Κορωνοϊός: Πρέπει να καθαρίζουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

0
141

Υπάρχουν πολλές απορίες ακόμα σχετικά με το πώς μπορείς να κολλήσεις τον κορωνοϊό (COVID-19), όπως για παράδειγμα με την επαφή προϊόντων και συσκευασιών που φέρνεις από το σούπερ μάρκετ. Ψάξαμε και βρήκαμε, λοιπόν, τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ζει ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και με το τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουμε τον COVID-19.

Πόσο καιρό ζει ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες;
Ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στις επιφάνειες, επιτρέποντάς του να μολύνει τους ανθρώπους, αν και ο χρόνος που επιβιώνει ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υλικού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την New England Journal of Medicine, ο ιός επιβιώνει έως τρεις ημέρες στο πλαστικό και δύο ημέρες στον χάλυβα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o κορωνοϊός παραμένει περισσότερο σε πλαστικό και χάλυβα (72 και 48 ώρες αντίστοιχα), παρόλο που, φυσικά, «το ιικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εκτός από το πλαστικό και τον χάλυβα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη δραστηριότητα του ιού και πάνω στον χαλκό και το χαρτόνι. Στην πρώτη, ο κορωνοϊός παραμένει για τρεις ώρες και στη δεύτερη για 24 ώρες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μόλυνση μέσω πλαστικών, συσκευασιών, χαρτονιού κλπ., δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος, επειδή αν και ο ιός παραμένει στις επιφάνειες, το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.

Επομένως, η γενική σύσταση είναι να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό όταν φτάνουμε σπίτι μας μετά το σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας. Ο Gema del Caño, φαρμακοποιός και ειδικός στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, εξηγεί στο eldiario.es ότι ο κίνδυνος μόλυνσης «δεν είναι μηδενικός» και ότι παρόλο που είναι «μικρή» η πιθανότητα να κολλήσει κανείς μέσω των συσκευασιών, είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε όλα όσα αγοράζουμε. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιούμε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα δύο κουταλιών της σούπας οποιουδήποτε καθαριστικού ανά λίτρο νερού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μόλυνση γίνεται μέσω επαφής, οπότε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν φτάσουμε στο σπίτι με τις σακούλες πρέπει να βγάλουμε τα δοχεία και να πλύνουμε τα χέρια μας» πρόσθεσε. Στην περίπτωση δοχείων από χαρτόνι και πορώδους επιφανειών, συνιστάται η αφαίρεση αυτής της συσκευασίας, όχι για καθαρισμό, επειδή αν καθαριστεί θα χαλάσει το υλικό από το απολυμαντικό. Μόλις τα δοχεία καθαριστούν και τα προϊόντα τοποθετηθούν στα ράφια τους, η επιφάνεια όπου έχουν υποστεί «επεξεργασία» θα πρέπει να καθαριστεί, ενώ στο τέλος πλένουμε πάλι τα χέρια μας.

Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω πλαστικές σακούλες;
Ο ειδικός Gema del Caño υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να πλένετε τις σακούλες με σαπούνι και νερό, αλλά όχι μόνο τώρα σε περιόδους κορωνοϊού, αλλά πάντα ως μέτρο υγιεινής. Οι τσάντες Raffia μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

Μπορώ να κολλήσω μέσω της πρόσληψης τροφής;
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε σχετική δήλωση για να καθησυχάσει τον πληθυσμό σχετικά με τη δυνατότητα μόλυνσης από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού». Η προφανής σύσταση είναι να πλένετε τα τρόφιμα πριν τρώτε και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από το φαγητό και το μαγείρεμα και να διατηρείτε τις επιφάνειες όπου τα τρόφιμα επεξεργάζονται καθαρές.

Μπορώ να κολλήσω με νομίσματα ή χαρτιά λογαριασμών;
Ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ανάγκη απολύμανσης κερμάτων, λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών. Η Maldita.es επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Fadela Chaib, για να ρωτήσει άμεσα για το θέμα.

«Ο ΠΟΥ δεν έχει πει ότι τα χρήματα μεταδίδουν τον COVID-19, ούτε έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με το θέμα. Μας ρωτήθηκε αν τα εισιτήρια μπορούσαν να μεταδώσουν το COVID-19 και απαντήσαμε ότι πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας μετά από το χειρισμό των χρημάτων, ειδικά εάν έχετε φαγητό στο χέρι σας ή εάν τρώτε». Σε κάθε περίπτωση, η γενική σύσταση είναι να πληρώνουμε με κάρτα, όποτε είναι δυνατόν, για να ελαχιστοποιήσουμε τη φυσική επαφή.

Και όταν πετάμε τα σκουπίδια;
Συστήνεται να μην αγγίζουμε τους κοινόχρηστους κάδους ή άλλα κοινόχρηστα εργαλεία όπως πόρτες, κιγκλιδώματα κ.λπ. Επιπλέον, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια και να τα πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό όταν φτάνουμε στο σπίτι.

Είναι αλήθεια ότι δεν πετάμε τίποτα στην ανακύκλωση;
Σε όσα σπίτια βρίσκονται σε καραντίνα λόγω μόλυνσης ενός μέλους της οικογένειας από τον κορωνοϊό, όλα τα απόβλητα πρέπει να μεταφέρονται στον συμβατικό κάδο και όχι στην ανακύκλωση.

Έχεις ακόμα απορίες; Δες τι κάνει όταν φέρνει ψώνια στο σπίτι ο γιατρός του Family Medicine Specialists, Jeffrey VanWingen! Το βίντεο που ακολουθεί είναι κατατοπιστικότατο! Πάτα ΕΔΩ

Πηγή:www.newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ