Αυτό είναι το πιο απλό, αποτελεσματικό και οικονομικό μυστικό αντιγήρανσης

0
150

Ερευνητές ανακάλυψαν τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία του σημαντικού για το δέρμα κολλαγόνου, τους οποίους επηρεάζει άμεσα ο ύπνος. Φαίνεται τελικά πως ο «ύπνος ομορφιάς» δεν είναι μύθος…

Έρευνα Βιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Manchester εξηγεί για πρώτη φορά γιατί ο καλός ύπνος βοηθά να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες της καθημερινότητας και να διατηρήσουμε το σφρίγος μας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Cell Biology, εξέτασε σε ποντίκια τον τρόπο που οι μηχανισμοί του βιολογικού μας ρολογιού βοηθούν το σώμα να διατηρείται σε φόρμα όταν είμαστε δραστήριοι.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Karl Kadler, επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα σχετικά με αυτή τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού, σε σχέση με το γεγονός πως απορρυθμίζεται καθώς γερνάμε, θα μπορούσε να διαφωτίσει κάποια από τα μυστήρια της γήρανσης.

Η έρευνα ρίχνει φως στο ρόλο της εξωκυττάριας μήτρας. Η εξωκυττάρια μήτρα περιβάλλει τα κύτταρα και ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανάπτυξή τους εντός των ιστών. Αποτελεί ένα πολύπλοκο δίκτυο μακρομορίων που περιλαμβάνει δομικές πρωτεΐνες, όπως κολλαγόνο και ελαστίνη, δομικά και λειτουργικά σύμπλοκα μεγαλομόρια, όπως οι πρωτεογλυκάνες και το υαλουρονικό, και ειδικές πρωτεΐνες, όπως η λαμινίνη και ινονεκτίνη.

Το κολλαγόνο αποτελεί το ήμισυ της εξωκυττάριας μήτρας, και βρίσκεται σε διάφορες ινώδεις δομές του σώματος όπως στα οστά, στον συνδετικό ιστό, στους χόνδρους, στους τένοντες.

Κανονικά, η δημιουργία του κολλαγόνου ολοκληρώνεται στην ηλικία των 17 ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα ινίδια της δομικής πρωτεΐνης διακρίνονται σε παχύτερα που σχηματίζονται και παραμένουν αναλλοίωτα από την ηλικία των 17, και σε λεπτότερα που «σπάνε» κατά τη σωματική καταπόνηση την ημέρα και αναπληρώνονται όταν ξεκουραζόμαστε το βράδυ.

Κατά τα πειράματα, το κολλαγόνο στα ποντίκια μετρήθηκε με φασματομετρία μάζας και τα ινίδια κολλαγόνου με εξελιγμένης τεχνολογίας ογκομετρική ηλεκτρονική μικροσκοπία για δύο ημέρες κάθε τέσσερις ώρες. Όταν τα ποντίκια κουράζονταν, το βιολογικό τους ρολόι απορρυθμιζόταν και τα λεπτά και παχύτερα ινίδια του κολλαγόνου μπερδεύονταν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kadler, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως το βιολογικό ρολόι μετατρέπει ένα πεπερασμένο στοιχείο που μπορεί να αναπληρωθεί (λεπτότερα ινίδια) σε σταθεροποιητή και ασπίδα των σταθερών τμημάτων της εσωκυττάριας μήτρας (παχύτερα ινίδια).

Επομένως, ο ύπνος και η ξεκούραση είναι αυτά που εξασφαλίζουν την ανανέωση αυτών των τόσο σημαντικών ινιδίων κολλαγόνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ