Σύμφωνα με μελέτη, η εγκεφαλική θερμοκρασία εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, την ώρα της ημέρας και την εγκεφαλική περιοχή
Τη… θερμοκρασία του εγκεφάλου μέτρησαν για πρώτη φορά επιστήμονες, αποκαλύπτοντας ότι σε μερικές βαθιές περιοχές επικρατούν συνθήκες καύσωνα, καθώς ξεπερνά τους 40 βαθμούς, ιδίως στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της μέρας!
Σύμφωνα με τον πρώτο αναλυτικό «χάρτη» για τον εγκέφαλο ενός υγιούς ανθρώπου, η μέση θερμοκρασία είναι 38,5 βαθμοί, όταν στο υπόλοιπο σώμα οι βαθμοί δεν ξεπερνούν τους 37.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Brain από ομάδα του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Συμβουλίου Ερευνών στο Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρ Τζον Ο’ Νιλ.
Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι θερμοκρασιακές διαφορές ποικίλουν πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, και αυτό θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σημάδι φυσιολογικής λειτουργίας και όχι παθολογικής.
Στο παρελθόν η μελέτη της θερμοκρασίας του ανθρώπινου εγκεφάλου είχε γίνει μόνο σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όμως μια νέα μέθοδος «σκαναρίσματος» επέτρεψε τη μη επεμβατική καταγραφή σε υγιείς ανθρώπους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 40 εθελοντές από 20 έως 40 ετών. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ώρα της ημέρας και την εγκεφαλική περιοχή διαπιστώθηκαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Γενικά πιο… δροσερή είναι η επιφάνεια, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε υγιή άνθρωπο ήταν 40,9 βαθμοί, στις βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου.
Σε όλους η μέση θερμοκρασία εμφανίζει μέσα στην ημέρα μια διακύμανση της τάξης σχεδόν του 1 βαθμού, με την υψηλότερη θερμοκρασία να παρατηρείται το απόγευμα και τη χαμηλότερη τη νύχτα. «Πρόκειται για μια ημερήσια διακύμανση που σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω», τόνισε ο δρ Τζον Ο’ Νιλ.
Επίσης, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο ζεστός από τον ανδρικό. Η διαφορά αυτή πιθανότατα οφείλεται στον έμμηνο κύκλο, καθώς μετά την ωορρηξία η θερμοκρασία που μετρήθηκε ήταν αυξημένη κατά 0,4 βαθμούς σε σχέση με τη φάση προ ωορρηξίας.
Επιπλέον, η ίδια μελέτη έδειξε ότι πιθανώς με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να ψύχεται – η μέση διαχρονική αύξηση όσο αυξάνεται η ηλικία φτάνει τους 0,6 βαθμούς.