Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αυτός που εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες, το ζευγάρι των γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων, στους οποίους δημιουργούνται τα ωάρια.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι είτε επιθηλιακά καρκινώματα (που αρχίζουν στα κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης) είτε κακοήθεις όγκοι των κυττάρων (που αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα των ωαρίων).
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ευαίσθητες ειδικές εξετάσεις.
Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της ασθένειας είναι ανύπαρκτα ή ακαθόριστα, ενώ παρόμοια άτυπα συμπτώματα συχνά αποδίδονται από τις ασθενείς ή ακόμη και από τους γιατρούς, σε καλοήθεις παθήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση.
Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε έξι συμπτώματα που είναι χρήσιμα στον έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 149 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, 255 υψηλού κινδύνου που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ελέγχου και 233 που είχαν παραπεμφθεί για υπέρηχο πυέλου ή κοιλιακής χώρας.
Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε ομάδα διερεύνησης και ομάδα επικύρωσης.
Έξι συμπτώματα ήταν σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών:
– Ο πυελικός πόνος
– Ο κοιλιακός πόνος
– Το αυξημένο μέγεθος κοιλίας
– Το φούσκωμα
– Η δυσκολία σίτισης
– Το αίσθημα πληρότητας
Και τα έξι προαναφερόμενα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν και σε μια πλειάδα άλλων παθήσεων, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν κάποιο εξ αυτών εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές τον μήνα και είναι παρόν για περισσότερο από ένα χρόνο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου των ωοθηκών.
Στην ομάδα επικύρωσης, ο δείκτης συμπτωματολογίας ήταν 56,7% και 79,5% ευαίσθητος στην ανίχνευση του πρώιμου και τελικού σταδίου καρκίνου των ωοθηκών, αντίστοιχα.
Στις γυναίκες άνω και κάτω των 50 ετών, ο δείκτης ήταν 90% και 86,7% ακριβής στην αναγνώριση του καρκίνου.
Η διάγνωση διογκώσεων στις ωοθήκες γίνεται αρχικά με τη γυναικολογική εξέταση ή με υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων.
Η σίγουρη και οριστική διάγνωση όμως γίνεται με βιοψία και ιστολογική εξέταση.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος ωοθηκών: Πώς θα μειώσετε κατά 31% τον κίνδυνο
Ακόμα ένα «ιατρικό» άρθρο που αναφέρει συμπτώματα που δεν έχουν καν σχέση με ασθένειες. Αν δηλαδή αισθανθώ «φούσκωμα» δύο φορές τον μήνα θα αρχίσω να τριβελίζω το μυαλό μου ότι μπορεί να έχω καρκίνο. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα «ιατρικά» άρθρα έχουν σκοπό να μας βάζουν ιδέες και να μας κάνουν υποχόνδριους (βλέπε λέξη).
Όχι κάνεις λάθος. Σκοπό έχουν να σε τρομάξουν και να κάνεις κλικ για να δεις το άρθρο. Πώς νομίζεις ότι βγάζουν παραδάκι τέτοιου τύπου «ενημερωτικά» σάιτ?
[…] Το διαβάσαμε εδώ:AegeaNews Διαβάστε περισσότερα… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]