«Έφυγε» ο σπουδαίος Ιατρός και άνθρωπος Χαράλαμπος Κιάρης – Υπεύθυνος του Μουσείου Ιατρικής στο ΔΙΙΚ

9
20888

«Έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας (παραμονή του Ασωμάτου) ο αγαπητός συμπολίτης μας Ιατρός και υπεύθυνος του Μουσείου Ιατρικής στο ΔΙΙΚ Χαράλαμπος Κιάρης σε ηλικία 84 ετών (το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Κω).

Εξαιρετικός άνθρωπος και ιατρός. Από τους παλαιότερους Μικροβιολόγους της Κω. Με ιδιαίτερη αντίληψη, ανθρωπιά, χαμόγελο και πηγαίο χιούμορ, ευφυής, ετοιμόλογος,  είχε κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου αλλά και όλων των συναδέλφων του.

Ένθερμος υποστηρικτής της Ιπποκρατικής ιδέας στήριζε πάντα το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα και είχε ανταποκριθεί με ζήλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του και στο κάλεσμα του αείμνηστου Αριστοτέλη Παυλίδη (έτυχε να τον ακολουθήσει και στην αιωνιότητα λίγες μέρες μετά) για την δημιουργία του Μουσείου Ιπποκρατικής Ιατρικής στο ΔΙΙΚ του οποίου ήταν υπεύθυνος.

Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κω,  ήταν ιδρυτικό μέλος του Φιλητά, μέλος του Ανταγόρα στο ποδόσφαιρο, καθώς και του Φυσιολατρικού συλλόγου, ενώ είχε πλούσιο έργο και στην εθελοντική αιμοδοσία και σε κοινωνικές δράσεις (αρθρογραφούσε, παρουσίαζε τηλεοπτικές εκπομπές κλπ).

Εξαιρετικός οικογενειάρχης, πατέρας δύο πολύ αξιόλογων παιδιών (διακεκριμένων επιστημόνων) του Ιπποκράτη και της Μαρίας και παππούς.

Καλό ταξίδι αγαπητέ μας γιατρέ, θα μας μείνουν αξέχαστες μεταξύ των άλλων οι συζητήσεις που κάναμε αναζητώντας το κοινό γενεαλογικό μας δέντρο και τις μακρινές ρίζες της οικογένειας, διανθισμένες πάντα με χιούμορ και εκατέρωθεν πειράγματα , αλλά και αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση. Θα μείνεις αξέχαστος σε όλους μας ως ο «Χαράλαμπος ο Γιατρός».

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στον Ιπποκράτη, τη Μαρία και τις αγαπητές οικογένειές τους, καθώς και σε όλους τους συγγενείς.

Η κηδεία του Χαράλαμπου Κιάρη θα τελεστεί στο παλαιό κοιμητήριο Κω, την Πέμπτη 10/11/2022 και ωρα 1 μμ.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σύμφωνα με την οδηγία για την αποφυγή διασποράς του COVID 19.

Το βιογραφικό του από την εκδήλωση βράβευσης που διοργάνωσε προς τιμήν των παλαιμάχων Ιατρών Κω, ο ΙΣ Κω το καλοκαίρι του 2019 (απ΄όπου και οι σχετικές φωτο).

Χαράλαμπος Κιάρης

Για την ξεχωριστή πορεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα, του μικροβιολόγου κ. Χαράλαμπου Κιάρη δεν είναι αρκετά τα επαινετικά λόγια, μπροστά στην μεγάλη προσφορά του στον άνθρωπο. Ο γιατρός μικροβιολόγος κ. Χαράλαμπος Κιάρης, γεννήθηκε το 1938 στο καταπράσινο χωριό Λαγούδι, του Ασφενδιού της Κω. Το 1944 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Χώρα δηλ στην πόλη της Κω. Το 1956 τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο και στο 1957 μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το 1959 μετεγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απεφοίτησε το1964. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, ως έφεδρος Ανθυπίατρος από το 1964 -1966. Έλαβε την ειδικότητα της μικροβιολογίας, στο νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’ και το 1968 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής. Από το 1969 -το 1970 διορίσθηκε ως Διευθυντής στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Καρδίτσας, για την εκπλήρωση ετήσιας υποχρεωτικής υπηρεσίας στην ύπαιθρο χώρα.

Η μεγάλη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κω, τον έφερε πίσω το 1971, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Νυμφεύθηκε την Κωνσταντίνα- Νίνα Γρίβα και απέκτησαν ένα υιό τον Ιπποκράτη ιατρό βιολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και μια θυγατέρα την Μαρία, φιλόλογο. Ο ιατρός κ. Χαράλαμπος Κιάρης, υπηρέτησε ως Διευθυντής Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω και μετέπειτα ως μόνιμος μικροβιολόγος στο ΙΚΑ της Κω. Από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2015. Στα 45 χρόνια της θητείας του στην μικροβιολογία, έδειξε ιδιαίτερο επαγγελματικό και επιστημονικό ζήλο στο λειτούργημά του.

Καθημερινά ζούσε την αγωνιώδη περιέργεια των ασθενών του, ώσπου να δουν ότι στα αποτελέσματα οι αιματολογικές εξετάσεις τους, δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

 

Διετέλεσε γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου για 9 χρόνια και πρόεδρος από το 1983-1986.

Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Πνευματικού Ομίλου Κώων ο Φιλητάς. Είναι μέλος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, ΔΙΙΚ, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλλε μαζί με τον καθηγητή ιατρικής Σπύρο Μαρκέτο. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της εταιρίας φίλων του Ιπποκρατείου Μουσείου στο ΔΙΙΚ και μέλος του Δ.Σ. του ροταριανού ομίλου. Ακόμη είναι μέλος του Αθλητικού Συλλόγου ‘Ανταγόρας,’ καθώς και του κυνηγετικού συλλόγου Κω. Πρωτοστάτησε δε, στην ίδρυση και δημιουργία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κω.

Το πορτραίτο του, συμπληρώνει η πλούσια συγγραφική του δράση, με εργασίες σε θέματα Ιπποκρατικής Ιατρικής και ιστορίας του Ιατρικού Συλλόγου.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩ

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κω εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου  Μικροβιολόγου κ. Χαράλαμπου Κιάρη, ο οποίος υπήρξε άριστος επιστήμονας που τίμησε με την παρουσία του, το έργο του και την ανιδιοτέλειά του τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΤΖΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ

ΣΥΛΛYΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΙΑΡΗ

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του συνάδελφου Χαράλαμπου Κιάρη.

Ο εκλιπών υπήρξε υπηρέτης της «Ιπποκρατικής Σκέψης» και αποτέλεσε υπόδειγμα ιατρού, έχοντας πορευτεί στη ζωή του με κοινωνική ευαισθησία, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, ήθος και ευγένεια ψυχής.

Εύχομαι στους οικείους και τους συγγενείς του την από Θεού παρηγοριά.

Ο Έπαρχος Κω – Νισύρου  Ιωάννης Καμπανής

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΩΝ

«Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»: Συλλυπητήριο μήνυμα

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος γιατρού, καλού και αξιαγάπητου συμπολίτη μας Χαράλαμπου Κιαρη. Υπήρξε μέλος του ΦΙΛΗΤΑ από της ιδρύσεως του και δραστήριο μέλος του ΔΙΙΚ. Αρκετές εργασίες του δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο και τα ΚΩΑΚΑ. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
 

Το Δ.Σ.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΩΝ

«Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεγάλη απώλεια για το νησί . Ανεκτίμητη η προσφορά του σαν επιστήμονα ιατρού και κυρίως σαν άνθρωπος. Γεμάτος ευγένεια και καλοσύνη ένας αληθινός ευπατρίδης και άξιος απόγονος του Ιπποκράτη. Θα μας λείψει η δημιουργική παρουσία του.
    Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένεια του.

  2. Καλό παράδεισο αγαπημένε μας Γιατρέ, αγαπημένο μας Ασφενδιανακι όπως σε αποκαλούσαμε κάθε φορά που ερχόμασταν στο ιατρείο σου.Ανθρωπος ξεχωριστός και άριστος επιστήμονας με ήθος και αξιοπρέπεια σε όλη την πορεία της ζωής του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και καλή ανάπαυση να έχει η ψυχούλα του.

  3. Έφυγε ο Μπάμπης !!!! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ…Ο ΓΙΑΤΡΟΣ…Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ…Ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ..Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΣΤΗΣ…
    Ο ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ…Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…θα ζει για πάντα στις καρδιές μας!!!!!Γειά σου καλέ μου
    γείτονα…θα μου λείψει το χαμόγελό σου…τα αστεία σου!!!!! Ελαφρύ τα χώμα που σε σκεπάζει!!!!

  4. Καλό ταξίδι,
    γιατρέ και φίλε μου Μπάμπη.
    Οδεύεις καταξιωμένος προς την αιωνιότητα. Κατάφερες και ξεχώρισες στην κοινωνία μας για την ανθρωπιά σου, τον επαγγελματισμό και την επιστημοσύνη σου, την καλοσύνη και τη μεγαλοσύνη σου, την αγνότητα και τη σεμνότητα σου, τη συμπεριφορά και την προσφορά σου, με φόντο πάντα το ανεξάντλητο χιούμορ σου και την αγάπη στον τόπο μας.
    Θα σε θυμάμαι γι’ αυτά που ήσουν και για όσα ζήσαμε στη γνωριμία μας, που ξεκίνησε από τη στρατιωτική μας θητεία και συνεχίστηκε με τη συνεργασία μας σε διάφορους φορείς.
    Καλό παράδεισο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ