Το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη του πρώιμου καρκίνου του προστάτη αναδεικνύει νέα μελέτη και δίνει ένα σημαντικό κίνητρο στους άνδρες να προσέξουν τον τρόπο ζωής και διατροφής τους. Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες
Σε μια μελέτη για τον ρόλο της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς υπό παρακολούθηση, ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο Anderson του Πανεπιστημίου Τέξας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη που ανέφεραν ότι διατρέφονταν με βάση τις αρχές της μεσογειακης διατροφής είχαν καλύτερη εξέλιξη της νόσου.
«Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη συχνά αναζητούν τρόπους να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσoυ και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο Δρ. Justin Gregg, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Cancer. «Η μεσογειακή διατροφή είναι μη επεμβατική, υγιεινή και, όπως φαίνεται από τη μελέτη, έχει τη δυναμική να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου τους».
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου με την πάροδο του χρόνου, όπως η ηλικία, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και το μέγεθος του όγκου, οι άνδρες με διατροφή που περιείχε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψάρια είχαν μειωμένο κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου του προστάτη τους σε ένα σημείο όπου πολλοί θα έπρεπει να ξεκινήσουν ενεργή θεραπεία. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση του διαβήτη και της λήψης στατινών και διαπίστωσαν παρόμοια μείωση του κινδύνου σε αυτές τις ομάδες ασθενών.
«Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται συστηματικά με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Αυτή η μελέτη σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην παροχή τεκμηριωμένων διατροφικών συστάσεων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε η Δρ. Carrie Daniel-MacDougall, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 410 άνδρες με πρώιμο καρκίνο προστάτη σε καθεστώς παρακολούθησης και Gleason σκορ 1 ή 2 (χαμηλής επιθετικότητας κύτταρα). Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν εκ νέου σε βιοψία στην αρχή της μελέτης και εκτιμήθηκαν κάθε έξι μήνες μέσω κλινικών εξετάσεων και τεστ PSA και τεστοστερόνης. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 64 ετών και, 15% αυτών είχαν σακχαρώδη διαβήτη και 44% λάμβαναν στατίνες.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς τον βαθμό συμμόρφωσης τους με την μεσογειακή διατροφή (υψηλής, μέτριας και χαμηλής συμμόρφωσης). Μετά την προσαρμογή για την ηλικία και τα κλινικά χαρακτηριστικά οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στην πιστή συμμόρφωση με τις αρχές της μεσογειακές διατροφής και τον χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη.
Για κάθε αύξηση ενός βαθμού στη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές παρατήρησαν >10% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 36 μηνών, 76 άνδρες από τους 410 σημείωσαν εξέλιξη του καρκίνου τους.
Στους περιορισμους της μελέτης ανήκει ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων και το γεγονός ότι η νόσος τους ήταν σε αρχικό στάδιο και κατά κύριο λόγο μη επιθετική. Απαιτούνται περεταίρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν η ωφέλιμη επίδραση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρατηρηθεί σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών με υψηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συνεπής τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, ψάρια και με υγιή ισορροπία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να είναι ευεργετική για τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο» δήλωσε η Δρ. Gregg. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με πρόσθετη έρευνα που θα τα επιβεβαιώσει, θα ενθαρρύνει τους ασθενείς να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής».
ygeiamou.gr