Απότομη αλλαγή στο βάρος σου: Γιατί ανεβαίνει “απότομα” η ζυγαριά;

0
139

Είσαι από αυτούς που ζυγίζονται κάθε πρωί και βλέπουν πολλά σκαμπανεβάσματα; Μήπως προσπαθείς πολύ με τη διατροφή σου και ενώ τα πας καλά , ξαφνικά ένα πρωί είσαι πιο πάνω σε κιλά; Ή μήπως γυμνάζεσαι πολύ αλλά πάλι βλέπεις κάποιες φορές τη ζυγαριά να είναι πιο πάνω από αυτό που περίμενες; Σταμάτα να αγχώνεσαι, να ζυγίζεσαι συνέχεια και έχε υπομονή, γιατί όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις κάποιους λόγους που μπορεί να βλέπεις αυτήν την απότομη άνοδο στο ζύγισμα σου:

Για ποιους λόγους μπορεί να αλλάξει απότομα το βάρος σου;

  • Σου αρέσουν τα αλμυρά φαγητά ή έχεις την τάση να βάζεις παραπάνω αλάτι στο φαγητό σου; Τότε πρέπει να ξέρεις πως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι προκαλούν κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια παραπάνω βάρος στη ζυγαριά. Κάθε οργανισμός αντιδράει διαφορετικά στο αλάτι, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να είσαι στην κατηγορία που ακόμα και λίγο σε πειράζει. Απλά να ξέρεις πως αλάτι υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα για αυτό θα πρέπει να βλέπεις τις διατροφικές ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζεις και καταναλώνεις.

αλατι και πιεση

  • Εσύ το ήξερες πως ένα γραμμάριο υδατάνθρακα που καταναλώνεις κατακρατά σχεδόν τρία γραμμάρια νερό; Αυτό αυτόματα σημαίνει πως όταν η μέρα σου είναι πλούσια σε παραπάνω υδατάνθρακα από ότι χρειάζεσαι, τότε οδηγείσαι πάλι σε κατακράτηση νερού και αύξηση του βάρους σώματος σου.

  • Είσαι σε πρόγραμμα διατροφής και θες ένα γεύμα να το κάνεις ελεύθερο, να βγεις έξω για φαγητό. Σε εκείνη την περίπτωση, αν φας παραπάνω από ότι συνήθως πάλι το βάρος της επόμενης μέρας θα είναι πιο πάνω. Αυτό οφείλεται στην παραπάνω ποσότητα που κατανάλωσες την προηγούμενη μέρα. Για αυτό καλό είναι το ζύγισμα να γίνει μετά από 2 μέρες που θα έχεις επανέλθει στο ρυθμό σου.
  • Η τουαλέτα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του βάρους σου. Σε περίπτωση που το έντερο σου λειτουργεί σε φυσιολογικό ρυθμό για σένα κάθε μέρα και εσύ για κάποιο λόγο πας μετά από 3 μέρες, είναι λογικό πως το βάρος σου θα είναι αυξημένο. Εκεί πιθανών να έχεις και πρήξιμο αισθητό στο έντερο. Καλό θα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να καταναλώσεις περισσότερες φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

  • Πάμε να δούμε τώρα την περίπτωση που γυμνάζεσαι. Εάν η καθαρή σου γυμναστική είναι τα ελεύθερα βάρη ή κάποια άλλη μορφή ενδυνάμωσης τότε σίγουρα η ζυγαριά σου θα είναι παραπάνω τις μέρες που έκανες άσκηση. Και αυτό γιατί όταν κάνουμε βάρη, στην ουσία καταστρέφουμε το μυϊκό μας σύστημα και αυτό τραβάει νερό για την αποκατάσταση του και την ενδυνάμωση του. Καλό θα είναι να συνδυάσεις μαζί με τα βάρη, μια μορφή αερόβιου και σωστή διατροφή.
  • Φρόντισε να κάνεις εξετάσεις αίματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για τυχών νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος σου. Εάν βλέπεις αποτυχία στην προσπάθεια σου τότε έλεγξε πιθανές αιτίες , όπως νοσήματα του θυρεοειδή , διαταραχές στο ζάχαρο, ακόμα και πολυκυστικές ωοθήκες για τις γυναίκες.
  • Για τις γυναίκες επίσης, μην ξεχνάτε ότι όταν κοντεύει η έμμηνος ρύση ή όταν είστε στις γόνιμες μέρες, το βάρος σίγουρα αυξάνεται λόγω της κατακράτησης υγρών και των ορμονικών αλλαγών.
  • Για εσάς που παίρνετε φάρμακα ή βιταμίνες για κάποιο λόγο, έχετε στο νου σας ότι κάποια φάρμακα προκαλούν κατακράτηση υγρών ακόμα και εντερικά προβλήματα. Επίσης κάποιες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν αύξηση της όρεξης. Καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο ιατρό σας ή το διατροφολόγο σας.

καρκινος και αλκοολ

  • Τέλος να αναφέρουμε και το αλκοόλ, το οποίο προκαλεί και αυτό διαφοροποίηση στα υγρά του σώματος μας. Αν σκεφτείτε το αλκοόλ να καταναλώνεται μαζί με ξηρούς καρπούς που είναι αλμυροί, τότε σίγουρα η ζυγαριά για τις επόμενες 2 μέρες περίπου θα είναι αυξημένη.

Για όλα αυτά λοιπόν, που αναφέραμε, συμβουλή μου είναι να μην ζυγιζόμαστε πολύ συχνά και να μη μας πιάνει πανικός αν κάποια μέρα η ζυγαριά μας έχει ανέβει.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Πηγή: https://www.fmh.gr/apotomi-allagi-varous/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ