Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που ενισχύει τους ιστούς του σώματος και βοηθά το δέρμα να διατηρήσει τη νεανικότητά του.
Η ηλικία, το άγχος, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η συχνή κατανάλωση ζάχαρης, είναι παράγοντες που μειώνουν τη σύνθεση κολλαγόνου από τον οργανισμό.
Καρότα: Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην αποκατάσταση των επιπέδων του κολλαγόνου στην επιδερμίδα και βοηθά στην ανάπλαση και αναδόμηση των δερματικών κυττάρων.
Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και η συχνή κατανάλωσή του βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερο κολλαγόνο.
Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πηγή βιταμίνης Ε και χαλκού και όταν συνδυάζονται με βιταμίνη C, προσφέρουν τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα στην τελική φάση σύνθεσης του κολλαγόνου από τον οργανισμό.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Ένα από τα πολλά οφέλη των πράσινων λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, λαχανίδα κλπ) στον οργανισμό, είναι ότι περιέχουν τον συνδυασμό τριών βιταμινών, Α, C και Ε, που είναι απαραίτητες για την σύνθεση κολλαγόνου της επιδερμίδας.
Μούρα: Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην σύνθεση κολλαγόνου και η βιταμίνη Ε, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα που συνθέτουν το κολλαγόνο από τις τοξίνες. Επίσης προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.
Ζελατίνη: Η ζελατίνη είναι ένα πρωτεϊνικό παράγωγο που προέρχεται από μερική υδρόλυση του κολλαγόνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, να αναμιχθεί σε σούπες ή να προστεθεί σε ζωμούς.
Σπιρουλίνα: Η σπιρουλίνα είναι πλούσια πηγή γλυκίνης, ενός αμινοξέος που ενισχύει την σύνθεση κολλαγόνου από τον οργανισμό.
Πηγή: onmed.gr