Κορωνοϊός – «Σαρώνει» η ινδική μετάλλαξη: Επιστήμονες: «Ίσως δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια»Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια στο Δελχί – Η Βρετανία κλείνει τα σύνορα

1
2701

Σοκαριστικές εικόνες από τη μεγάλη χώρα της Ασίας – Προβληματισμός από τους επιστήμονες: «Η ινδική μετάλλαξη ίσως δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια»

Το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης καθώς η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Περισσότερα από 200.000 περιστατικά καταγράφονται ημερησίως, 20 φορές περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τα ταξίδια από την Ινδία, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες αρχές που επικαλείται η tabloid Daily Mail, ίσως να είναι πολύ αργά.

Μόλις σήμερα κατεγράφησαν 259.170 κρούσματα, το ψηλότερο ημερήσιο ποσοστό στον κόσμο και 1.761 θάνατοι, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό στην Ινδία, την ώρα που αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η ινδική μεταλλαγή του ιού ενδέχεται να μην αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Covid-19 Delhi News: Delhi Crematoriums, Graveyards Struggle To Keep Up As Covid Deaths Rise
Delhi Crematoriums At Maximum Capacity As Deaths Spike | The News

Σε ολόκληρη τη χώρα τα κρεματόρια λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να αποτεφρωθούν οι σοροί των νεκρών από την Covid – 19.

Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται η Daily Mail, ενδέχεται η εν λόγω μεταλλαγή να είναι περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες, επηρεάζοντας άτομα κάτω των 45 χρόνων.

Στις αρχές του έτους, οι αρμόδιες αρχές της Ινδίας ευελπιστούσαν ότι θα έχουν «νικήσει» την πανδημία, ξεκινώντας μαζικούς εμβολιασμούς. Ωστόσο οι ίδιοι οι Ινδοί πολίτες είχαν αντίθετη άποψη.

«Σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα. Οι κοινωνικές αποστάσεις έπαψαν να ισχύουν στην πράξη και τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτικές τελετές, σε πάρτι, και σε αθλητικούς αγώνες», αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Όμως, στα νοσοκομεία της χώρας οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς ενώ οι ιατροί της χώρας αναφέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και πιο νέους ασθενείς , ηλικίας από 12 έως 15 ετών.

Σε αρκετές περιοχές της Ινδίας, η ινδική μεταλλαγή του ιού έχει αλλάξει τα δεδομένα νοσηλείας, καθώς πλέον οι διασωληνωμένοι κάτω των 40 ετών αγγίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 58%.

Το Δελχί, μια πόλη 29 εκατομμυρίων κατοίκων, επέβαλε χθες το βράδυ αυστηρά περιοριστικά μέτρα διάρκειας μίας εβδομάδας για να δώσει μια ανάσα στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, καθώς έχουν απομείνει μόλις 100 ελεύθερες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Την ίδια στιγμή οι αρχές της χώρας αποτεφρώνουν εκατοντάδες νεκρούς από την νόσο Covid – 19 σε καθημερινή βάση, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για περισσότερες από 80 αποτεφρώσεις την ημέρα, σε δημόσιους χώρους.

075_makhija-notitle210417_nprT5

Τι ξέρουμε για την ινδική μεταλλαγή του ιού

Η μεταλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως ανησυχητική από την ινδική κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου.

Οι πρώτες περιπτώσεις στην Ινδία φαίνεται να χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2020. Σύμφωνα με τις αρχές έχει 13 διαφορετικές μεταλλαγές από τον αρχικό κορωνοϊό, αλλά οι δύο κύριες ονομάζονται E484Q και L452R.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτές οι δύο μεταλλαγές μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό. Οι εν λόγω μεταλλαγές μοιάζουν με αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής πιστεύεται ότι κάνει τα εμβόλια περίπου 30% λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι εάν η εν λόγω παραλλαγή (ή οι παραλλαγές) είναι περισσότερο θανατηφόρα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μοναδικός στόχος του ιού είναι να εξαπλωθεί όσο περισσότερο μπορεί, οπότε χρειάζεται άτομα που θα μπορούν να τον μεταδίδουν.

075_makhija-notitle210417_npuz0
075_makhija-notitle210417_npzMh
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ε ναι το γνωρίζαμε ήδη….
    Πάμε για τσιπάκια εφόσον το εμβόλιο πλέον δεν μας καλύπτει.

    Θα με γελάτε πάλι….αλλά του χρόνου που θα ερθει να σας δω τι θα κάνετε.
    Αλλα τι λέω; θα σκύβετε να παρακαλάτε τα πατώματα κοπάδια να το κάνετε και αυτό!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ