Καταρράκτης: Το δημοφιλές ποτό που σώζει την όραση

0
206

Στα πολλά οφέλη του κόκκινου κρασιού, από τη μακροζωία μέχρι τη γερή καρδιά, προστίθεται ακόμη ένα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Μέτρια κατανάλωση του ποτού επιβραδύνει η αποτρέπει την εξέλιξη του καταρράκτη και έτσι μειώνει τις πιθανότητες χειρουργικής αντιμετώπισής του. Η είδηση αξίζει μια πρόποση!

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και κυρίως κρασιού μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης του καταρράκτη και αποτρέπει τη χειρουργική αντιμετώπισή του, ισχυρίζεται νέα βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCL και την Οφθαλμολογική Κλινική Moorfields του Λονδίνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα παρατήρησης που μελετά τη σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και καταρράκτη, η οποία εκπονήθηκε για να ξεδιαλύνει το τοπίο των αντιφατικών συμπερασμάτων από παλαιότερες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η σχέση είναι ανύπαρκτη, αδύναμη ή και επικίνδυνη, με την υπερκατανάλωση αλκοόλ να αυξάνει τις πιθανότητες χειρουργείου για ασθενείς με την οφθαλμοπάθεια.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Ophthalmology της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, διαπίστωσαν μια συσχέτιση δόσης-απόκρισης δηλαδή, όπως εξήγησε ο Δρ Anthony P Khawaja από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου UCL και την Κλινική Moorfields, «οι πιθανότητες χειρουργικής αντιμετώπισης μειώνονταν όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ, στο πλαίσιο πάντα των ορίων που θέτουν οι επίσημες καταναλωτικές οδηγίες».

Τα στοιχεία για την κατανάλωση προήλθαν από υποκειμενικές αναφορές των 490.000 συμμετεχόντων από τη Βιοτράπεζα της Βρετανίας και τη μελέτη EPIC-Norfolk και, μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων σε παράγοντες που σχετίζονται με τον καταρράκτη (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κοινωνική απομόνωση, Δείκτης Μάζας Σώματος, κάπνισμα, διαβήτης), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • κατανάλωση στα όρια των επίσημων βρετανικών οδηγιών (6,5 ποτήρια κρασί εβδομαδιαίως) μείωσαν τις πιθανότητες χειρουργείου για τον καταρράκτη
  • το κρασί έδειξε υπεροχή σε σύγκριση με την μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά, με πέντε ή περισσότερα ποτήρια την εβδομάδα να εξασφαλίζουν 14% λιγότερες πιθανότητες από όσους δεν έπιναν για το δείγμα από τη βρετανική Βιοτράπεζα και 23% λιγότερες αντίστοιχα για το δείγμα της μελέτης EPIC-Norfolk.
  • αυξημένη κατανάλωση μπύρας, μηλίτη ή άλλων αλκοολούχων δεν μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο.

Η Δρ Sharon Chua, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε πως πίσω από αυτή τη σύνδεση πιθανότατα να εμπλέκονται οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που αφθονούν στο κόκκινο κρασί, δεδομένου πως η εμφάνιση καταρράκτη οφείλεται ενδεχομένως στις βλάβες από το οξειδωτικό στρες κατά το γήρας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν προς το παρόν αιτιώδη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και μειωμένου κινδύνου για καταρράκτη, καθώς άλλοι παράγοντες πιθανώς να επηρέασαν το αποτέλεσμα. Επιπλέον, τόνισαν τη σύνδεση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ με σοβαρές παθήσεις όπως καρδιαγγειακές νόσοι, διαβήτης και καρκίνος.

Εντούτοις, δεν παύουν να αποτελούν σημαντική συμβολή στην κατανόηση των αιτιών και των μηχανισμών πίσω από τη συχνότατη πάθηση των ματιών όπως και στο πεδίο εύρεσης θεραπευτικών μεθόδων.

Ο καταρράκτης αποτελεί μια οφθαλμοπάθεια του γήρατος κυρίως, η οποία ξεκινά με τη θόλωση του οφθαλμικού φακού και τη σταδιακή μείωση της όρασης. Περίπου το 30% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών πάσχουν από καταρράκτη και αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης στο ένα ή και τα δύο μάτια. Η χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του φακού του οφθαλμού με τεχνητό αποτελεί σήμερα τη μοναδική θεραπεία.

πηγή: ygeiamou.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ