ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Του Μιχάλη Ζεμπιλλά – Αστυκτηνίατρου, Αντιστράτηγου ε.α.
Ενόψει του εορτασμού της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, ο Αστυκτηνίατρος – Αντιστράτηγος ε.α. Μιχαήλ Ζεμπιλλάς και Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου, με την πεποίθηση ότι, η γνώση προστατεύει αποτελεσματικά το καταναλωτικό κοινό, συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέχει κανείς, όταν αγοράζει θαλασσινά. Βασική αρχή, η οποία υπενθυμίζεται στις οδηγίες, είναι πως τα οστρακοειδή – κυδώνια, μύδια, στρείδια, χτένια, καλόγνωμες, αχιβάδες, πίνες, πεταλίδες, κοχλίες, αχινοί:
-
Απαγορεύεται να αλιεύονται σε απόσταση μικρότερη των 2 ναυτικών μιλίων από εκβολές υπονόμων, σε ακτές των πόλεων, εντός λιμένων, ως και σε μολυσμένες περιοχές, προσκολλημένα στην επιφάνεια πλοίων –ναυαγίων – ξύλων και αντικειμένων που περιέχουν τοξικές ουσίες, που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του καταναλωτή.
-
Όλα τα όστρακα, καταναλώνονται μόνο ζωντανά ειδάλλως, κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση.
-
Έτσι, για να ξεχωρίσει ο αγοραστής τα ζωντανά οστρακοειδή, πρέπει να έχουν κέλυφος συνήθως κλειστό, το οποίο να ανοίγει δύσκολα, τα μισάνοικτα με μια ελαφρά πίεση να κλείνουν και εάν έχουν μέσα νερό, αυτό πρέπει να είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα τους ακόμα πρέπει να είναι υγρή και στέρεα πιασμένη στο κέλυφος. Όσο για τους αχινούς, πρέπει να έχουν τα αγκάθια όρθια και το υγρό στο εσωτερικό τους να μην είναι θολό, κοκκινωπό και με δυσάρεστη οσμή. Να είναι διαυγές, άοσμο και άχρωμο.
-
Τα αλλοιωμένα οστρακοειδή έχουν κέλυφος ανοιχτό, σάρκα μαλακή, κάκοσμη και όξινη, που εύκολα ξεκολλιέται από το κέλυφος. Μάλιστα, όταν αρχίζει η αποσύνθεσή της, η σάρκα είναι θολή και με δυσάρεστη οσμή.
-
Τα εργαλεία για να ανοίξουμε τα όστρακα, πρέπει να είναι απολύτως καθαρά.
-
Όλα τα οστρακοειδή που διακινούνται από τους εμπόρους, πρέπει εξάλλου, να συνοδεύονται από πιστοποιητικό Λιμενικής Αρχής, ότι δεν προέρχονται από μολυσμένη περιοχή, όπως είναι τα λιμάνια και οι εκβολές υπονόμων. Καλό θα είναι επίσης, οι καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν οστρακοειδή από πλανόδιους πωλητές.
-
Ακόμα οι νωπές γαρίδες, καραβίδες και αστακοί, πρέπει να έχουν οσμή ευχάριστη. Άκρα δύσκαμπτα, κοιλιά συμπαγή, τεντωμένη, διάφανη μεμβράνη και σάρκα συμπαγή και λευκή. Όταν η σάρκα είναι καστανή, πρασινωπή ή μαύρη και περίεργη ή έχει δυσάρεστη οσμή, καλύτερα θα ήταν να μην τα αγοράσετε.
-
Τα νωπά καλαμαράκια, χταπόδια και σουπιές, πρέπει να έχουν σάρκα ελαστική και συμπαγή, πλοκάμια ανθεκτικά, οσμή ευχάριστη και σώμα επιφανειακά υγρό και στιλπνό. Όσο για τα καβούρια, όταν αλλοιωθούν, έχουν πόδια χαλαρά, που ξεκολλάνε εύκολα, σώμα μαλακό και βγάζουν μια δυσάρεστη οσμή.
-
Στο νηστίσιμο τραπέζι συμπεριλαμβάνεται και ο ταραμάς, ο οποίος κυκλοφορεί σε μορφή ακατέργαστου και κατεργασμένου. Ξέρουμε ότι προέρχεται από αυγά διαφόρων ψαριών. Το χρώμα είναι ομοιόμορφο, σύσταση μαλακή αν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ αν είναι αλλοιωμένος, έχει σύσταση γλοιώδη, κολλώδη, δυσάρεστη οσμή, γεύση πικρή ή όξινη ή ταγκή και χρώμα ερυθρόφαιο (κόκκινο – γκρίζο).
-
Επίσης, όλα τα μαλακόστρακα (σουπιές, χταπόδια, θράψαλα, μοσχοί, καλαμάρια καβούρια κλπ) που διατίθενται στην κατανάλωση, όχι μόνο ως νωπά, αλλά και σε μορφή κατεψυγμένη σε συσκευασίες ατομικές, πρέπει ο καταναλωτής να προσέξει, εκτός από τις αλλοιώσεις, δηλαδή, από το χρώμα να μην είναι κόκκινο ανοικτό, αλλά λευκό ροδόχρουν και η οσμή, να μην είναι δυσάρεστος και να κοιτάξει τις ημερομηνίες λήξεως.
-
Οι κατεψυγμένες γαρίδες, αστακοί, καραβίδες, να μην τοποθετούνται εκτός καταψύξεως πριν να καταναλωθούν, γιατί αρχίζουν να αποψύχονται και να αλλάζουν χρώμα στην περιοχή της κεφαλής, που το καθιστούν ακατάλληλο προς βρώση. Θα πρέπει μόνο εκείνη τη στιγμή να καταναλωθούν.
-
Τα όστρακα ακόμα, πρέπει να διατίθενται χωρίς το περίβλημα αυτό. Επιτρέπεται μόνο παρουσία του αγοραστή και εφόσον ήθελε ζητηθεί από αυτόν και επίσης, μόνο από επιχειρήσεις επεξεργασίας οστρακοειδών που έχουν ειδική άδεια να αναγράφουν επί της συσκευασίας, ότι προβλέπεται από τη Νομοθεσία, η ημέρα αλιείας, ημέρα επεξεργασίας, ημερομηνία λήξεως και επωνυμία της εταιρείας.
ΤΕΛΟΣ συνιστάται, να μην καταναλώνουμε οστρακοειδή νηστικοί, δηλαδή, με άδειο στομάχι.
ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΣ
Τα ιχθυοπωλεία που θα προμηθευτούν μαλάκια και ζώντα δίθυρα, θα πρέπει:
-
Να τα διατηρούν σε θερμοκρασίες, που να μην επιδρά στην ποιότητα και τη βιωσιμότητά τους.
-
Η συσκευασία, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δάπεδο, αλλά πρέπει να τοποθετείται σε καθαρή, ανυψωμένη επιφάνεια.
-
Απαγορεύεται η επαναβύθιση ή το ράντισμα με νερό των ζώντων διθύρων – μαλακίων με θαλασσινό νερό, μετά τη συσκευασία και την αποστολή τους από το κέντρο αποστολής, με εξαίρεση τις λιανικές πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τον ίδιο τον αποστολέα. Όλα τα δέματα ενός φορτίου ζώντων, διθύρων μαλακίων, πρέπει να φέρουν υγειονομικό σήμα που πρέπει να περιλαμβάνει:
-
Τη χώρα αποστολής.
-
Το είδος του διθύρου – μαλακίου, τον προσδιορισμό της ταυτότητας του κέντρου αποστολής.
-
Την ημερομηνία συσκευασίας με την ένδειξη της ημέρας και του μήνα, η οποία θα είναι τυπωμένη σε αυτοκόλλητη ετικέτα.