Διογκωμένος Προστάτης: Πέντε μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

0
618

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη όπως μια ποικιλία φυτικών σκευασμάτων αλλά και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Μας τις παρουσιάζει ο Δρ Ηρακλής Πούλιας, Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα

Μόλις οι άνδρες βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας του προστάτη, είτε πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, είτε για διογκωμένο προστάτη λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ) ή προστατίτιδας, αναζητούν αμέσως να μάθουν τι μπορούν να κάνουν. Ενώ o καλύτερος τρόπος είναι να αποφευχθούν τα προβλήματα του προστάτη μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί φυσικοί τρόποι με τους οποίους ένας άντρας μπορεί να φροντίσει για την καλή υγεία του προστάτη ακόμα κι αν έχει ήδη συμπτώματα ή του έχει διαγνωστεί κάποια σχετιζόμενη με αυτόν παθολογία.

Αναφερόμαστε σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) ή πιο απλά αύξηση του όγκου του προστάτη όταν τα κύτταρα του προστάτη διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ανώμαλα, προκαλώντας τη μεγέθυνση του οργάνου.

Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, που επιδεινώνουν τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την σεξουαλική υγεία των ανδρών είναι η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η δυσκολία στην ούρηση, η διακεκομμένη ούρηση, η συχνή ούρηση κατά τη νύκτα, η ούρηση σε σταγόνες και η ακράτεια ούρων.

Ωστόσο, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν σχετίζεται με καρκίνο και συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη όπως μια ποικιλία φυτικών σκευασμάτων αλλά και αλλαγών στον τρόπο ζωής του άνδρα, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής

Μερικές φορές, δεν μπορείτε να τα λάβετε όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μέσω της διατροφής αλλά και σε σταθερές ποσότητες. Επίσης, μπορεί να γνωρίζετε ότι κάποιο τρόφιμο είναι καλό για εσάς, αλλά απλά δεν επιθυμείτε να το καταναλώνετε τακτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνδρες που θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να έχουν μια φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού τους συστήματος και του προστάτη λαμβάνουν καθημερινά και ένα συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό φυτικών εκχυλισμάτων τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της συχνουρίας, της δυσουρίας και της νυκτουρίας, δηλαδή στην ανακούφιση των κατ’ εξοχήν συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Κατανάλωση τσαγιού και νερού

Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το τσάι με ιβίσκο είναι από τα κορυφαία βότανα για την υγεία του προστάτη. Και οι δύο τύποι τσαγιού περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγετε την κατανάλωση τσαγιού χωρίς καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει τόσο τον προστάτη όσο και την ουροδόχο κύστη.

Ένα άλλο σημαντικό υγρό για τον προστάτη σας είναι το νερό. Μείνετε ενυδατωμένοι και μην προσπαθήσετε να πίνετε λιγότερο για να μειώσετε τα ούρα σας.

Άσκηση και απώλεια βάρους

Η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι κάποιες από τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να προάγετε την καλή υγεία του προστάτη. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια ή έντονη άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ενώ βοηθάει και στην προστατίτιδα.

Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους είναι μία από τις πιο σημαντικές φυσικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για τη βελτίωση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Urology διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι άνδρες, ειδικά οι άνδρες με υψηλή ποσότητα κοιλιακού λίπους, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Εάν θέλετε να συρρικνώσετε τον προστάτη, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει και να σας ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και να βοηθήσει στην ανακούφιση της προστατίτιδας.

Διατροφή φιλική προς τον προστάτη

Ανάμεσα στις καλύτερες τροφές για την υγεία του προστάτη περιλαμβάνονται τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λαχανικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί και ελιές. Στα τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνονται τα ασιατικά μανιτάρια, οι ντομάτες, ο χυμός ροδιού και τα καρύδια.

Η καλύτερη διατροφή για την υγεία του προστάτη είναι εκείνη που αποκλείει την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα μεταποιημένα τρόφιμα καθώς και τα κορεσμένα λίπη. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια άκρως υγιεινή διατροφή την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε και η οποία αποκλείει όλα τα παραπάνω τρόφιμα.

Μείωση του άγχους

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία του προστάτη. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνδρες σφίγγουν εν αγνοία τους τους μύες της πυελικής χώρας τους όταν αγχώνονται. Αυτή η χρόνια σύσφιξη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτούς του μυς και να αποτελέσει μία από τις αιτίες της χρόνιας προστατίτιδας.

Στην περίπτωση χρόνιας προστατίτιδας/συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου, η οποία αποτελεί μια συχνά επώδυνη φλεγμονώδη κατάσταση, οι παραδοσιακές θεραπείες, όπως για παράδειγμα η θεραπεία με αντιβιοτικά, δεν αποδίδουν αποτελεσματικά. Συχνά, η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής καθώς και η προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών και φυσικών θεραπειών, όπως οι τεχνικές ανακούφισης από το άγχος, είναι η μόνη επιτυχημένη προσέγγιση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι παθήσεις του προστάτη ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανδρών, κυρίως άνω των 50 ετών. Επίσης, 7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στη ζωή τους, 1 στους 2 θα εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, ενώ 1 στους 7 θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, πολλοί άνδρες αποφεύγουν να επισκεφθούν τον ουρολόγο, με αποτέλεσμα να μην διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να λαμβάνουν θεραπεία καθυστερημένα.

Η ελλιπής ενημέρωση πολλών ανδρών για τις παθήσεις του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα και καρκίνος του προστάτη), μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ποιότητα της ζωής τους, όσο και τη διάρκεια της. Ειδικά οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να μην αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις.

*Ο Δρ Ηρακλής Πούλιας είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ