Γιάννης Ιωαννίδης: Η Washington Post αποδομεί τον Έλληνα… γκουρού των αρνητών της πανδημίας

0
991

Η Washington Post «αφιερώνει» ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση αποδωμόντας τους ισχυρισμούς του Έλληνα καθηγητή ότι ο κορωνοϊός είναι σχεδόν ακίνδυνος και τα lockdown περιττά

Στο στόχαστρο της εφημερίδας Washington Post βρέθηκε ο Ελληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης για τις αμφιλεγόμενες απόψεις ότι ο κορωνοϊός είναι σχεδόν ακίνδυνος και τα lockdown περιττά.

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με τους δύο γονείς του επίσης γιατρούς, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, αριστούχος της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακά στα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και Tufts και στη συνέχεια καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, το βιογραφικό του κάθε άλλο παρά αδιάφορα θα μπορούσε να περάσει στην επιστημονική κοινότητα.

Η Washington Post, όμως, «αφιερώνει» ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση αποδωμόντας τους ισχυρισμούς του.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι αμφιλεγόμενες απόψεις του αρχίζουν να αποκτούν δημοσιότητα από τον περασμένο Μάρτιο όταν σε ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος είναι ήδη πολύ γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις άκρως αποκαλυπτικές έρευνες του στον πρόχειρο και ενίοτε αντιδεοντολογικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολλές φόρες η ιατρική ερευνά, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο ακίνδυνος απ’ ότι εκτιμάται.

Τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με τον Δρα Αντονι Φάουτσι,(με τον οποίο στο παρελθόν ο Έλληνας γιατρός έχει συνεργαστεί στενά στο πεδίο της αντιμετώπισης της μάστιγας του AIDS) ο Ιωαννίδης αμφισβητούσε ανοιχτά τη χρησιμότητα των lockdowns. Υποστήριζε μάλιστα ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις οι νεκροί στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνούσαν τις 10.000.

Οι θέσεις του ακόμη κι όταν διαψεύδονταν από όλα τα αξιόπιστα στατιστικά μοντέλα έδιναν επιχειρήματα στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να απαιτήσει να παραμείνει η οικονομία ανοιχτή πάρα τις προοιωνιζόμενες από τότε, εκατόμβες των νεκρών.

Ήταν αυτές οι ίδιες θέσεις που ακόμη κι αν ο Ιωαννίδης δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσαν πάτημα στον Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να αμφισβητήσει την τεράστια σοβαρότητα της πανδημίας.

Η κριτική από την επιστημονική κοινότητα είναι σκληρή: Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο γιατρός του Στάνφορντ «δηλητηριάζει» τον επιστημονικό λόγο, αρνούμενος να παραδεχτεί τις λανθασμένες κρίσεις του και επηρεάζει το κοινό του, το οποίο αψηφά τις οδηγίες δημόσιας υγείας για… παράλογους λόγους, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ο Στίβεν Γκούντμαν, επιδημιολόγος και πρώην συνεργάτης του δρ. Ιωαννίδη σε ερευνητικό ινστιτούτο του Στάνφορντ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε ο πρώην συνάδελφός του στην εξέλιξη της πανδημίας.

Επικαλούμενη την ιστοσελίδα BuzzFeed News, η Washington Post αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η στατιστική έρευνα που εκπόνησε ο Ιωαννίδης χρηματοδοτήθηκε από τον Ντέιβιντ Νήλμαν ιδιοκτήτη της μεγάλης αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας JetBlue και φανατικό υποστηρικτή της ανοιχτής οικονομίας και φυσικά του προέδρου Τράμπ.

Η καλοκαιρινή ύφεση της πανδημίας, έκανε τον Ιωαννίδη να αναθαρρήσει μοιράζοντας σύμφωνα με την εφημερίδα τον χρόνο του μεταξύ του Αστέρα της Βουλιαγμένης στην Αθήνα και της αίθουσας συναυλιών της Συμφωνικής του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Καθώς η πανδημία επανέκαμψε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα το φθινόπωρο, ο Ιωαννίδης αναδιπλώθηκε, όπως φάνηκε τουλάχιστον από την άρνηση του να προσυπογράψει το μανιφέστο ορισμένων συνάδελφων του μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργατών του που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ανοσία της αγέλης για τους νέους με παράλληλα μέτρα προστασίας για τους γηραιότερους.

Ειδήσεις σήμερα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ