Αρτηριακή πίεση: Μείωση με τα σούπερ αντιοξειδωτικά τρόφιμα

0
602

Διεθνής ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ότι μία διατροφή πλούσια στις αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, τις οποίες μπορούμε να βρούμε σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών τροφίμων και ροφημάτων, με κυριότερους εκπροσώπους το τσάι, τα μήλα, το κακάο και τα μούρα, έχει τη δύναμη να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο Scientific Reports και υπογράφεται από κοινή ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Ρέντινγκ, του Κέιμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, καθώς και από το Mars Edge.

Τα ευρήματα βασίζονται στην καταγραφή της διατροφής περισσότερων από 25.000 ατόμων στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου και την ακόλουθη σύγκριση με τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης.

Το σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες του είδους που διερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της υγείας μας, οι ερευνητές δεν αρκέστηκαν στην αυτοαναφερόμενη εκ μέρους των συμμετεχόντων διατροφή που ακολουθούν αλλά προχώρησαν σε αντικειμενική μέτρηση της πρόσληψης φλαβονολών χρησιμοποιώντας θρεπτικούς βιοδείκτες -δείκτες διατροφικής πρόσληψης, μεταβολισμού και δείκτες κατάστασης θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

Η διαφορά στις τιμές της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα σε εκείνους που ανήκαν στο χαμηλότερο 10% πρόσληψης φλανονολών και σε εκείνους που βρίσκονταν στο υψηλότερο 10% ήταν μεταξύ 2 και 4 mmHg -κάτι που είναι συγκρίσιμο με ουσιαστικές αλλαγές που παρατηρούνται στην αρτηριακή πίεση όσων ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ή ειδικό διατροφικό πλάνο για την υπέρταση.

Οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στην αρτηριακή πίεση από την πρόσληψη φλαβονολών καταγράφηκαν σε πάσχοντες υπό υπέρταση, γεγονός το οποίο κατά τους ειδικούς υποδεικνύει ότι εάν ο γενικός πληθυσμός ακολουθήσει μία διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες θα μπορούσε να υπάρξει μία συνολική μείωση στα επεισόδια που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Προηγούμενες μελέτες σε μεγάλους πληθυσμούς βασίζονταν πάντοτε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όμως αυτή είναι η πρώτη επιδημιολογική μελέτη αυτής της κλίμακας που διερεύνησε αντικειμενικά τη συσχέτιση μεταξύ ενός συγκεκριμένου βιοδραστικού και της υγείας. Μας προκαλεί ενθουσιασμό το γεγονός ότι είδαμε πως στη μελέτη μας υπήρξε επίσης μία ουσιαστική και σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φλαβανολών και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Διασαφηνίζει πως αυτό που προσφέρει η εν λόγω μελέτη είναι ένα αντικειμενικό εύρημα για τη συσχέτιση μεταξύ των συγκεκριμένων ουσιών και της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ