Διδάγματα από το Ισραήλ για τα επόμενα επεισόδια της πανδημίας
Η χώρα που έτρεξε γρηγορότερα από κάθε άλλη το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σήμερα στις χειρότερες θέσεις με βάση τα κρούσματα. Που βρήκε τοίχο το εμβολιαστικό κίνημα. Η απάντηση της τρίτης δόσης και ο άγνωστος x των σχολείων.
Αυτό που φάνηκε ήταν πως άλλαξαν τα δεδομένα εκεί που η πρόοδος ήταν η ταχύτερη. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το εάν κάποιος θα κολλήσει κορωνοϊό, αλλά και πόσο σοβαρά θα νοσήσει και πόσο αποτελεσματικά παραμένουν τα εμβόλια με την μετάλλαξη Δέλτα που απειλεί να υπονομεύσει την ανοσία.
Πιο πρόσφατα το Ισραήλ άνοιξε το δρόμο για τον εμβολιασμό παιδιών αλλά και για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer, καθώς οι έρευνες έδειξαν ότι τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό. Σήμερα περίπου 100.000 Ισραηλινοί εμβολιάζονται κάθε ημέρα με τη συντριπτική πλειονότητα να λαμβάνει την ενισχυτική δόση.
«Αν καταφέρεις να διατηρήσεις την καθημερινότητα χωρίς lockdown και να αποφύγεις πολύ υψηλούς αριθμούς νοσηλειών και θανάτων, τότε έτσι μοιάζει η ζωή με την Covid-19», λέει η Eyal Leshem καθηγήτρια που ειδικεύεται στις μεταδιδόμενες νόσους στο Sheba Medical Center.
Από τον Απρίλιο το Ισραήλ έπεσε από την πρώτη στην 33η θέση σε ότι αφορά τον πληθυσμό που θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Το πρόγραμμα σταθεροποιήθηκε εξαιτίας της διστακτικότητας των Ορθόδοξων Εβραίων και των Αράβων. Περίπου το 61% του πληθυσμού έχει λάβει δυο δόσεις, ποσοστό μικρότερο από χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία που ήταν πολύ πιο πίσω από το Ισραήλ πριν λίγους μήνες.
Μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα το καλοκαίρι, τα κρούσματα έκαναν άλμα φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 11.316 στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των νοσηλειών και των σοβαρά ασθενών, όμως, αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Εφτασε τους 751 στα τέλη Αυγούστου έναντι 1.183 στα μέσα Ιανουαρίου. Η τάση τώρα είναι πτωτική.
Οι μολύνσεις εκτινάχθηκαν εξαιτίας του επιπολασμού μεταξύ ανεμβολίαστων, κυρίως παιδιών. Υπήρξαν επίσης μολύνσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Οι ανεμβολίαστοι που νοσούν σοβαρά, πάντως, είναι δέκα φορές περισσότεροι σε σχέση με όσους έλαβαν δυο δόσεις, κάτι που δείχνει ότι ακόμα και αν η ανοσία φθίνει, τα εμβόλια προσφέρουν προστασία.
Για τις αρχές το τελευταίο κεφάλαιο της πανδημία εστιάζει στο να εξασφαλιστεί ότι εξακολουθούν να προστατεύονται οι ηλικιωμένοι, που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς αυξάνουν οι μολύνσεις παιδιών με την επανέναρξη των σχολείων.
Οι επιδημιολόγοι λένε ότι τα κρούσματα μεταξύ των άνω των 30 ετών ήδη μειώνονται εξαιτίας των ενισχυτικών δόσεων και των περιορισμών σε μπαρ και εστιατόρια στα οποία επιτρέπονται πλήρως εμβολιασμένοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι μεταξύ παιδιών κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με τον Ran Balicer, επικεφαλής της ομάδας ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και τα τεστ.
«Η φθίνουσα ανοσία είναι πραγματική πρόκληση για την οποία κάθε χώρα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης», δηλώνει ο Balicer. Τα στοιχεία από το Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες θα επιτρέψουν σε όλο τον κόσμο να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ενισχυτικών δόσεων, συμπλήρωσε.
Εως τις 6 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια κάτοικοι, περίπου το 28% του πληθυσμού είχε λάβει 3η δόση του εμβολίου της Pfizer. Το ποσοστό φτάνει το 64% στους άνω των 60 ετών. Η ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους άνω των 12 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.
Ο «άγνωστος x» είναι τα σχολεία. Μπορεί να αλλάξουν τη δυναμική μετάδοσης και να εκθέσουν σε κίνδυνο μεγαλύτερες ηλικίες καθώς τα παιδιά θα επιστρέφουν από τις τάξεις έχοντας μολυνθεί.
Ο ΠΟΥ κατατάσσει το Ισραήλ στις πέντε χειρότερες θέσεις μεταξύ της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά τελευταίων ημερών έχει η Σκοτία, όπου το 68% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά όταν άρθηκαν περιορισμοί και άνοιξαν τα σχολεία στα μέσα Αυγούστου.
«Αν δεις την εικόνα πριν από ένα χρόνο, δεν είχαμε πρακτικά άλλη προστασία από το απόλυτο lockdown», δηλώνει η Leshem. «Τώρα έχουμε ανοικτή εκπαίδευση, εμπόριο σε πλήρη λειτουργία και παρά τα 50.000 κρούσματα την εβδομάδα δεν βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των σοβαρών ασθενειών και τις νοσηλείες».
πηγή: