς συμφωνίες για να ανοίξουν τα σύνορα

Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον ευρωπαϊκό και όχι μόνο τουρισμό μιλούν για ανάγκη ενιαίων κανόνων για τις διεθνείς μετακινήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, στην πραγματικότητα ολοένα και περισσότεροι ανησυχούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να επιτευχθεί τουλάχιστον με τέτοια ταχύτητα ώστε να μη χαθεί ολόκληρο το 2020 και υπονομευθεί και το 2021. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος σε συνδυασμό με τη Βαβέλ των απόψεων που έχει η κάθε χώρα και συχνά ακόμα και μεταξύ υγειονομικών και πολιτικών αρχών και στο εσωτερικό της κάθε χώρας, αλλά και τους παροιμιώδεις πλέον για τη βραδύτητά τους ρυθμούς της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας παραπέμπουν σε αδυναμία διαμόρφωσης κοινής θέσης πριν από το φθινόπωρο. Αυτό εκτιμούν τόσο κυβερνητικοί παράγοντες ανά την Ε.Ε. όσο και φορείς των επιχειρήσεων. Εξάλλου πολλές χώρες που δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό αποθαρρύνουν ανοιχτά την έξοδο των πολιτών τους από τη χώρα (για λόγους τόσο υγειονομικούς όσο και οικονομικούς) για διακοπές σε μια ένδειξη της δυστοκίας που πρέπει να αναμένεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης παρότρυνε τους πολίτες της μεγαλύτερης αγοράς προσέλκυσης τουριστών προς την Ελλάδα, της Γερμανίας, να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Ετσι, πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που θα καθορίζουν με ποιους κανόνες η μία χώρα θα δέχεται τους πολίτες της άλλης. Την αρχή έκανε ήδη η Βουλγαρία που προχώρησε σε διμερή συμφωνία με τη Βρετανία για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανάλογες κινήσεις συστήνονται από πολλές πλευρές και στην Ελλάδα. Πάντως, ο ΣΕΤΕ στην παρέμβασή του προς την Ε.Ε. υπογραμμίζει πως «προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του ταξιδιού είναι η εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της Ε.Ε. για ολόκληρη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας για το ταξίδι και τον τουρισμό, το οποίο θα τηρούν όλα τα κράτη-μέλη». «Εάν η κάθε χώρα αναπτύσσει τα δικά της πρωτόκολλα, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί από ορισμένα κράτη-μέλη, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αγορά και η αυξημένη αβεβαιότητα μεταξύ των πιθανών ταξιδιωτών θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο άνοιγμα των ταξιδιών», σημειώνει ο ΣΕΤΕ.

kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ