Αυτή η βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις του λίπους – Πότε συμβαίνει αυτό

0
467

Έναν νέο μηχανισμό βάσει του οποίου μία πολύ γνωστή βιταμίνη μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να συμβάλει στην καύση του λίπους και την απώλεια βάρους φέρνουν στο φως επιστήμονες στην Αυστρία. Διαβάστε ποια είναι η βιταμίνη αυτή και πώς επιδρά

Στο «μετασχηματισμό» του λίπους από «κακό» σε «καλό» φέρεται ότι μπορεί να συμβάλει η βιταμίνη Α σε ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας που θα μπορούσαν ενδεχομένως μελλοντικά να αποτελέσουν τη βάση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την παχυσαρκία.

Με επικεφαλής τον Δρ Florian Kiefer από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, η μελέτη -που έρχεται στη δημοσιότητα μέσω του Molecular Metabolism– κατέδειξε ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στους ανθρώπους και τα ποντίκια.

Το γεγονός αυτό συνδράμει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λιπώδους ιστού σε «καλό» καφέ λιπώδη ιστό που διεγείρει την καύση του λίπους και την παραγωγή θερμότητας. Αυτός ο «μετασχηματισμός» λίπους συνήθως συνοδεύεται από ενισχυμένη κατανάλωση ενέργειας και και ως εκ τούτου θεωρείται μία υποσχόμενη προσέγγιση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια εφαρμογή κρύου αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα συνδεδεμένη με έναν πρωτεϊνικό φορέα, τη συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης. Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και η έκθεση στο κρύο φέρεται να διεγείρει την ανακατανομή της προς τον λιπώδη ιστό.

Στο πλαίσιο της έρευνας η πυροδοτούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α οδήγησε στη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, και σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους.

Όταν ο Δρ Florian Kiefer και η ομάδα του μπλόκαραν τον χημικό μεταφορέα της βιταμίνης Α, την συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης, σε πειραματόζωα μέσω γενετικού χειρισμού, τόσο η προκαλούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α, όσο και η μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, αμβλύνθηκαν.

«Ως αποτέλεσμα, η οξείδωση του λίπους και η θερμογένεση διαταράχθηκαν και τα ποντίκια δεν μπορούσαν πλέον να προστατευθούν από το κρύο» εξηγεί ο Kiefer και προσθέτει πως αντίθετα, η προσθήκη βιταμίνης Α στα ανθρώπινα λευκά λιπώδη κύτταρα οδήγησε στην έκφραση των χαρακτηριστικών των καφέ λιπωδών κυττάρων, με αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και κατανάλωση ενέργειας.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει το συνολικό ενεργειακό μεταβολισμό» επισημαίνει ο Δρ Kiefer.

Ο ίδιος αποσαφηνίζει, σε κάθε περίπτωση, πως δεν συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική ιατρική ανάγκη και καθοδήγηση, σημειώνοντας πως «είναι καίριας σημασίας η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα σωστά κύτταρα τη σωστή στιγμή».

Διαβάστε επίσης

Πέντε νόσοι που βελτιώνονται θεαματικά με απώλεια βάρους μόλις κατά 13%

ygeiamou.gr

 

Οι κορυφαίες διατροφικές πηγές βιταμίνης Α είναι:

  • Γλυκοπατάτες

Είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη πηγή βιταμίνης Α. Τα 100 γραμμάρια παρέχουν 384% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας. Οι γλυκοπατάτες είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες από τις λευκές και κίτρινες πατάτες ενώ έχουν αντίθετα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Επειδή η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, θα την απορροφήσετε καλύτερα αν συνδυάσετε την πατάτα με μόλις πέντε γραμμάρια ελαιόλαδου, λίγο αβοκάντο ή ελιές.

Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή βιταμινών Α, C, K και φυλλικού οξέος και τα 100γρ. παρέχουν το 188% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α. Συνδυάστε το με κάτι λιπαρό για να βοηθήσετε στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

  • Τόνος

Ο τόνος είναι ο βασιλιάς των ψαριών όταν πρόκειται για τη βιταμίνη Α. Ο φρέσκος τόνος παρέχει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής ανά 100γρ.

  • Μπρόκολο

Το άλλο σκούρο πράσινο λαχανικό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, το μπρόκολο προσφέρει έως και 24% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ανά 1/2 φλιτζάνι (βρασμένο), καθώς είναι πλούσιο σε πολλά από τα ίδια αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά με το σπανάκι.

  • Καρότα

Η βιταμίνη Α στο καρότο υπάρχει με τη μορφή βήτα-καροτένιου, ενός υγιούς αντιοξειδωτικού. Τα καρότα είναι εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο και περιέχουν 334% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α ανά 100γρ.

  • Πεπόνι

Το πεπόνι είναι μια χορτοφαγική πηγή βιταμίνης Α χαμηλής θερμιδικής αξίας. Τα 100 γρ. μπορούν να σας προσφέρουν το 68% της ημερήσιας αναγκαίας ποσότητας.

  • Μango

Αυτό το νόστιμο τροπικό φρούτο είναι μια αποθήκη πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ένα μεσαίου μεγέθους mango παρέχει  περίπου 70% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α.

  • Τομάτες

Οι τομάτες είναι φτωχές θερμιδικά ενώ παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να μας δώσει 20% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Α.

  • Αποξηραμένα Βερίκοκα

10 αποξηραμένα βερίκοκα μας προσφέρουν έως και 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού. Απλά προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε αφού τα ξερά φρούτα έχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες από ό, τι τα φρέσκα.

  • Κολοκύθα

Ωμή ή μαγειρεμένη, η κολοκύθα είναι ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό φαγητό και είναι πλούσια σε β-καροτένιο. 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχουν το 223% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας.

  • Κόκκινες πιπεριές

Άλλη μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Ένα φλιτζάνι κόκκινης πιπεριάς μπορεί να συνεισφέρει σχεδόν το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής. Οι πράσινες πιπεριές προσφέρουν 12% και οι κίτρινες 7%.

  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά

Επειδή είναι εμπλουτισμένο, ένα φλιτζάνι γάλα έχει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α. Ενώ η ποσότητα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, παραμένει ένας καλός τρόπος εάν λάβετε υπόψη σας ότι προσλαμβάνετε ταυτόχρονα και πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D.

  • Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη λύση δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Ο σολομός, η ρέγγα, η πέστροφα και το χέλι είναι όλες οι αξιοπρεπείς πηγές. 85 γρ. μαγειρεμένου σολομού καλύπτουν το 4% των ημερήσιων αναγκών μας.

  • Μαυρομάτικα φασόλια

Μισό φλιτζάνι από αυτό το αγαπημένο μας όσπριο παρέχει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής βιταμίνης Α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ