Σοφία Κοκοσαλάκη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της σχεδιάστριας – Η άνιση μάχη με την ύπουλη ασθένεια | Που θα γίνει η κηδεία

0
1193

Σοφία Κοκοσαλάκη: Στο πένθος βύθισε τον τόπο καταγωγής της, την Κρήτη, την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο η είδηση του θανάτου της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας μόδας, Σοφίας Κοκοσαλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 47χρονη έδωσε άνιση μάχη με τον καρκίνο του στομάχου.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια αθόρυβη αλλά πολύ ύπουλη μορφή καρκίνου.

Στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες είναι ο 9ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στους άνδρες και ο 14ος στις γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι η καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, Σοφία Κοκοσαλάκη, είχε καταγωγή από τα Ρούστικα Ρεθύμνου και τον Κρουσώνα Ηρακλείου.

Όπως η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο neakriti.gr: «Είμαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά και Κρητικιά με καταγωγή από την Κρήτη και από τους δύο γονείς μου! Έτσι πιστεύω χτύπησα «τζακποτ» στο να μάθω να σκέφτομαι και να δουλεύω δημιουργικά».

Ενώ, στην ίδια συνέντευξη, είχε αναφερθεί και στα καλοκαίρια της στην Κρήτη: «Η παιδική μου ηλικία, τα καλοκαίρια στα Ρούστικα και στα Χανιά, να κάθομαι γύρω από τη γιαγιά μου (της μητέρας μου τη μαμά) τα απογεύματα, στην ηλικία των 6 με 7 ετών παρακολουθώντας τις γυναίκες να πλέκουν και να κουβεντιάζουν. Λάτρεψα αυτή τη συντροφιά και την ιδέα του να κάνεις τα πάντα έξω στην αυλή ή δίπλα στο δρόμο, αναπολώντας αυτά που έφυγαν και σκεπτόμενη όσα έρχονται».

Το Μάιο του 2018, μάλιστα, τότε που τίποτα δεν προμήνυε το χαμό της, η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε βραβευτεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκδήλωσης Branding Heritage.

Η ίδια βραβεύτηκε για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.

Η κηδεία της, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τελεστεί στην Ελλάδα, και πιθανότατα στην Αθήνα.

Στο μέρος που ζούσε τα τελευταία χρόνια με την επτάχρονη κόρη της Στέλλα, βρίσκεται η οικογένεια της ταλαντούχας σχεδιάστριας. Οι γονείς και τα δύο της αδέρφια, Ναταλία και Χάρης από την πρώτη στιγμή της τραγικής είδησης ταξίδεψαν στο Λονδίνο και βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειας που είχε δημιουργήσει η Σοφία Κοκοσαλάκη, μη θέλοντας να πιστέψουν πόσο γρήγορα και άδικα έφυγε από τη ζωή ο δικός τους άνθρωπος.

Η δημιουργός που έφυγε μόλις στα 47 της χρόνια, φαίνεται πως νικήθηκε από τον καρκίνο στο στομάχι. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν να περάσουν λίγες μέρες ακόμη, ώστε να μεταφέρουν την σορό της στην Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία, με επικρατέστερο προορισμό την Αθήνα.

H πρώτη Ελληνίδα σχεδιάστρια που έγινε διάσημη εκτός συνόρων, έκανε πολλές φορές υπερήφανη την χώρα μας με τις ιδιαίτερες δημιουργίες της, που αποτύπωναν το ελληνικό φως. Η έμπνευσή της προερχόταν πολλές φορές από τη μυθολογία. Τα αέρινα υφάσματα ήταν εκείνα που την χαρακτήριζαν και πολλοί πιστεύουν πως τα ντραπέ της θα διδάσκονται στις σχολές μόδας.

Η Σοφία έβρισκε πάντα έναν λόγο να επιστρέφει εδώ, στο χώμα της, στην Ελλάδα της, στην Κρήτη της. Άλλωστε όπως έλεγε, η φαντασίωσή της ήταν στα 89 της να μετακομίσει στην Κρήτη. Το σπίτι των γονιών της, Στέλλας και Βασίλη, στην Κηφισιά αλλά και οι λίγοι αλλά στενοί φίλοι της ήταν πάντα η αφορμή για την επιστροφή.

Η μητέρα της καλείται να βιώσει ξανά τον πόνο, αυτή τη φορά όμως τον υπέρτατο. Τον Φεβρουάριο του 1981, ο 18χρονος αδερφός της, Σπύρος Λεωνιδάκης, ήταν ανάμεσα στα 21 θύματα της μεγαλύτερης τραγωδίας της ελληνικής αθλητικής ιστορίας. Σε αυτήν της Θύρας 7. Η Στέλλα Κοκοσαλάκη μαζί με την αδερφή της και τη μητέρα της (ο πατέρας της είχε φύγει από τη ζωή), έζησαν σκληρές καταστάσεις και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τον θάνατο του ίδιου της του παιδιού.

Λίγα λόγια για τη σχεδιάστρια

Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Aρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.

Ενδιάμεσα είχε εργαστεί στο τμήμα μόδας ελληνικών περιοδικών ως στιλίστρια -μεταξύ αυτών και το Marie Claire- ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο της New Generation Designer.

Aπό το 2006 έως το 2008 η Σοφία Κοκοσαλάκη ανέλαβε τα ηνία του ιστορικού γαλλικού οίκου μόδας, Vionnet. Συνεργάστηκε επίσης με την Diesel για την exclusive σειρά “Black Gold” όπως και με την Topshop για μια capsule συλλογή. Ιδιαίτερα αγαπητή για τις νυφικές δημιουργίες της, η Σοφία Κοκοσαλάκη, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να λανσάρει και τη δική της ομώνυμη σειρά κοσμημάτων με συνέπεια στην μίνιμαλ, λεπτή αισθητική της και με πρώτες ύλες τον χρυσό, τις πέρλες και τους ημιπολύτιμους λίθους. Αντιμετώπιζε τον χρυσό, με σεβασμό όπως έπραττε και με τα μεταξωτά της υφάσματά της κι επικεντρώθηκε στη δημιουργία κλασικών σχεδίων που πηγάζουν από τον Μινωικό πολιτισμό της Ελληνιστικής περιόδου.

Tα ρούχα της ήταν βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με μια σύγχρονη ματιά, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα διαχρονικό χαρακτήρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε στις συλλογές της ήταν υψηλής ποιότητας-με ιδιαίτερη αγάπη στο ζέρσει, ενώ ήταν διάσημη για τη μοναδική τεχνική της στο ντραπέ.

«Στην αρχή δεν με ενδιέφερε πολύ η μόδα. Μεγάλωσα σε άσχετο περιβάλλον. Δεν ήξερα ότι μπορούσα να ανταγωνιστώ τους ανθρώπους με τα ρούχα. Ώσπου μια μέρα συνάντησα μια κοπέλα που φορούσε ένα δροσερό ροζ τοπ κι ένα τζιν, ενώ, εγώ ήμουν ντυμένη με ένα φόρεμα με γιακαδάκι δαντελένιο. Κοτλέ. Καφέ φόρεμα. Κάντε το λίγο εικόνα αυτό! Καθόμουν στη γωνιά μου με κάτι φρικτά παπούτσια κι έμοιαζα με κοριτσάκι του κατηχητικού. Από εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τη δύναμη των ρούχων», είχε εξομολογηθεί σε μια συνέντευξη στην Telegraph το 2012.

Έπειτα κατάφερε τα ακατόρθωτα. Σε μία άλλη συνέντευξη όταν ο δημοσιογράφος την κάλεσε να περιγράψει τον εαυτό της με πέντε λέξεις, εκείνη απάντησε: «Χαρούμενη, δυνατή, αστεία, θετική, Ελληνίδα». Θα τη θυμόμαστε έτσι.

marieclaire.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ