Η αντιφλεγμονώδης διατροφή που καταπολεμά τις χρόνιες νόσους

0
189

Σε νέα τους μελέτη, οι επιστήμονες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένη φλεγμονή και υγιή γήρανση, λόγω των αλλαγών που προκαλεί στο εντερικό μικροβίωμα

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων, ενδεχομένως αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Gut.

Κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα γονίδια των βακτηρίων που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο – το λεγόμενο «εντερικό μικροβίωμα» – μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Σε αυτή τη μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες συνέκριναν το εντερικό μικροβίωμα σχεδόν 600 γηραιότερων ενηλίκων (ηλικίας από 65 έως 79 ετών), οι οποίοι είχαν κληθεί να ακολουθήσουν είτε μια μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι και με περιορισμένη πρόσληψη σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη, είτε τη συνηθισμένη διατροφή τους.

Σημειώνεται ότι πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στο έντερο, αντίστασης στην ινσουλίνη, λιπώδους νόσου του ήπατος και άλλων παθήσεων.

Το ερώτημα της παρούσας μελέτης αφορούσε στο αν αυτά τα χαμηλότερα ποσοστά παθήσεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που προκαλεί η διατροφή στο εντερικό μικροβίωμα. Μεταξύ των ανθρώπων που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή, παρατηρήθηκε πράγματι μειωμένη φλεγμονή, ενώ και το εντερικό τους μικροβίωμα είχε αλλάξει με τρόπους που, οι προηγούμενες ερευνητικές εργασίες είχαν δείξει ότι, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο, αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδους νόσου του ήπατος και κυτταρική βλάβη, αλλά και με βελτιωμένη γνωστική ικανότητα.

Τέλος, το εντερικό μικροβίωμα επανήλθε σε λιγότερο υγιή κατάσταση μετά τη διακοπή της μεσογειακής διατροφής από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, πράγμα που υποδεικνύει ότι οι επωφελείς επιδράσεις της συγκεκριμένης διατροφής στην υγεία μπορεί να οφείλονται εν μέρει και στις αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα.

Δείτε επίσης

Νεφρά: Η διατροφή που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ