Οι μύκητες Penicillium, που υπάρχουν παντού γύρω μας, έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Αναπτύσσονται σε πορτοκάλια και στο απλό ψωμί που όλοι μας έχουμε στην κουζίνα και έχουμε δει πως μουχλιάζουν. Από αυτή τη πράσινομπλε μούχλα που αναπτύσσεται πάνω τους, οι επιστήμονες στο παρελθόν απομόνωσαν την πενικιλίνη και την χρησιμοποίησαν στην φαρμακευτική.
Ίσως κάποια στιγμή αρρωστήσετε και είστε μακριά από μια πόλη για να σας βοηθήσει κάποιος. Μπορεί να τραυματιστείτε ενώ είστε κάπου μακριά στη φύση και να αναπτύξετε μια λοίμωξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας αντιβιοτικό με πενικιλίνη.
Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή:
- Πάρτε ψωμί και τοποθετήστε το μέσα σε μια σακούλα
- Αφήστε το μέχρι να δείτε τα πρώτα σημάδια μούχλας να σχηματίζονται πάνω του
- Βγάλτε το ψωμί από τη σακούλα και τρίψτε το σε ψίχουλα
- Με τη βοήθεια ενός πανιού περάστε τα πάνω από νερό που βράζει για να πάρουν υγρασία από τον ατμό
- Τοποθετήστε τα ψίχουλα πίσω στην ίδια σφραγισμένη σακούλα
- Παρακολουθήστε την μούχλα καθώς αναπτύσσεται και μην ανοίξετε τη σακούλα μέχρι να αποκτήσει πράσινο χρώμα.
Καθώς οι μύκητες αναπτύσσονται και απλώνονται, αλλάζουν χρωματισμό από λευκό σε μπλε και πράσινο σταδιακά. Η πράσινη μούχλα της εικόνας στο πορτοκάλι το δείχνει καθαρά.
Η μούχλα με το πράσινο χρώμα έχει την ποσότητα της πενικιλίνης που θέλουμε να απομονώσουμε Θα δούμε με πιο τρόπο μπορούμε να την απομονώσουμε για να τη χρησιμοποιήσουμε στη θεραπεία μας.
Αφιερώστε χρόνο και ξεχωρίστε προσεκτικά την πράσινη μούχλα από το ψωμί. Καθαρίστε την πληγή και εφαρμόζοντας τοπικά τα πράσινα ξύσματα από τα ψίχουλα. Ντυθείτε ελαφρά στο σημείο της λοίμωξης και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία σε τακτική βάση.
Άλλο ένα φυσικό συστατικό που έχει αντιβιοτικές ιδιότητες είναι το μέλι. Παράλληλα με τη χρήση του μύκητα, εφαρμόστε στο σημείο της μόλυνσης μέλι για να καταστείλετε τα επιβλαβή βακτήρια. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί συνήθιζαν να χρησιμοποιούν μέλι σε τραύματα.
Υπάρχουν βέβαια και πιο προηγμένες τρόποι για να απομονώσει κανείς πενικιλίνη από το ψωμί και πορτοκάλια, αλλά απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός που είναι φυσικά πιο περίπλοκο να το κάνει κάποιος σπίτι του.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαδικασία έχει και τους κινδύνους της καθώς μπορεί στο ψωμί να έχει αναπτυχθεί κάποιο επιβλαβές παθογόνο, γι’ αυτό και το άρθρο έχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες συμβουλές μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας.
πηγή: share24.gr