Η ανακάλυψη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με μέρος λειψάνου του προστάτη των ναυτικών
Μέρος του λειψάνου που φέρεται ότι ανήκει στον άγιο Νικόλαο διαπιστώθηκε εργαστηριακά ότι προέρχεται πράγματι από την περίοδο στην οποία τοποθετείται χρονολογικά ο θάνατος του αγίου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης διαπίστωσαν ότι το θραύσμα προέρχεται από τον 4ο αιώνα, ενώ ο άγιος Νικόλαος πιστεύεται ότι πέθανε το 343 μ.Χ.
Αν και αυτή η ανακάλυψη δεν ισοδυναμεί με απόδειξη ότι το θραύσμα είναι του αγίου, χαρακτηρίζεται σημαντική. Τα λείψανα του αγίου Νικολάου, που πέθανε σε περιοχή της σύγχρονης Τουρκίας, φέρεται ότι φυλάσσονται σε κρύπτη εκκλησίας του Μπάρι της Ιταλίας από τον 11ο αιώνα. Ωστόσο, η σύνδεση του αγίου με τα Χριστούγεννα από τους Δυτικούς είχε ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα του λειψάνου να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, εγείροντας έτσι ερωτήματα για το κατά πόσο κάποια από αυτά είναι αυθεντικά.
Τα τεστ των ερευνητών της Οξφόρδης πραγματοποιήθηκαν σε θραύσμα οστού της λεκάνης, που βρισκόταν σε εκκλησία της Γαλλίας και τώρα είναι στην κατοχή του πατέρα Ντένις Ο’Νιλ, ιερέα από το Ιλινόις των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Τομ Χίγκαμ, διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Μελετών του Κολεγίου Keble, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη ραδιοχρονολόγησης, δηλώνει ότι αντίθετα από πολλά άλλα τέτοια λείψανα, που συχνά διαπιστώνεται ότι προέρχονται από μεταγενέστερες χρονολογικές περιόδους, αυτό το οστό συμπίπτει χρονολογικά με την περίοδο του θανάτου του αγίου. «Αυτό το θραύσμα οστού δείχνει ότι μπορεί πιθανά να έχουμε να κάνουμε με τα λείψανα του ίδιου του αγίου Νικολάου» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μελέτη DNA
Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιστρατεύσουν μεθόδους μελέτης DNA για να διαπιστώσουν πόσα από τα οστά που αποδίδονται στον άγιο προέρχονται από το ίδιο άτομο και πόσα μπορεί να συνδέονται με το θραύσμα που ραδιοχρονολογήθηκε από την ομάδα της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί ερευνητές ενδιαφέρονται να δουν κατά πόσο το δικό τους θραύσμα ταυτοποιείται με τα λείψανα που βρίσκονται στο Μπάρι, τα οποία δεν περιλαμβάνουν πλήρη οστική δομή λεκάνης.
«Είναι συναρπαστικό να σκέφτεται κανείς ότι αυτά τα λείψανα μπορεί να είναι αυθεντικά» σχολιάζει ο δρ Τζορτζ Καζάν, υποδιευθυντής στο κέντρο του Κολεγίου Keble.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι πιστεύουν πως ανακάλυψαν τον τάφο του αγίου Νικολάου στην περιοχή Ντεμρέ της νοτιοδυτικής επαρχίας της Αττάλειας. Το Ντεμρέ χτίστηκε στην περιοχή των Μύρων, όπου έζησε ο άγιος Νικόλαος. Ο Σεμίλ Καραμπαϊράμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μνημείων της Αττάλειας, δήλωσε ότι, χάρη στις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, κάτω από τον ναό του αγίου Νικολάου στο Ντεμρέ εντοπίστηκε άθικτος τάφος, στον οποίο σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πολύ προσεκτική ανασκαφή και να τον εξετάσουν με τη χρήση αξονικών τομογράφων.
Ο Καραμπαϊράμ πρόσθεσε ότι η προσεκτική μελέτη ιστορικών εγγράφων φαίνεται να καταρρίπτει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο Ιταλοί έμποροι μετέφεραν τα οστά του αγίου Νικολάου από τα Μύρα στο Μπάρι για να τα προστατέψουν από την εισβολή των Σελτζούκων Τούρκων.