Θέλεις να φαίνεσαι νεότερη/ος;

0
18

Έχεις προσέξει ότι υπάρχουν αρκετοί άντρες και γυναίκες που δείχνουν πολύ νεότεροι από την ηλικία τους;

Όταν αναφέρουν ότι είναι 50, 60, 70 ετών ενώ φαίνονται τουλάχιστον 10 χρόνια νεότεροι, όχι μόνο δεν ξαφνιαζόμαστε αλλά αμέσως ρωτάμε να μάθουμε το μυστικό τους.

Η συναναστροφή μου με αυτό το σπάνιο και δυσεύρετο «είδος» ανθρώπων καθώς και η αδιάκοπη έρευνα σχετικά με τις «μπλε ζώνες» του πλανήτη, με οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα…

ΔΕΝ είναι μόνο τα γονίδια που έχουν κληρονομήσει που ευθύνονται για τη νεανική τους εμφάνιση καθώς η κληρονομικότητα ευθύνεται ΜΟΝΟ για το 5-10% , αλλά κύρια ο εν γένει τρόπος ζωής τους που ονομάζεται επιγενετική και καθορίζει την υγεία, την ευεξία και τη Μακροζωία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%!

 

Εύχομαι τώρα που έμαθες την αιτία που φαίνεσαι μεγαλύτερος από την ηλικία σου, να πάψεις να μεταβιβάζεις την ευθύνη σε γονείς και παππούδες για τα ελαττωματικά γονίδια και να συνειδητοποιήσεις γιατί τα μαλλιά σου άσπρισαν πρόωρα, γιατί το μέτωπό σου γέμισε ρυτίδες, γιατί έχεις «σωσίβιο και ψωμάκια» και γιατί δείχνεις και αισθάνεσαι 60 ετών ενώ είσαι ακόμα 45-50!

Ο τρόπος ζωής σου λοιπόν είναι αυτός που «σε στέλνει αδιάβαστο» πριν την ώρα σου και το μεγαλύτερο μερίδιο το έχει η διατροφή σου. Και αυτό αγαπητή μου φίλη και φίλε, καλείται επιγενετική…

 

Η επιγενετική αποτελεί αντικείμενο μελέτης αρκετών επιφανών επιστημόνων που ασχολούνται αποκλειστικά με την έρευνα αποτελεσματικών μεθόδων αντιγήρανσης.

 

Η διαλειμματική νηστεία, ο περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων, οι επαναλαμβανόμενες ολιγοήμερες νηστείες μόνο με νερό, το καθημερινό περπάτημα στη φύση, ο ύπνος τα βράδια πριν τις 22:00 και η αργή διαφραγματική-κοιλιακή αναπνοή, αποδεικνύονται εξαιρετικά βήματα για να ζήσουμε όχι μόνο περισσότερα χρόνια αλλά και ποιοτικότερα.

Ομολογώ ότι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον μου τα τελευταία 2 χρόνια και το οποίο είχα αψηφήσει, είναι το ζήτημα της πρωτεΐνης και η πολύ σημαντική συμβολή της τόσο στην αποφυγή της σαρκοπενίας και της γεροντικής άνοιας όσο και στη μακροζωία.

Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τα συμπεράσματα πρόσφατων μελετών-ερευνών, τα οποία συσχετίζουν μια πιθανή αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής με την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε για ενέργεια και δύναμη, συμβάλλει τα μέγιστα στο να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε πολύ νεότεροι από την πραγματική μας χρονολογική ηλικία και αυτό γίνεται απόλυτα αντιληπτό, όταν έχουμε δυνατούς μύες, γερά οστά, πλούσια μαλλιά και λαμπερή επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες.

 

Ποιος να φανταζόταν ότι η ποσότητα της πρωτεΐνης που τρώμε καθημερινά ότι μπορεί να έχει αυτό το ορατό αισθητικό αποτέλεσμα!

 

Η πρωτεΐνη όταν καταναλώνεται κύρια από φυτικές τροφές, έχει την ικανότητα να βοηθά το σώμα να αντιστέκεται κατά της πρόωρης γήρανσης με τους ακόλουθους τρόπους:

 

1) Η Πρωτεΐνη τονώνει και δυναμώνει τον μυϊκό ιστό

Η απώλεια της μυϊκής μάζας μετά τα 40 έτη ονομάζεται σαρκοπενία και είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση και μάλιστα σε ποσότητα 1,2-1,7γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους, συμβάλλει στη συντήρηση τόσο των μυών όσο και της σωματικής δύναμης.

Επιπρόσθετα, η διατήρηση ενός υγιούς μεταβολικού ρυθμού, οδηγεί σε ιδανικό σωματικό βάρος, απώλεια των περιττών κιλών και ορμονική ισορροπία. Όλα αυτά τα πρόσθετα οφέλη οφείλονται στην καθημερινή πρόσληψη της πρωτεΐνης.

 

2) Η Πρωτεΐνη υποστηρίζει την υγεία των οστών

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οστών τόσο από αρθριτικά όσο και από οστεοπενία και οστεοπόρωση που εμφανίζονται στη μέση και τρίτη ηλικία.

Η απομύζηση του ασβεστίου από τα οστά που οφείλεται κύρια στις όξινες ζωικές πρωτεΐνες και που οδηγεί σταδιακά σε πορώδη και εύθραυστα οστά, μπορεί να αποφευχθεί με τη συστηματική άσκηση και την αλκαλική φυτοφαγική διατροφή.

 

3) Η Πρωτεΐνη «τσιτώνει» το δέρμα

Τα 22 αμινοξέα που εμπεριέχονται σε κάθε μορφή πρωτεΐνης, υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου, την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της σφριγηλότατης και της ελαστικότητας του δέρματος.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όσων σιτίζονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές, είναι η νεανική και λαμπερή επιδερμίδα του προσώπου με ελάχιστες ή καθόλου ρυτίδες.

 

4) Η Πρωτεΐνη διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών

Η καθημερινή πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης ως βασικό και αναντικατάστατο συστατικό των γευμάτων, συμβάλλει σε όμορφα μαλλιά με υγιείς και πολύ γερές τρίχες.

Μπορεί το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών να οφείλεται εν μέρει σε κληρονομικό αίτιο αλλά η πρόωρη απώλεια, μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη αλκαλική φυτοφαγική διατροφή και την ιδανική πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης.

 

Είμαι υπέρμαχος της σωστής φυτοφαγικής διατροφής και υποστηρίζω την πρόσληψη της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης, κύρια μέσω των φυσικών και ανεπεξέργαστων τροφών όπως: τα όσπρια, τα δημητριακά χωρίς γλουτένη, τις πατάτες-γλυκοπατάτες, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς-σπόρους.

 

Δυστυχώς, στην εποχή μας ελάχιστοι έχουν τη γνώση και τον χρόνο να σιτίζονται μόνο με βιολογικές, φρέσκες και πλήρεις φυτικές τροφές προκειμένου να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα 1,2-1,7γρ. πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους.

 

Οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegans) και ειδικότερα όσοι σιτίζονται αποκλειστικά με ωμές τροφές ή ακολουθούν αποκλειστική φρουτοφαγία (μέγα σφάλμα), είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουν την προαναφερόμενη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, προσαυξάνεται κατά 20% μετά τα 60 έτη!

 

Δηλώνω «ένοχος» καθώς η άγνοιά μου και ενίοτε η δογματική αφέλεια, στάθηκαν η αιτία να «λιώσω» στην κυριολεξία το σώμα μου, χάνοντας 10 περίπου κιλά μυς από την έλλειψη πρωτείνης ως αυστηρός ωμοφάγος-φρουτοφάγος (μέγιστη ανοησία).

Υποσιτιζόμουνα, λαμβάνοντας για περισσότερα από 15 χρόνια ΜΟΝΟ 30-50γρ. πρωτείνης την ημέρα (αντί 100-120γρ) ενώ παράλληλα σήκωνα του κόσμου τα βάρη, προπονούμενος συχνά πέρα από τα φυσιολογικά μου όρια!!!

 

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…

 

Θέλοντας να αποτρέψω τα χειρότερα και με αφορμή το προσωπικό μου βίωμα, προχώρησα στη δημιουργία της φυτικής πρωτεΐνης HERO BLEND , με αρχικό σκοπό να επανακτήσω τους μυς που έχασα και παράλληλα για να προσφέρω ένα αξιόπιστο πρόσθετο βοήθημα, για όσους χρειάζονται επιπλέον πρωτείνη στη διατροφή τους.

 

Εάν είσαι vegan ή απλά έχεις δυσανεξία στην πρωτείνη ορού γάλακτος, είσαι αθλητής ή αθλούμενος, θέλεις να αποφύγεις σαρκοπενία και οστεοπόρωση, κάνεις δίαιτα ή χάνεις γεύματα λόγω εργασίας και ειδικότερα εάν είσαι άνω των 50 ετών και θέλεις να είσαι σίγουρος ότι καλύπτεις την πρωτεΐνη σου, τότε η Hero Blend ήρθε να σου προσφέρει μια πολύ βολική λύση…

 

Για να δείχνεις και να αισθάνεσαι νεότερος λοιπόν, τρώγε επιπλέον φυτική πρωτεΐνη.

Εάν θέλεις να δοκιμάσεις την HERO BLEND, την ποιοτικότερη φυτική πρωτείνη στην Ευρώπη, μπορείς να την παραγγείλεις από εδώ: https://www.quantacell67.eu/el/product/proteini-hero-blend/

 

 

-Σπάρτακος Μαρινάκης

Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.

 

Πηγή: https://www.spartacus.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ