GBR: Νέα, κορυφαία ξενοδοχειακά deal στην ελληνική ξενοδοχία | Σε φάση ανάκαμψης ο ελληνικός Τουρισμός

0
93

Σε επενδυτικό “πυρετό” βρίσκεται τελευταία η ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία, με το deal μεταξύ των ομίλων Mitsis και Aldemar, που είχε πρώτο αποκαλύψει το money-tourism, να… κλέβει την παράσταση. Εν τω μεταξύ, νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις είχαν αρχίσει να υλοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την πρώιμη εποχή της πανδημίας, με την πλειοψηφία τους να λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά επισημαίνει το Hospitality Newsletter της GBR Consulting για το α’ τρίμηνο του 2022, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην ανάκαμψη των ξενοδοχειακών αγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται για τη χώρα μας τη νέα τουριστική σεζόν.

Από τις επενδυτικές κινήσεις που ξεχωρίζουν στον ελληνικό, ξενοδοχειακό κλάδο είναι αυτή μεταξύ των ομίλων Mitsis Hotels και Aldemar για την εξαγορά του 5 αστέρων Aldemar Royal Mare, δυναμικότητας 435 δωματίων και του 4 αστέρων Aldemar Cretan Village, δυναμικότητας 322 δωματίων, στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Επίσης, η Mitsis Hotels σύναψε στρατηγική συμφωνία για την ανάπτυξη της 1.328 στρεμμάτων βόρειας έκτασης του Golf Αφάντου, στη Ρόδο, όπου προγραμματίζεται η δημιουργία τριών ξενοδοχείων, μιας μαρίνα και ενός εμπορικού κέντρου, θέμα που επίσης αποκλειστικά δημοσίευσε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Παράλληλα, η ξενοδοχειακή εταιρία σχεδιάζει στο νησί της Μυκόνου ένα νέο ξενοδοχείο, με 225 δωμάτια και βίλες, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων κι ένα boutique ξενοδοχείο στο λιμάνι του Πειραιά.

Προηγουμένως, τον Μάρτιο του 2022 το γραφείο του Σταύρου Εφραιμίδη και ο όμιλος Delfi Partners, είχαν ανακοινώσεις την εξαγορά του ομίλου Oniro Hotels Group, από την Treppides Investments & Holdings. Τα ξενοδοχεία του ομίλου περιλαμβάνουν το Oniro City Hotel, στο Κολωνάκι, το Asomaton Hotel, στο Θησείο, το Oniro Suites, στη Μύκονο και ένα υπό κατασκευή ακίνητο, που βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη, στο Κολωνάκι.

Επίσης, η Monterock International, προχώρησε στην εξαγορά του 5 αστέρων ξενοδοχείου Kenshō Psarou, που βρίσκεται στη Μύκονο, από τη Notion – Real Estate Development SA. Η Monterock απέκτησε τις μετοχές της θυγατρικής της Notion, Benestar SA, της εταιρίας που διαχειρίζεται το Kenshō Psarou, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συναλλαγή ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει τον Μάιο ως N Hotel Mykonos.

Η Monterock International, ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο, με επενδύσεις σε 16 χώρες, σε διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων και η φιλοξενία, τον Ιούνιο προγραμματίζει τη λειτουργία του Nobu Hotel and Restaurant Santorini.

Ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την εποχή της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την GBR Consulting ο ξενοδοχειακός τομέας της Αθήνας επεκτάθηκε κατά 32 ξενοδοχεία και σχεδόν 1.600 δωμάτια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία που άνοιξαν περιλαμβάνουν το Selina Athens Theatrou, 100 δωματίων, τον Αύγουστο του 2020, το 4 αστέρων Brown Acropol, 165 δωματίων (επαναλειτουργία), τον Ιούλιο του 2020 και το 5 αστέρων Athens Capital MGallery Collection, 175 δωματίων, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το 2022, άνοιξαν το 3 αστέρων Moxy και το 4 αστέρων Lighthouse of Brown Hotels και τα δύο στην πλατεία Ομονοίας, δυναμικότητας 200 και 220 δωματίων, αντίστοιχα.

Επί του παρόντος, περίπου 1.300 νέα δωμάτια βρίσκονται υπό κατασκευή στην Αττική και άλλα 1.300 δωμάτια βρίσκονται υπό ανακαίνιση σε κλειστές ξενοδοχειακές μονάδες. Ορισμένα ακίνητα θα φέρουν διεθνή εμπορικά σήματα κατά την επαναλειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων των One & Only, Radisson, NYX, Brown και των εμπορικών σημάτων της Hilton Conrad, Curio & Hampton. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, περίπου 2.500 δωμάτια σχεδιάζονται στο Ελληνικό, ενώ πολλά άλλα έργα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στη Θεσσαλονίκη, 4 νέα ξενοδοχεία άνοιξαν κατά την περίοδο 2020 – 2021. Το 5 αστέρων ξενοδοχείο Onoma , δυναμικότητας 83 δωματίων, του ομίλου Anatolia Hospitality Group, το 5 αστέρων ξενοδοχείο Vanoro, 45 δωματίων, το 5 αστέρων ξενοδοχείο No 15 Ermou, με 45 δωμάτια, και το 3 αστέρων ξενοδοχείο City Gate, με 24 δωμάτια.

Το 2022 άνοιξε το S Hotel, στο πρώην Olympion City, προσφέροντας 28 δωμάτια και το 5 αστέρων On Residence, 60 δωματίων, στο πρώην Olympos Naoussa, ένα έργο του Tor Hotel Group και της Grivalia Hospitality.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την GBR Consulting υπάρχουν περίπου 600 δωμάτια στην ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου Autograph και ενός ξενοδοχείου NYX. Επιπλέον, η ΔΕΘ-Helexpo εργάζεται για την ανάπλαση ολόκληρου του συγκροτήματος στο πάρκο ConFex, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο.

Ανακάμπτουν οι ξενοδοχειακές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σύμφωνα με την GBR Consulting. Η κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανακάμπτει ταχύτερα από την κίνηση εξωτερικού, φθάνοντας στο 78% και στο 70% αντίστοιχα των επιπέδων του 2019 για το μήνα Μάρτιο. Όσον αφορά τη διεθνή κίνηση, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανακάμπτει ταχύτερα από αυτό της Αθήνας, φθάνοντας τον Μάρτιο του 2022 στο 83% του επιπέδου του 2019, ενώ η εγχώρια κίνηση φθάνει στο 72%. Με την ανάκαμψη της κίνησης τον Μάρτιο, η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης κατέγραψε άνοδο του δείκτη των Εσόδων Ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR), φτάνοντας στο 80% του επιπέδου του 2019, ενώ η Αθήνα έφτασε τον ίδιο μήνα στο 62% του 2019.

Συνολικά, τόσο η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την GBR Consulting, πέτυχαν RevPAR 28 ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για την Αθήνα, αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις διεθνείς μεσογειακές ομόλογες πόλεις της Ρώμης, της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, οι επιδόσεις της Θεσσαλονίκης έμειναν πίσω από πολλές διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές, με εξαίρεση τους γερμανικούς προορισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν χαμηλές πληρότητες και τιμές δωματίων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία πόλης, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πέτυχαν επίπεδο πληρότητας περίπου 38% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022. Ενώ, από πλευράς θερέτρων, λίγες μονάδες λειτούργησαν κατά το α’ τρίμηνο, επιτυγχάνοντας επίπεδα πληρότητας κάτω του 35% κατά μέσο όρο.

 

Οι προκλήσεις και προοπτικές του ελληνικού τουριστικού τομέα

Ο ελληνικός τουριστικός τομέας σύμφωνα με την GBR Consulting βρίσκεται αντιμέτωπος με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, που επηρεάζουν την κερδοφορία, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού επηρεάζουν τη δυναμικότητα και την ποιότητα. Ο πληθωρισμός προκαλεί μαζική συμπίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών μεταξύ όλων των μεγάλων αγορών προέλευσης, αλλά οι συσσωρευμένες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις θα παρέχουν ένα “μαξιλάρι”.

Παρά το αργό ξεκίνημα του τουριστικού τομέα το α’ τρίμηνο, σε σύγκριση με το 2019 και το 2020, ο κλάδος είναι πολύ αισιόδοξος για το τρέχον έτος, με τη ζήτηση να ανακάμπτει σημαντικά από τα τέλη Μαρτίου στα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας στις τοποθεσίες των θέρετρων. Μετά από έναν πιο αργό ρυθμό κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, ο τουριστικός τομέας θα είναι έτοιμος για μια σημαντική ροή τουριστών από τον Μάιο, με τον τομέα της φιλοξενίας σε πλήρη δυναμικότητα.

Ταυτόχρονα, ο τουριστικός τομέας θα πρέπει να αρχίσει να εστιάζει εκ νέου στη μελλοντική του ανάπτυξη, πέραν από το αν θα φτάσει ή όχι τα επίπεδα του 2019, προς μια βιώσιμη βιομηχανία. Η εστίαση θα είναι η αύξηση των εσόδων με επενδύσεις στην τουριστική υποδομή, αναβάθμιση του προϊόντος και των υπηρεσιών, ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών & εργαζομένων στον τουρισμό και διαχείριση & μάρκετινγκ των προορισμών.

Σε κίνδυνο η ανάκαμψη

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία σύμφωνα με την GBR Consulting συνιστά μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται σε ανησυχητική κλίμακα. Περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει τις μάχες στη μεγαλύτερη έξοδο που έχει δει η ήπειρος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.

Ο πόλεμος αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την ισχυρή, αλλά ατελή ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, η οποία άφησε την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις πολύ κάτω από τις προβλέψεις πριν από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, η Oxford Economics εξακολουθεί να βλέπει ανάπτυξη κατά 3,0%. Οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν ανθεκτικές κατά τη διάρκεια του 2022, αλλά και πέραν αυτού, με τη στήριξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν την περίοδο 2021 -26.

Πηγή: https://money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ