Ομιλία καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Κουτσιλιέρη στο ΔΙΙΚ – Σάββατο 11:30πμ

3
1323

«Εξατομικευμένη Ιατρική»

Η Ιατρική βασίζεται στην κατανόηση των μηχανισμών ομοιοστασίας που εξασφαλίζουν, συντηρούν και αναπαράγουν της φαινόμενο της ζωής. Δηλαδή στην Φυσιολογία του Ανθρώπου. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει αποκωδικοποιήσει «στρατηγικής σημασίας» μηχανισμούς σχετικά με το φαινόμενο της ζωής και τα αίτια των νόσων, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για αιτιολογικές θεραπείες στην Ιατρική Επιστήμη. Η Ιατρική Επιστήμη σήμερα βρίσκεται στην μεταγονιδιωματική εποχή, όπου η πρόοδος στην γενετική και επιγενετική μαζί και η ραγδαία ανάπτυξη των υπολογιστικών και αναλυτικών επιστημών έχουν ήδη οδηγήσει σε μία «νέα ιατρική», την λεγόμενη «Εξατομικευμένη Ιατρική – Ιατρική Ακριβείας ή Γονιδιωματική Ιατρική». Η ανάπτυξη αλγορίθμων ανάλυσης του «Φυσιολογικού» και του «Παθοφυσιολογικού» με βάση το γονιδίωμα, μεταγράφωμα, πρωτεϊνωμα, μεταβολομική, μικροβίωμα και τις επιδράσεις με το «περιβάλλον» και «συνήθειες-συμπεριφεριολογικές παράμετρες του κάθε ατόμου είναι πλέον εφικτή στην καθημέρα πράξη.

Παρόλα αυτά, αυτή η «νέα ιατρική» συνδέεται με μείζονα προβλήματα, τα οποία κυρίως αφορούν «ηθικές αξίες», «προστασία προσωπικών δεδομένων», «οικονομικά υγείας», «συστήματα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών» καθώς και «προγράμματα ιατρικών σπουδών» που θα προετοιμάζουν τους νέους επιστήμονες για μια τέτοια ιατρική. Η «ΛΟΓΙΚΗ» αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων προβλέπεται να καθορίσει όχι μόνο την προσβασιμότητα και καθολική εξασφάλιση των πλεονεκτημάτων στην υγεία των ανθρώπων αλλά θα εξασφαλίσει και την κοινωνική ειρήνη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες στην σύγχρονη κοινωνία.

Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Μιχαήλ Κουτσιλιέρης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 10 Ιουλίου 1954 και τελείωσε την Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ το 1980. Αφού εκπλήρωσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά στην «Ενδοκρινολογία: Royal Victoria Hospital, McGill University και εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή «Ph.D» στην Πειραματική Ιατρική, McGill University (1982-1987). To 1988, εξελέγει Επίκουρος Καθηγητής «Ενδοκρινολογία/ Φυσιολογίας/ Μαιευτικής & Γυναικολογίας» στο Πανεπιστήμιο Laval, Κεμπέκ, Καναδά, όπου και απέκτησε όλους τους τίτλους της Ακαδημαϊκής Ιεραρχίας (Αναπληρωτής Καθηγητής το 1992 και Τακτικός Καθηγητής το 1997). Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1998 ως Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ όπου και διευθλυνει και το Εργαστήριο Φυσιολογίας από το 2004 έως σήμερα. Το επιστημονικό έργο του Καθηγητού Κουτσιλιέρη αναφέρεται στα επιστημονικά πεδία της Μοριακής Φυσιολογίας, Ενδοκρινολογίας, Ορμονικών Θεραπειών στον Καρκίνο Προστάτη, Οστικών Μεταστάσεων και Ορμονοεξαρτώμενων νόσων και νεοπλασιών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 άρθρα σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, έχει κερδίσει περισσότερες από 7.000 βιβλιογραφικές αναφορές και έχει ένα συντελεστή αξιολόγησης επιστημονικού έργου (hindex) = 48. Το έργο του έχει βραβευτεί από πολλούς διεθνείς Οργανισμούς και Επιστημονικές Εταιρείες της ημεδαπής και αλλοδαπής. Η σημαντικότερη όμως επιτυχία του, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι τα τέσσερα υπέροχα παιδιά του και οι ξεχωριστοί του φίλοι ανά τον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απο το διαδύκτιο όχι καλά σχολια  — Μιχάλης Κουτσιλιέρης:

    Με μετριότατο Βιογραφικό σημείωμα, ευνοήθηκε τα μέγιστα από το σύστημα. Έγινε Διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας λόγω πρόωρου θανάτου του προηγούμενου καθηγητή και  διακατεχόμενος από ιδέες μεγαλείου και προβάλλοντας την ..αριστεία ,απαξιώνει με λόγους και έργα τους νεώτερους συναδέλφους (Λέκτορες, Επίκουρους αλά και αναπληρωτές), πολλοί από τους οποίους έχουν καλύτερο βιογραφικό από τον ίδιο, διακηρύσσοντας κατά το παρελθόν οτι δεν θα πρέπει να έχουν λόγο στα διοικητικά του Πανεπιστημίου!! Με το σκεπτικό αυτό προβαίνει σε αποκλεισμούς και διωγμούς συναδέλφων, στελεχών του εργαστηρίου Φυσιολογίας, παλαιοτέρων από αυτόν στην Ιατρική Σχολή…….

  2. Δεν ντρέπεσαι βρε ξεφτίλα , ζηλιάρη που ήρθε ο άνθρωπος να σου ανοίξει τα στραβά … Βόδι
    Οταν πάτε στην αθήνα και τους παρακαλάτε είναι καλά ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ