Οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν για τους κατοίκους τους περίπου 1,5 δισ. δόσεις, ωστόσο πολλές φαίνεται ότι καταστράφηκαν
Οι ευρωπαϊκές χώρες πέταξαν περίπου 215 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού -και πιθανόν πολύ περισσότερες- προκαλώντας ζημιά άνω των 4 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει το Politico.
Ο αριθμός των δόσεων που πετάχτηκαν είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια και γιατί κάποιες χώρες δεν έχουν δημοσιεύει δεδομένα. Μία από αυτές είναι και η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα που βασίζεται σε 15 χώρες που έχουν δώσει δεδομένα και άλλες τέσσερις με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τα στοιχεία φτάνουν ως το 2023 (διαφορετικό μήνα ανά χώρα) ή τον Δεκέμβριο του 2022.
Για όσες χώρες υπάρχουν στοιχεία, οι αριθμοί δείχνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις ανά άτομο. Η Εσθονία και η Γερμανία είναι στην κορυφή της λίστας, με την Εσθονία μάλιστα να έχει πετάξει κατά μέσο όρο πάνω από μία δόση.
Αν υπολογίσουμε όλες τις χώρες της ΕΕ με τον μέσο όρο, οι δόσεις που πέταξαν οι «27» μπορεί να ξεπερνούν τα 312 εκατομμύρια.
Μετά την έγκριση των εμβολίων στα τέλη του 2020 οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν για τα μέλη τους περίπου 1,5 δισ. δόσεις, περίπου τρεις για κάθε κάτοικο.
Η μαζική αγορά έδωσε τη δυνατότητα της δωρεάν διάθεσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό μέσα από τα συστήματα υγείας, όπως και των επαναληπτικών δόσεων. Ωστόσο η μείωση του ενδιαφέροντος και άλλοι λόγοι άφησαν αχρησιμοποίητο μεγάλο στοκ δόσεων.
Ένας λόγος για τον οποίο οι χώρες προχώρησαν στην καταστροφή είναι ότι οι παλιές παραλλαγές του εμβολίου, που είχαν σε στοκ, δεν είναι αποτελεσματικές για τις νεότερες μορφές του ιού. Εν τω μεταξύ, αν και πολλές χώρες διέθεσαν μέρος του στοκ τους σε αναπτυσσόμενες χώρες (κάτι που έπραξε και η Ελλάδα), η προσπάθεια είχε να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων, αφήνοντας αδιάθετες περισσότερες δόσεις.
Αν και δεν ανακοινώθηκαν οι τιμές αγοράς των δόσεων (κάθε εταιρεία είχε διαφορετικό τιμολόγιο), το Politico εκτιμά ότι 215 εκατ. δόσεις αξίζουν περίπου 4 δισ. ευρώ (ή 19,3 ευρώ ανά δόση).
Ερωτήματα έχουν διατυπωθεί και για τις διαπραγματεύσεις πριν από τις συμφωνίες στην Ευρώπη, ειδικά αυτή μεταξύ ΕΕ και Pfizer και τα μηνύματα που αντάλλασσαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Άλμπερτ Μπουρλά.
Τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ με τη Pfizer καλύπτουν την ΕΕ ως το 2027.