Την αναξιοπιστία της Astrazeneca όσον αφορά τις συμφωνίες της, και όχι όσον αφορά το εμβόλιο που παρασκεύασε, επισήμανε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Radio North 98 και κληθείσα να σχολιάσει τις ανησυχίες που προκάλεσαν και στην Ελλάδα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, οι αποφάσεις αναστολής της χρήσης του σε διάφορες χώρες. Η ίδια, αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης και αξιοποιώντας την χρονική απόσταση από τα γεγονότα, αποκάλυψε πως στο παρασκήνιο «είχε γίνει σκοτωμός τον Απρίλιο του 2020 με Γερμανούς και Ολλανδούς»!
«Η AstraZeneca είναι μια παντελώς αναξιόπιστη εταιρία», τόνισε. «Είναι παντελώς αναξιόπιστη όμως όχι γιατί παρασκεύασε αυτό το εμβόλιο, αλλά γιατί δεν τιμά ούτε τις υπογραφές της, ούτε τα συμβόλαια, ούτε το λόγο της. Και ενώ είχε πει ότι θα παραδώσει 180.000.000 δόσεις στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021 πάλι τα αλλάζει. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα της ίδιας εταιρίας και της άποψης που έχει ότι θα δίνει τα εμβόλια εκεί που βρίσκει καλύτερη τιμή.»
Ευτυχώς υπάρχει συμφωνία και με άλλες εφτά εταιρείες
«Ευτυχώς για την ΕΕ συμφώνησε με επτά εταιρίες και όχι μόνο με την AstraZeneca, αλλιώς θα ήμασταν πραγματικά εξαρτώμενοι από τις διαθέσεις και τα σχέδια της, όμως την απόφαση για τα εμβόλια την παίρνει το European Medical Agency και κάθε εθνικός φορέας και πιστεύω ότι εμείς οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να ανακατευόμαστε καθόλου σ΄αυτό», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη. « Οι επιστήμονες του European Medical Agency, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν θα σύστηναν και δεν θα έδιναν το πράσινο φως σ΄ένα εμβόλιο, το οποίο θα είχε κίνδυνο. Επιτρέψτε μου να τους εμπιστεύομαι για έναν απλό λόγο: οι άνθρωποι δεν κάνουν καριέρα πολιτικού, δεν ακολουθούν δηλαδή τη μεθοδολογία ορισμένων δικών μας λοιμωξιολόγων, που είναι στα κανάλια περισσότερο απ΄ότι είμαστε εμείς, που παίρνουμε ψήφο, ούτε προσπαθούν να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από τον φορέα. Θέλουν όμως πάρα πολλά στοιχεία και αυτό είναι το κλειδί. Όταν κάποιος έχει πάρα πολλά δεδομένα μπορεί να καταλήξει σ΄ένα αποτέλεσμα.»
«Σκοτωμός» για το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και σχολιάζοντας το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. δανείζεται για να “χαρίσει” χρήμα στα κράτη-μέλος (σημαντικό μέρος των 32 δις της Ελλάδας θα είναι δωρεάν επιχορηγήσεις), η κ. Σπυράκη μίλησε για τον «σκοτωμό» που είχε γίνει πέρσι στο παρασκήνιο των Βρυξελών: «Όταν τον Απρίλιο του 2020 προσυπογράψαμε εδώ μια τροπολογία των Πρασίνων και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, για κοινό δανεισμό, έγινε σκοτωμός πίσω από τις κλειστές πόρτες. Έγινε σκοτωμός, με την έννοια ότι οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί δεν ήθελαν να το ακούσουν ως ιδέα και τότε έγινε μια πολύ σφοδρή σύγκρουση. Εκείνος ο σκοτωμός οδήγησε πραγματικά σ΄ένα αδιέξοδο. Τότε ορισμένοι και ήταν οι ισχυροί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπαν ότι αν περνούσε η τροπολογία για τον κοινό δανεισμό θα καταψήφιζαν το Ταμείο Ανάκαμψης.
“Σκοτωνόμασταν” στους διαδρόμους τότε. Και μεταξύ άλλων τους υπενθυμίσαμε ότι αν δεν έχουν χρήματα για κατανάλωση οι πολίτες του νότου, κανείς δεν θα συνέχιζε να αγοράζει ούτε τα αυτοκίνητά τους, ούτε τα ψυγεία τους, ούτε τις τουλίπες τους!»
Εμβόλιο AstraZeneca: Για νέα πιθανή παρενέργεια μιλά επικεφαλής επιδημιολόγος
Συγκεκριμένα, ο Άντερς Τέγκνελ, μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Σουηδίας «SVT», ανέφερε ότι το εμβόλιο, εκτός από τη θρόμβωση, μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία.
«Εμφανίστηκε μια νέα ομάδα, η οποία είχε έναν πιο σοβαρό τύπο βλάβης στο σύστημα πήξης (σ.σ. εκτός από τους θρόμβους αίματος)» δήλωσε ο επιδημιολόγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εκδηλώνεται μία ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μόνο σε 10 – 15 ανθρώπους στην Ευρώπη, ενώ στη Σουηδία δεν έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες περιπτώσεις.
«Είναι όμως μια πολύ σοβαρή παρενέργεια στις νεότερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ του εμβολίου και των συμπτωμάτων» τόνισε πάντως ο Τέγκνελ.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της Σουηδίας, αυτή η παρενέργεια κρίνεται αρκετά σοβαρή, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, επομένως η Σουηδία αναγκάστηκε να προβεί σε αναστολή.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν σταματήσει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει, εν τω μεταξύ, έρευνα για τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί.