Η μπίρα είναι μια δροσερή ανάπαυλα από τον καλοκαιρινό καύσωνα, ωστόσο είναι και το ποτό της παρέας σε μαζώξεις παντός καιρού. Έχετε όμως σκεφτεί τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που την καταναλώνουμε;
Η ομάδα του alcoholgifts.co.uk ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα καταγράφοντας την επίδραση που έχει στο σώμα μας η κατανάλωση μπίρας. Σύμφωνα με το infographic που δημιούργησαν, πέντε λεπτά αφού πιούμε μια γουλιά μπίρας το αλκοόλ απορροφάται αμέσως από το αίμα μας και αρχίζει να «ταξιδεύει» στο σώμα μας, επηρεάζοντας το μυαλό και τους μυς μας.
Στα 10 λεπτά, το σώμα αναγνωρίζει το αλκοόλ ως «δηλητήριο», δεν το αποθηκεύει και προσπαθεί να το διασπάσει και να το αποβάλει από τον οργανισμό μας το συντομότερο δυνατό. Στα 15 λεπτά το στομάχι παράγει ένα ένζυμο, την αλκοολική αφυδρογονάση η οποία μετατρέπει το αλκοόλ σε χημικές ουσίες όπως η ακεταλδεΰδη, τοξική ουσία που συγκαταλέγεται στις αιτίες του hangover της επόμενης μέρας. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε αιθανικό οξύ και στη συνέχεια σε λιπαρά οξέα και νερό. Αν πίνετε όσο αντέχει το συκώτι σας διατηρείστε νηφάλιοι, σε αντίθετη περίπτωση όμως προφανώς θα μεθύσετε. Στα 20 λεπτά ξεκινά η ουσιαστική επίδραση του αλκοόλ ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ 45 και 90 λεπτών μετά την κατανάλωση μπίρας, είναι και το διάστημα που τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα βρίσκονται στα ύψη. Στη μία ώρα η μπίρα λειτουργεί ως διουρητικό με αποτέλεσμα να αφυδατώνεστε ενώ λίγα λεπτά πιο μετά προκαλεί υπνηλία σε βαθμό ανάλογο της ποσότητας που έχει καταναλωθεί. Στο 24ωρο είναι εμφανή τα συμπτώματα του hangover ενώ ο οργανισμός προσπαθεί ακόμα να διαχειριστεί ό,τι έχει απομείνει από αλκοόλ. Βέβαια, κάπου εδώ θα σημειώσουμε ότι η μπίρα σε λογικά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να μάς κάνει και καλό…
Οπότε γίνεται κατανοητό πως παρόμοιοι κανόνες ισχύουν και για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και φυσικά όσο πιο μεγάλη είναι η περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ, τόσο πιο έντονη είναι η επίδρασή του στον οργανισμό.
olivemagazine.gr