Εμβόλιο κορωνοϊού: Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν στις αγορές από τη διάθεσή του

0
454

Εάν οι τάσεις της αγοράς που ακολούθησαν αμέσως τα θετικά νέα για τα εμβόλια είναι κάποια ένδειξη, ορισμένοι τομείς θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από άλλους

Οι πολλά υποσχόμενες εξελίξεις για τα εμβόλια κατά του Covid-19 έχουν προκαλέσει παγκόσμια αισιοδοξία ότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα πιο κοντά σε σχέση με τις ζοφερές εκτιμήσεις αρκετών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων. Αλλά αν οι τάσεις της αγοράς που ακολούθησαν αμέσως τα θετικά νέα για τα εμβόλια αποτελόυν κάποια ένδειξη, ορισμένοι τομείς θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από άλλους.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιο ήταν σχεδόν κατά 95% αποτελεσματικό στην κατά της Covid-19, μια εβδομάδα αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός της Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακευτική BioNTech αποκάλυψαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα από δοκιμές του δικού τους εμβολίου.

Αυτές οι άκρως θετικές ανακοινώσεις των εμβολίων έρχονται καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας «παρελαύνει» – και πάλι – στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ωστόσο, η διαδικασία παρασκευής τους θα πάρει χρόνο, ώστε να είναι άμεσα προς χρήση όταν διατεθούν. Βέβαια, οι αναλυτές αντιμετωπίζουν τα τελευταία νέα ως πλατφόρμα εκτιμήσεων για ταχύτερη  επιστροφή στην κανονικότητα από ότι ίδιοι εκτιμούσαν από την απαρχή της πανδημίας.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα μετά την ανακοίνωση της Moderna, η τράπεζα επενδύσεων Liberum που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι το εμβόλιο υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει «παρατεταμένη περίοδος όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε  τον ιό και τους κινδύνους του».

Πιθανοί νικητές

Ο τομέας των αερομεταφορών που πλήττεται από την πανδημία φαίνεται να επωφελήθηκε περισσότερο από τα θετικά νέα για τα εμβόλια, καθώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Moderna, οι μετοχές της United Airlines σημείωσαν άνοδο έως και 8,6%, ενώ η American Airlines και η Delta σημείωσαν άνοδο περίπου 6%.

Οι μετοχές του ιδιοκτήτη της British Airways International Airlines αυξήθηκαν 12,2% – μετά από αύξηση 40% που πραγματοποιήθηκε μετά την προηγούμενη ανακοίνωση της Pfizer.

Σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές βλέπουν τις εξελίξεις των εμβολίων ως ενθαρρυντικά νέα για τον κλάδο, των οποίων οι επενδυτές ελπίζουν να δουν τους κλάδους της αναψυχής και των επαγγελματικών ταξιδίων να επιστρέφουν. Ωστόσο, ο Μπρένταν Σόμπι, αναλυτής των αεροπορικών ταξιδιών δήλωσε ότι υπάρχουν «ακόμη προκλήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες».

Ένας άλλος τομέας που θα μπορούσε να δει τα κέρδη του να εκτοξεύονται είναι η ιδιοκτησία και τα εμπορικά ακίνητα. Ο τομέας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, καθώς τα παρατεταμένα lockdown και η τηλεργασία δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών για την ενοικίαση επαγγελματικών ακινήτων και αγορά κατοικιών για τους καταναλωτές αντίστοιχα. Όμως, με την ιδέα ενός βιώσιμου εμβολίου έχει αυξηθεί η προοπτική των εργαζομένων να επιστρέψουν στα γραφεία τους μετά τον μαζικό εμβολιασμό.

Οι μετοχές της Empire State Realty Trust, μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα που εστιάζει στα γραφεία και τα καταστήματα λιανικής στο Μανχάταν, αυξήθηκαν περισσότερο από 37% μετά τις ειδήσεις της Pfizer Οι μετοχές της SL Green, ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ιδιοκτήτες της Νέας Υόρκης, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 37%.

Πιθανοί χαμένοι

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες οι μετοχές τους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δούλευαν μέσω τηλεργασίας, είδαν τις μετοχές τους να «χάνουν έδαφος» μετά τα νέα του εμβολίου.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, του οποίου οι διαδικτυακές υπηρεσίες αγορών ήταν απαραίτητες για εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδε τις μετοχές της να πέφτουν περίπου κατά 5,1% μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής τροφίμων Ocado με έδρα το Λονδίνο έπεσε κατά 5,2%.

Οι μετοχές της Alibaba και της JD.com παρουσίασαν παρόμοια αστάθεια τον Νοέμβριο, αν και οι τεχνολογικές μετοχές στην Κίνα χτυπήθηκαν σκληρότερα από την απότομη παρέμβαση του Πεκίνου στην προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της Ant Financial.

Η εταιρεία τηλεδιάσκεψης, Ζoom, που έγινε συνώνυμο των τηλεδιασκέψεων και της τηλεργασίας φέτος, υποχώρησε κατά 17,4% αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στο γραφείο.

Η διασημότερα πλατφόρμα streaming σειρών και ταινιών, Netflix, είδε τις μετοχές της να μειώνονται κατά 8,6%, ενώ πολλές από τις προαναφερθείσες εταιρείες όπως η Zoom σημείωσε άνοδο έως στο 635%το 2020. Η Amazon και το Netflix αύξησαν τις μετοχές  κατά 79,2% και 59,1%, αντίστοιχα, αλλά όλα αυτά πολύ προτού προβεί σε ανακοινώσεις η Pfizer.

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ