Το 60% των Ευρωπαίων έχουν το «μαγικό γονίδιο» που τους επιτρέπει να τρώνε και να μην παχαίνουν

0
1206
Slim Body Female with perfect healthy fit waist, woman hands forming heart by hand over belly. Caucasian young woman in jeans, over white background. Unrecognizable person.Diet, bodycare and weight loss concept.

Πρόκειται για μια γονιδιακή μετάλλαξη  που επηρεάζει την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα – Έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες

Την τύχη με το μέρος του έχει σχεδόν το 60% των Ευρωπαίων, που είναι φορέας μιας γονιδιακής μετάλλαξης. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλείται ισπανική έρευνα, η γονιδιακή αυτή μετάλλαξη επιβραδύνει την ρυθμό πρόσληψης του σωματικού βάρους.

Μπορεί, δηλαδή, κάποιοι να τρώνε πολύ, να ασκούνται ελάχιστα και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αλλά να μην παίρνουν πολλά κιλά.

Ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (CNIO) και το Ινστιτούτο Τροφίμων «IMDEA», που εδρεύει στη Μαδρίτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, αποθηκεύουν στο σώμα τους λιγότερο λίπος. Κι αυτό γιατί το γονίδιο αυτό εμπλέκεται στη «διατροφή» των κυττάρων.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η γονιδιακή αυτή μετάλλαξη επηρεάζει την ποσότητα λίπους που αποθηκεύει το σώμα και σχεδόν το 60% του πληθυσμού τη γηραιάς ηπείρου είναι φορείς της.

Αναζητώντας γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την παχυσαρκία και τις σχετικές μεταβολικές αλλαγές, οι ερευνητές συγκέντρωσαν γενετικό υλικό και δεδομένα- σωματικό βάρος, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ποσοστό λίπους, μυϊκή μάζα, περιφέρεια μέσης- σε δείγμα 790 εθελοντών.

Οι ομάδες των επιστημόνων ανέλυσαν τις πιθανές διασυνδέσεις αυτών των τιμών με 48 διαφορετικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Τότε ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι υπάρχει σχέση με μία από τις μεταλλάξεις του γονιδίου «FNIP2« και της παχυσαρκίας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης σε τρωκτικά που είχαν προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά. «Διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα με την γονιδιακή αυτή μετάλλαξη, έχουν από 10 έως και 15 % λιγότερο λίπος», εξηγεί ο Aλέτζιο Εφεγιάν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Ωστόσο, η επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί στον άνθρωπο, επομένως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο ισχυρή είναι η επίδραση του γονιδίου στην αποθήκευση λίπους και τη σωματική διάπλαση. Οι ερευνητές λοιπόν κάνουν λόγο για προδιάθεση.

«Δεν ισχύει δηλαδή ότι, όσοι είναι φορείς αυτής της γονιδιακής μετάλλαξης μπορούν να τρώνε υπερβολικά χωρίς να παχαίνουν», διευκρινίζει ο Αλέτζιο Eφεγιάν .

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Genome Biology», θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και κατά συνέπεια, στην καταπολέμησή της.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ