Η ασθένεια έχει ταξινομηθεί ως δυνητική πανδημία – Τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν με πονοκεφάλους, πονόλαιμο και εμετό – Οι περισσότεροι ασθενείς με πυρετό Lassa θα αναρρώσουν πλήρως, ωστόσο ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος σε περίπου 1% των περιπτώσεων
Στη Βρετανία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς της νόσου του πυρετού Lassa, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας. Ο άνθρωπος που προσβλήθηκε από τη νόσο, ανήκε σε οικογένεια που επέστρεψε από τη Δυτική Αφρική.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο νεκρός είναι ένας εκ των δύο που διαγνώστηκαν με πυρετό Λάσσα, λίγο μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στη Δυτική Αφρική.
Μια τρίτη «πιθανή περίπτωση» βρίσκεται επίσης υπό διερεύνηση και νοσηλεύεται στο Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Πρόκειται για κρούσματα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχε αναρρώσει και το άλλο θα λάβει εξειδικευμένη φροντίδα στο Royal Free London NHS Foundation Trust, ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση δίχως σήμερα να υπάρχει κάτι νεότερο για την τύχη του..
Σημειώνεται, πως μόνο 10 περιπτώσεις της ασθένειας που μεταδίδεται από τρωκτικά έχουν καταγραφεί συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πιο πρόσφατα κρούσματα να είναι τα πρώτα από το 2009.
Η ασθένεια έχει ταξινομηθεί ως δυνητική πανδημία και βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης προτεραιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τον Έμπολα και τον δάγκειο πυρετό.
Αυτόματα τα ερωτήματα που ανακύπτουν, όμως, είναι πώς μεταδίδεται ο ιός και πόσο θανατηφόρος είναι.
Τα συμπτώματα και η μεταδοτικότητα
Ο πυρετός Lassa (Lassa Fever), που προκαλείται από τον ιό Lassa (Lassa Virus), είναι ενδημικός στη Νιγηρία και σε πολλές άλλες χώρες στη δυτική ακτή της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Λιβερίας και της Γουινέας.
Τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν με πονοκεφάλους, πονόλαιμο και έμετο, ενώ μπορεί να προκαλέσει επίσης αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη ή τον κόλπο.
Ωστόσο, σταδιακά εξελίσσονται σε σοκ, επιληπτικές κρίσεις, τρόμο, αποπροσανατολισμό, μέχρι και κώμα, χωρίς έγκαιρη θεραπεία.
Το ένα τέταρτο των ασθενών θα παρουσιάσει επίσης προσωρινή κώφωση που τελικά θα επανέλθει, όπως αναφέρει η ιατρική βιβλιογραφία.
Οι περισσότεροι ασθενείς με πυρετό Lassa θα αναρρώσουν πλήρως, ωστόσο ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος σε περίπου 1% των περιπτώσεων.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης, ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων, ή και από τα σωματικά υγρά.