Κορωνοϊός: Εκδηλώνεται με έξι ομάδες συμπτωμάτων – Ποια είναι η σοβαρότερη

0
273

Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων εξετάζει τον ενδεχόμενο η νόσος COVID-19 να εκδηλώνεται με έξι διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων, η καθεμία εκ των οποίων διαφέρει σε σοβαρότητα και στην ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας

Όπως αναφέρεται στο medRxiv (online αρχείο ερευνών που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό), ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης είναι τα συνήθη συμπτώματα της COVID-19, ωστόσο ανάμεσα στην ποικιλία των συμπτωμάτων βρίσκονται ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες, η κούραση, η διάρροια, η σύγχυση, η απώλεια όρεξης, η δυσκολία στην αναπνοή και πολλά άλλα.

Για να προσδιορίσουν, λοιπόν, την έκταση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.600 ανθρώπων που ανέφεραν τα συμπτώματά τους σε μια διαδικτυακή εφαρμογή.

Παρακάτω ακολουθούν οι έξι ομάδες συμπτωμάτων κατά σειρά, από τη λιγότερο στην περισσότερο σοβαρή:

1. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, μυαλγίες, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό.
2. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης.
3. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα.
4. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κούραση.
5. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κούραση, σύγχυση, μυαλγίες.
6. Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κούραση, σύγχυση, μυαλγίες, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

Οι τελευταίοι τρεις τύποι συμπτωμάτων συνδέονται με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, ενώ τα ποσοστά των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη ποικίλλουν από 9% έως και 20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα κυμαίνονται στο 2-3%.

Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατέληξαν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 16% αυτών με τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Χρησιμοποιώντας διάφορα συμπτώματα, το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία και αναπνευστική υποστήριξη.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν σοβαρές συνέπειες για τη φροντίδα και την παρακολούθηση ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19. Αν μπορούμε να προβλέψουμε στην πέμπτη μέρα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, έχουμε το χρόνο για στήριξη και πρώιμες παρεμβάσεις όπως ο έλεγχος των επιπέδων οξυγόνου και σακχάρου στο αίμα, και να διασφαλίσουμε ότι ενυδατώνονται σωστά. Η απλή φροντίδα θα μπορεί να δίνεται στο σπίτι, αποτρέποντας τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και σώζοντας ζωές», σχολιάζει σχετικά η ερευνήτρια Δρ. Claire Steves από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

ygeiamou.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ