Έφαγες φραγκόσυκα; Τα πολλαπλά οφέλη τους και πώς θα τα φας (δεν είναι εύκολο!)

0
667

Το φραγκόσυκο (ή Οπουντία, όπως είναι η επίσημη ονομασία του), ένα από τα πιο δημοφιλή κακτοειδή φρούτα, θα το βρίσκεις λίγες εβδομάδες ακόμα στο μανάβικο και στις λαϊκές αγορές.

 

Ο καρπός του είναι σαρκώδης με πολλούς σπόρους, ενώ το χρώμα διαφέρει ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κοκκινωπό). Προσωπικά τα προτιμώ όσο είναι πράσινα και λίγο προς το κίτρινο.

Τα κοκκινωπά είναι πλέον πολύ ώριμα, οπότε προτίμησε να τα αγοράσεις λίγο πιο άγουρα. Λόγω των αγκαθιών που έχουν στη σάρκα τους αλλά και στα φύλλα του κάκτου, είναι δύσκολη η συγκομιδή τους γι’αυτό και αν και υπάρχουν σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδας το καλοκαίρι, θα τα βρεις λίγο τσιμπημένα στην αγορά, μέχρι και 1 ευρώ το ένα.

Ο τρόπος για να τα καθαρίσει κανείς είναι επίσης συγκεκριμένος, και θα τον βρεις στο παρακάτω βίντεο (αν και φρόντισε πρώτα να τα έχεις ξεπλύνει καλά για να φύγουν τα πολλά αγκάθια, φορώντας γάντια και συνέχισε να τα φοράς σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας):

Τα φραγκόσυκα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μήπως ήρθε η στιγμή να τα βάλεις στη διατροφή σου; Μια ματιά στις ιδιότητές τους, ίσως σε πείσει.

Τα πολλαπλά οφέλη του φραγκόσυκου: 

  • Είναι πλούσιο σε κάλιο, που αποτελεί το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει βασικό ρόλο στην υγεία, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
  • Περιέχει πολλές φυτικές ίνες: Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού και πεπτικού συστήματος, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και άλλων μετάλλων με αποτέλεσμα να βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης.
  • Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και έτσι βοηθά στην καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
  • Περιέχει βιταμίνη C, που προσφέρει προστασία ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου και παθήσεις της καρδιάς.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, που βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και της επιδερμίδας και προάγει την καλή λειτουργία στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα.
  • Έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα που αθλούνται, αφού μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης των μυών και τον πόνο στους μύες μετά την προπόνησή τους.
  • Πλούσιο σε μαγνήσιο: συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, στην υγεία των οστών, στην αντιμετώπιση της ημικρανίας αλλά και της υπέρτασης.
  • Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, αφού μια μερίδα (150γρ) περιέχει μόλις 61 θερμίδες.

shape.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ