Διαβήτης: Τι να αυξήσουμε στη διατροφή μας για να τον κρατήσουμε μακριά μας

0
318

Αρκεί να προσθέσουμε λίγα φρούτα παραπάνω στην καθημερινή μας διατροφή και να δούμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 να μειώνεται σημαντικά υποστηρίζουν δυο πρόσφατες έρευνες

Μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο νέων πρόσφατων μελετών, μια αμερικανικής και μιας και μιας ευρωπαϊκής.

Τα ευρήματα δεν προκαλούν εντύπωση μεν, αλλά είναι αρκούντως τεκμηριωμένα δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις βασίστηκαν σε μετρήσεις βάσει  βιοδεικτών και όχι σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και αυτά με πρόσθετα σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε επομένως αυξάνοντας τα φρούτα που τρώμε ημερησίως. Ας εντάξουμε  λόγου χάρη μια φέτα καρπούζι στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας!

Το συμπέρασμα και των δυο ερευνών ήταν ότι μια μικρή αύξηση κατανάλωσης πιο  υγιεινών τροφίμων συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η πιο υγιεινή διατροφή συνίσταται π.χ. απλά και μόνο στην κατανάλωση ενός ακόμη φρούτου την ημέρα ή ενός μπολ δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η μια έρευνα που εστίασε στην κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δυο περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την εβδομάδα είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μια μερίδα την εβδομάδα.

«Μετρώντας τα επίπεδα των βιοδεικτών στο αίμα δεν χρειάστηκε να βασιστούμε στη μνήμη των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επομένως ελαχιστοποιήσαμε τα σφάλματα που συνήθως συνοδεύουν με την ανάκληση στη μνήμη αυτών των πληροφοριών» εξήγησε η Δρ. Nita Forouhi  από την Σχολή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια εκ των συγγραφέων της έρευνας που εξέτασε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τι ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης; Όπως εξηγεί η Δρ. Sharon Zarabi διευθύντρια του προγράμματος βαριατρικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη «πρόκειται για ένα μήνυμα που ακούμε εδώ και καιρό: ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και γενικά ότι απαιτεί περισσότερο χρόνο για να γίνει η διαδικασία της πέψης, δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Από την άλλη μεριά όπως εξηγεί η ίδια «ξέρουμε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα δημητριακά με ζάχαρη, δυστυχώς προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και προοδευτικά μπορεί να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η καλύτερη πηγή πρόσληψης των βιταμινών και των θρεπτικών στοιχείων είναι τα ίδια τα φρούτα και λαχανικά και όχι συμπληρώματα διατροφής. Επισημαίνουν ακόμη ότι το μήνυμα των ερευνών δεν είναι ότι με ένα μαγικό τρόπο η κατανάλωση ενός επιπλέον φρούτου την ημέρα θα μας σώσει από τον διαβήτη, αλλά ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής καθώς και η ενσωμάτωση άσκησης στην καθημερινότητά μας αποτελούν μέρος της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ