Μετάλλαξη κορονοϊού: Εντοπίστηκε και στη Μαδέρα – Άγνωστο πόσοι έχουν μολυνθεί από το νέο στέλεχος

1
1590

Στη Μαδέρα εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που συνδέεται με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που συνδέεται με την ταχεία αύξηση των περιστατικών μόλυνσης στη Βρετανία, εντοπίστηκε στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρας, σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ίδια υπηρεσία, ανέφερε πως το νέο στέλεχος, «εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες που έφτασαν στη Μάδερα από τη Βρετανία».

Ωστόσο, δεν προσδιορίστηκε πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί.

Την ίδια ώρα, είναι γεγονός πως η εξάπλωσή του μεταλλαγμένου ιού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς έχει εντοπιστεί εκτός από τη Βρετανία και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, τη Σουηδία.

Eντοπίστηκαν νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Νάπολη, Βένετο και Μπάρι

Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη του κορονοϊού, εντοπίσθηκε σήμερα και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. ‘Αλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Σε σχέση, τέλος, με τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε σήμερα ότι το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές.

Κρούσμα βρέθηκε και στη Γαλλία

Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς, την Παρασκευή.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01».

Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

Τέσσερα κρούσματα στην Ισπανία

Τέσσερις περιπτώσεις της παραλλαγής του κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην πόλη της Μαδρίτης, όπως δήλωσε η τοπική κυβέρνηση το Σάββατο.

Πρόκειται για τα πρώτα τέτοια κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα, ενώ σημειώνεται πως και τέσσερις περιπτώσεις αφορούν σε άτομα που έφτασαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι ασθενείς δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, γνωρίζουμε ότι αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια», είπε.

Νωρίτερα σήμερα η Γαλλία επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση στη χώρα κρούσματος του νέου στελέχους του κορονοϊού, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε και στην Ιρλανδία

Οι υγειονομικές αρχές της Ιρλανδίας πιστεύουν ότι η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί και στη χώρα, όμως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων.

Η πιθανή παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού βασίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα από επιλεγμένα δείγματα που ελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NPHET, η ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών κρίσεων.

Κρούσμα μετάλλαξης του κορονοϊού και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ με τη σειρά του, εντόπισε τέσσερα κρούσματα της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

Τα τρία από τα κρούσματα κορονοϊού αφορούν πρόσωπα που επέστρεψαν στο Ισραήλ από την Αγγλία και τα οποία έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο. Για το τέταρτο κρούσμα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Βρέθηκε κρούσμα στη Σουηδία

Ένα πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, καταγράφηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ