Πνευμονικές διαταραχές: Ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να λείπουν από τον οργανισμό σου

0
137
Η λήψη αρκετών βιταμινών μέσω της διατροφής (ή μιας πολυβιταμίνης, εάν είναι απαραίτητο) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Και μπορεί να αναρωτιέστε αν οι βιταμίνες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τα κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές καταστάσεις.

Ειδικά αυτόν τον χειμώνα, που τον βιώνουμε σε ρυθμούς πανδημίας ενός τόσο επικίνδυνου αναπνευστικού κορωνοϊού.

Βιταμίνες Α, Ε και D συνδέονται με λιγότερα κρυολογήματα και πνευμονικές διαταραχές

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αυτοαναφερόμενες πληροφορίες για τη διατροφή περισσότερων από 6.000 βρετανών ενηλίκων για οκτώ χρόνια.

Μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020 στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health προσφέρει ενθαρρυντικά νέα.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών Α και Ε τόσο από τη διατροφή όσο και από τα συμπληρώματα καθώς και υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D μόνο από συμπληρώματα, είχαν τα λιγότερα προβλήματα αναπνευστικής νόσου, όπως κρυολογήματα, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι αυτές οι βιταμίνες εμπόδισαν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς πρόκειται απλά για έρευνα παρατήρησης. Αλλά άλλες μελέτες έχουν συνδέσει αυτές τις βιταμίνες με χαμηλότερους κινδύνους για αναπνευστική νόσο.

Που θα βρείτε αυτές τις βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι πιο αποτελεσματικές όταν προέρχονται από τη διατροφή.

-Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το πλήρες γάλα, τα τυριά, τα καρότα και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

-Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

-Είναι δύσκολο να πάρετε αρκετή βιταμίνη D από τα τρόφιμα (όπως ψάρια ή εμπλουτισμένο γάλα), οπότε είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την δέουσα λήψη συμπληρωμάτων.

Πηγή: iatropedia

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ